Karádi-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karádi-díj
Szervezet neveNemzeti Cirkuszművészeti Központ
SzékhelyBudapest
NévadóKarádi Béla
Alapítás éve2021. augusztus 10.
OrszágMagyarország
Díjátadás
Első díjátadás2021

A Karádi-díj az év kiemelkedő magyar artistájának odaítélt díj.

Története[szerkesztés]

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla végakaratának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát 2021. augusztus 10-én megalapította a Tihany életműdíj és a Porond Ifjú Csillaga-díjakkal egyenrangú Karádi-díjat, amelyet minden évben, augusztusban egy díszelőadás keretében az év kiemelkedő magyar artistájának ad át.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért – a magyar artista társadalom legkiválóbb művészeiből álló – öt tagú zsűri tesz javaslatot az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekre. A jelölés során az alábbi szempontokat kell figyelembe venniük: az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi és magánéletet.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma dönt. Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosok szavazhatnak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a nomináltak bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult az öt jelölt közül egy artistaművészt választhat. A díjazott ünnepi gálaelőadás keretében nyilvánosan kapja meg a Karádi-díjat.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson.

Díjazottak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]