Karácsonyi meglepi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi meglepi
(Happiest Season)
2020-as amerikai film

RendezőClea DuVall
Producer
  • Isaac Klausner
  • Marty Bowen
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • LMBT-témájú film
  • karácsonyi film
Forgatókönyvíró
  • Clea DuVall
  • Mary Holland
Főszerepben
ZeneAmie Doherty
OperatőrAmie Doherty
VágóMelissa Bretherton
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő105 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
További információk
SablonWikidataSegítség

A Karácsonyi meglepi (eredeti cím: Happiest Season) egy 2020-ban bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, amelyet Clea DuVall rendezett. A forgatókönyvet DuVall eredeti ötlete nyomán Mary Hollanddal közöse írta. A főbb szerepekben Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Alison Brie, Aubrey Plaza, Dan Levy, Victor Garber, és Mary Steenburgen látható.

A filmet eredetileg mozibemutatóra szánták világszerte. A 2020-as koronavírus-járvány miatt Amerikában a Hulu vásárolta meg a filmjogokat, és 2020. november 25-én mutatták be a saját streaming-oldalukon. Magyarországon az Intercom forgalmazásában jelent meg az HBO Go-n, 2021. november 28-án.

Cselekmény[szerkesztés]

Abby és Harper egy pittsburghi leszbikus pár. Abby művészettörténész-hallgató az egyetemen, aki a doktori disszertációját írja, az ünnepeket pedig azzal tölti, hogy egy kisállat-megőrzőt üzemeltet, amióta a szülei pár éve meghaltak egy balesetben. Harper újságíró, aki egy gazdag, közszereplő családból származik. Miután Harper meghívja Abbyt a családi karácsonyi ünnepségükre, Abby alkalmasnak találja az eseményt, hogy megismerkedjen a szülőkkel, egyben megkérje Harper kezét az egész család előtt. Az odaút során azonban Harper bevallja, hogy még nem volt alkalma elmondani a szüleinek, hogy meleg. Arra kéri Abbyt, hogy az ünnepek alatt tartsák titokban, mert az édesapja most indul a polgármester-választáson, és attól fél, egy ilyen hír mellett nem tudna a kampányára koncentrálni. Abby Harper kedvéért vállalja, hogy a látogatás idejére hetero szobatársaknak tettetik magukat.

Abby megismerkedik a szülőkkel, Teddel és Tiperrel, valamint Harper testvéreivel, Sloane-nel és Jane-nel. Sloane büszke karrierista nő, emellett kétgyermekes anya, Jane pedig szabad szellemű regényíró, aki többnyire változatos munkákból próbál megélni. A család különböző társasági eseményeken vesz részt az ünnepek alatt, mely során Ted próbálja elnyerni a városi tanács egyik befolyásos tagjának jóindulatát azáltal, hogy család-centrikus ember képét erősíti magáról. Abby akaratlanul is veszélyezteti ezt, amikor Sloane gyerekeire kell vigyáznia, akik felfordulást okoznak a plázában, és azt a látszatot keltik Abbyről, hogy bolti szarka. A megítélésén csak tovább ront, amikor kénytelen alvajárónak tettetni magát egy Harperrel töltött éjszaka után, majd, hogy elkerülje a férfiakkal való ismerkedést, azt hazudja, hogy nemrég van túl egy szakításon, és megkéri az egyik barátját, Johnt, hogy játssza el az ex-pasi szerepét. A családi összejöveteleken egyre inkább kívülállónak érzi magát, mi több, kezdi megkérdőjelezni a Harperrel való kapcsolatát is, amikor Harper a szülei unszolására találkozgatni kezd a volt barátjával. A félelmei még inkább felerősödnek, mikor megismeri Rileyt, a lányt, akivel Harper előtte járt. Riley elmeséli, hogy Harper túlságosan félt felvállalni a kapcsolatukat, ezért amikor kitudódott, letagadta, hogy van köztük bármiféle vonzalom.

A szentese rendezett fogadáson Abby úgy érzi, nem tud tovább színlelni, és közli Harperrel, hogy hazamegy. Sloane rajtakapja őket egy intim pillanatban, és arra készül, hogy leleplezze a kapcsolatukat, de mint kiderül, neki is van titkolnivalója: a férjével válni készülnek, amit ő is az apja miatt hallgatott el. A nővérek vitája egy nyilvános verekedésbe torkollik, amibe Jane is beszáll, akinek elege lesz abból, hogy a szülei és a testvérei vesztesnek tartják. A fogadás emiatt katasztrófával végződik, és tönkreteszi Ted választási esélyeit. Harper ráadásul megpróbálja letagadni a szülei előtt Sloane állítását, miszerint leszbikus, ám ezzel végleg eljátssza az esélyeit Abbynél. Abby összetört szívvel távozik, John kíséretében.

Ráébredvén, hogy Abby túl fontos számára ahhoz, hogy a félelmei miatt elveszítse, Harper végre elmondja a teljes igazságot a szüleinek. A testvérei szintén kiteregetik a maguk problémáit, és mindhárman egyetértenek abban, hogy nem akarnak többet tökéletesnek látszani a szüleik kedvéért. Harper egy benzinkúton utoléri Abbyt, bocsánatot kér tőle, és őszintén elmondja, mennyire szereti. Abby megbocsát, és visszamegy vele a szülei házába. Ted és Tipper szintén bocsánatot kérnek, amiért nem a gyerekeik érdekeit nézték, és megígérik, hogy mostantól mindig támogatni fogják a döntéseiket.

