Karacsáj-Cserkesz autonóm terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karacsáj-Cserkesz Autonóm Terület
autonóm terület
Карачаево-Черкесская автономная область (oroszul), Къарачай-Черкес автоном область (karacsáj-balkár nyelven), Къэрэшей-Черкес автономнэ область (kabard nyelven), Къарча-Черкес автоном область (abaza nyelven)
1922. január 12.1992. május 16.
Általános adatok
Fővárosa Cserkesszk
Terület14 100 km²
Népesség400 000 fő
Hivatalos nyelvek karacsáj, cserkesz, orosz
Beszélt nyelvek karacsáj, cserkesz, orosz
Pénznem szovjet rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Hegyvidéki Autonóm Szovjet Szocialista KöztársaságKaracsáj Autonóm Terület 
 Cserkesz Autonóm TerületCserkesz Autonóm Terület 
Karacsáj-Cserkesz Köztársaság 

A Karacsáj-Cserkesz Autonóm Terület (oroszul: Карачаево-Черкесская автономная область; karacsáj-balkár nyelven: Къарачай-Черкес автоном область; kabard nyelven: Къэрэшей-Черкес автономнэ область) a Szovjetunió egyik autonóm területe volt, amelyet 1922. január 12-én hoztak létre, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság elődje volt. A Karacsáj-Cserkesz AT-t először 1922-ben alakították ki a karacsáj és a cserkesz népek számára. A területet 1926. április 26-án felosztották, így jött létre a Karacsáj Autonóm Terület és a Cserkesz Autonóm Terület. A Karacsáj Autonóm Területet 1943-ban megszüntették, miután az ott élőket megvádolták a németekkel való együttműködéssel. A karacsájok legtöbbjét  Közép-Ázsiába internálták, ahonnan a párthűek csak 1957-ben térhettek vissza. Ugyanebben az évben, február 11-én ismét egyesült a Cserkesz Autonóm területtel, ezzel újra létrehozva a Karacsáj-Cserkesz AT-t. 1943-tól 1957-ig a Karacsáj Autonóm Területet ideiglenes jelleggel a Grúz SZSZK-hoz csatolták. 1991-ben, a Szovjetunió megszűnésekor Karacsáj-Cserkesz Köztársaság néven az Oroszországi Föderáció egyik köztársasága lett (július 3.).

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Karachay-Cherkess Autonomous Oblast című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.