Ugrás a tartalomhoz

Karacsáj-Cserkesz autonóm terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karacsáj-Cserkesz Autonóm Terület
autonóm terület
Карачаево-Черкесская автономная область (oroszul), Къарачай-Черкес автоном область (karacsáj-balkár nyelven), Къэрэшей-Черкес автономнэ область (kabard nyelven), Къарча-Черкес автоном область (abaza nyelven)
1922. január 12.1992. május 16.
Általános adatok
FővárosaCserkesszk
Terület14 100 km²
Népesség400 000 fő
Hivatalos nyelvekkaracsáj, cserkesz, orosz
Beszélt nyelvekkaracsáj, cserkesz, orosz
Pénznemszovjet rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Hegyvidéki Autonóm Szovjet Szocialista KöztársaságKaracsáj Autonóm Terület 
 Cserkesz Autonóm TerületCserkesz Autonóm Terület 
Karacsáj-Cserkesz Köztársaság 

A Karacsáj-Cserkesz Autonóm Terület (oroszul: Карачаево-Черкесская автономная область; karacsáj-balkár nyelven: Къарачай-Черкес автоном область; kabard nyelven: Къэрэшей-Черкес автономнэ область) a Szovjetunió egyik autonóm területe volt, amelyet 1922. január 12-én hoztak létre, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság elődje volt. A Karacsáj-Cserkesz AT-t először 1922-ben alakították ki a karacsáj és a cserkesz népek számára. A területet 1926. április 26-án felosztották, így jött létre a Karacsáj Autonóm Terület és a Cserkesz Autonóm Terület. A Karacsáj Autonóm Területet 1943-ban megszüntették, miután az ott élőket megvádolták a németekkel való együttműködéssel. A karacsájok legtöbbjét  Közép-Ázsiába internálták, ahonnan a párthűek csak 1957-ben térhettek vissza. Ugyanebben az évben, február 11-én ismét egyesült a Cserkesz Autonóm területtel, ezzel újra létrehozva a Karacsáj-Cserkesz AT-t. 1943-tól 1957-ig a Karacsáj Autonóm Területet ideiglenes jelleggel a Grúz SZSZK-hoz csatolták. 1991-ben, a Szovjetunió megszűnésekor Karacsáj-Cserkesz Köztársaság néven az Oroszországi Föderáció egyik köztársasága lett (július 3.).

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Karachay-Cherkess Autonomous Oblast című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.