Karer-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karer-tó

(Karersee / Lago di Carezza)
A tó észak felől nézve. Háttérben a Latemar hegycsoport, és a Latemari-erdő
A tó észak felől nézve. Háttérben a Latemar hegycsoport, és a Latemari-erdő
Ország(ok) Olaszország
HelyDolomitok, Bolzano megye, Trentino-Alto Adige
Vízgyűjtő terület5,81 km2
Típusglaciális tengerszem
Elsődleges forrásokSeebach („Tó-patak”)
Elsődleges lefolyásokföld alatt Seebach → Welschnofen-patak
Hosszúság0,3 km
Szélesség0,14 km
Felszíni terület0,579[1] km2
Átlagos mélység6…17 m
Legnagyobb mélység24[1] m
Víztérfogatváltozó km3
Part hosszaváltozó km
Tszf. magasság1530[1] m
TelepülésekWelschnofen (Nova Levante)
Elhelyezkedése
Karer-tó (Észak-Olaszország)
Karer-tó
Karer-tó
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 46° 24′ 33″, k. h. 11° 34′ 30″Koordináták: é. sz. 46° 24′ 33″, k. h. 11° 34′ 30″
Karer-tó (Bolzano autonóm megye)
Karer-tó
Karer-tó
Pozíció Bolzano autonóm megye térképén
Térkép
A Dolomitok, Olaszország
A Dolomitok, Olaszország
A Wikimédia Commons tartalmaz Karer-tó
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Karer-tó (németül: Karersee, olasz nevén Carezza-tó (Lago di Carezza) tengerszem az észak-olaszországi Dolomitok délnyugati részén, Trentino-Alto Adige régióban, Dél-Tirol (Bolzano megye) területén, a Latemar és a Rosengarten hegycsoportok között, a Karer-hágó közvetlen közelében. A tópart szigorúan védett természetvédelmi terület.

Fekvése[szerkesztés]

A Karer-tó a nyugati Nyugati-Dolomitokban fekszik, 1530 tszf méter magasságban, a Latemar hegycsoport lábánál, a Latemar-erdőnek nevezett összefüggő fenyőerdő északi peremén, a Karer-hágóra szomszédgáságban, a dél-tiroli Welschnofen (Nova Levante) község közigazgatási területén. (A községnek a tóhoz legközelebb fekvő, nyugati negyede („frakciója”) is a Karersee (Carezza) nevet viseli. A mintegy 300 m hosszú és 140 m széles tavacskát a Latemar hegységben eredő földalatti források és egy aprócska hegyi patak (Seebach) táplálja. A tó látszólag lefolyástalan, vize valójában föld alatti járatokon jut vissza a Seebach alsó szakaszába, majd onnan a Welschnofeni-patakba (Welschnofner Bach).

A vízszint magassága, ezzel a tó tükrének kiterjedése is erősen ingadozik, az időjárástól és a csapadékviszonyoktól függően. Legnagyobb mélysége mintegy 22 méter. Télen – különleges engedéllyel – búvárok szállhatnak le a befagyott tó jégkérge alá, tudományos kutatás és dokumentumfilmek készítése céljából. A minden oldalról sűrű erdővel körülvett, csendes és magányos tó a környező sziklahegyeket (délen a Latemart, északkeleten a Rosengartent) és a sűrű erdők sötétzöld színét tükrözi vissza. Számos helybeli legenda és népmese szól a tó tündéréről, akit egy gonosz varázsló veszejtett el. Festők örökítették meg, írók választották történeteik romantikus színhelyéül.

A környék lakossága a ladin nyelvet beszéli. Nyelvükön a tó neve „Lec de Ergobando” vagy „Lec de arcoboàn”, magyarul „Szivárvány-tó”, utalva a tó legendájára: a gonosz varázsló gyémántokkal teleszórt szőnyeggel csalta lépre a tó tündérét. A tó fölötti égbolton valóban gyakran figyelhető meg szivárvány.

A tó panorámaképen, háttérben a Latemar
A tó panorámaképen, háttérben a Latemar

Közlekedése[szerkesztés]

A tó a Karer-hágó útja, azaz az SS241-es számú Eggen-völgyi országos főút (Eggentaler Staatsstrasse) mellett fekszik, a déli útpályától alig 200 méterre. Az SS241-es főút nyugaton a trentinói Fassa-völgyben, Vigo di Fassa községnél ágazik ki az SS48-as számú Nagy Dolomiti Főútból (Große Dolomitenstraße / Strada delle Dolomiti), belép Dél-Tirolba, kelet-nyugati irányban áthalad a Karer-hágón, onnan a Eggen-völgyben (Val d’Ega) nyugat felé ereszkedve a Etsch (Adige) folyó völgyében, Karneid (Cornedo all’Isarco) városnál csatlakozik be az A22-es autópályába.

Az SS241-es útból a Karer-hágó közelében a Niger-hágóra vezető keskeny aszfaltút (Via Nigra), amely a Rosengarten-hegycsoport nyugati fala mentén szintén az Etsch-völgybe vezet (Bozen térségébe).[2]

Idegenforgalom, sport[szerkesztés]

Maga a tó zárt természetvédelmi terület. Partjait az 1990-es évek elején emelt kerítés védi a tömegessé vált turizmustól. Közvetlen közelében nincsenek idegenforgalmi létesítmények. A közeli Karer-hágón kiépült a Carezza–Karersee síközpont, 30 km hosszú sífutópálya-rendszerrel. Az alpesi sípályákat a Rosengarten lejtőin építették ki (Laurin, Pra de Tori, Paolina, Franzin), csatlakozva a Niger-hágó és a Fassa-völgy pályáihoz (Belvedere, Col Rodella, Ciampac). A síközpont a Dolomiti Superski regionális pályarendszer tagja. A Karer-hágóban és a szomszédos Welschnofen községben számos szálloda működik. Nyáron és ősszel a Latemari-erdőben családi kirándulásokat lehet tenni. A Latemar és a Rosengarten látványos sziklatornyaira a hegymászók különböző nehézségi fokú vasalt mászóutakon juthatnak fel. A hegycsúcsokról siklóernyősök indulhatnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c A Karer-tó a Trentino-Alto-Adige-i Régió Környezetvédelmi Ügynöksége honlapján (umwelt.provinz.bz.it)
  2. Steffan Bruns. ALPENPÄSSE – Geschichte der alpinen Passübergänge. Vom Inn zum Gardasee, 3. kötet. München: L. Staackmann Verlag KG, 168. o. (2010). ISBN 978-3-88675-273-7 

Kapcsolódó információk[szerkesztés]

Commons:Category:Karersee
A Wikimédia Commons tartalmaz Karer-tó témájú médiaállományokat.