Egy évvel később a család újra összegyűlik karácsonykor, ezúttal sokkal meghittebb, családiasabb formában. Abby és Harper eljegyezték egymást, Harper szülei áldásukat adták rájuk. Ted megnyerte a választást, függetlenül a városi tanács tagjainak konzervatív véleményétől. Jane elismert íróvá válik az első fantasy regényével, Sloane pedig a válás után jobb kapcsolatot ápol a férjével és a gyerekeivel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1] Leírás
Abby Kristen Stewart Csuha Bori Harper párja.
Harper Mackenzie Davis Peller Mariann Abby párja.
Tipper Mary Steenburgen Kovács Nóra Ted felesége, Harper, Sloane, és Jane édesanyja.
Ted Victor Garber Rosta Sándor Tipper férje, Harper, Sloane, és Jane édesapja.
Sloane Alison Brie Bogdányi Titanilla Harper nővére, Ted és Tipper lánya.
Jane Mary Holland Kis-Kovács Luca Harper húga, Ted és Tipper lánya.
John Dan Levy Csőre Gábor Abby meleg barátja.
Riley Johnson Aubrey Plaza Nemes Takách Kata Harper ex-barátnője.
Eric Burl Moseley Dányi Krisztián Sloane férje.
Connor Jake McDorman Szatory Dávid Harper ex-barátja.
Harry Levin Ana Gasteyer Orosz Anna Befolyásos politikus, akit Ted le akar nyűgözni.
Carolyn McCoy Sarayu Blue Nádasi Veronika Ted kampányfőnöke.

A film készítése[szerkesztés]

2018 áprilisában jelentették be először, hogy a TriStar Pictures forgalmazásában készül a film. Azt is elárulták, hogy Clea DuVall lesz a rendező és ő írja a forgatókönyvet is, Mary Hollanddal közösen.[2] A forgatás 2020. január 21-én kezdődött, és kevesebb mint egy hónap alatt be is fejeződött. Így a stáb nem esett áldozatául a koronavírus-járvány okozta visszaeséseknek, ami számtalan filmforgatás leállását eredményezte ebben az időszakban.[3]

2018 novemberében került nyilvánosságra, hogy Kristen Stewart fogja alakítani a film főszereplőjét. Elmondása szerint hatalmas csalódásként élte volna meg, ha nem ő kapja a szerepet.[4] „Azt hiszem, egész életemben arra vágytam, hogy láthassak egy meleg karácsonyi romantikus vígjátékot. Szóval örömmel tölt el és büszke vagyok rá, hogy Clea ad a világnak egyet. Nagy rajongója vagyok a karácsonyi moziknak, de sosem éreztem úgy, hogy az én történetemet jelenítenék meg” – nyilatkozta a színésznő. 2019 januárjában Mackenzie Davis is csatlakozott a filmhez, aki Stewart filmbéli párját fogja alakítani.[5] A film többi szereplőjének kilétére 2020 januárjában derült fény, többek között Mary Steenburgen, Alison Brie, Aubrey Plaza, Victor Garber, és Dan Levy neve is nyilvánosságra került.[6]

Bemutató[szerkesztés]

Az eredeti tervek szerint Amerikában a film 2020. november 20-án jelent volna meg a mozikban. Később eltolták november 25-re, mígnem végül teljesen lekerült a mozik listájáról, a koronavírus miatt. Helyette a Hulu mutatta be a saját platformján, 2020. november 25-én.[7][8] Magyarországon pontosan egy évvel később jelent meg, az HBO Go kínálatában.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok körében. A Rotten Tomatoes oldalán 82%-ot tudhat magáénak, 206 kritikus véleménye alapján. Az oldal kritikai konszenzusa összegzően azt írta: "Szórakoztató történet, őszinte és szívből jövő előadásban, a Karácsonyi meglepi a legjobb karácsonyi ajándék, amit csak kívánni lehet."[9] A Metacritic 72 pontra értékelte a filmet, 25 kritikai vélemény alapján.[10] Leah Greenblatt, az Entertainment Weekly kritikusa azt írta a filmről, hogy "szellemes és szívmelengető vígjáték, amelynek apróbb hibái eltörpülnek a történet kelleme és a színészek játéka mellett."[11] Michael Phillips, a Chicago Tribune újságírója szerint "jól kidolgozott, jól működik, és valóságos, vagy legalábbis nagyon valósághű."[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Karácsonyi meglep magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2021. november 29.)
  2. Fleming Jr, Mike: TriStar To Distribute 'Happiest Season' Comedy From Clea DuVall & Mary Holland. Deadline Hollywood , 2018. április 20. (Hozzáférés: 2019. augusztus 26.)
  3. McNary, Dave. „Film News Roundup: Kristen Stewart Rom-Com 'Happiest Season' Backed by Entertainment One”, 2019. május 15. (Hozzáférés ideje: 2019. május 31.) 
  4. Kroll, Justin: Kristen Stewart to Star in TriStar's 'Happiest Season' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2018. november 27. (Hozzáférés: 2019. augusztus 26.)
  5. McNary, Dave: Mackenzie Davis Joins Kristen Stewart in Romantic Comedy 'Happiest Season'. Variety , 2019. január 24. (Hozzáférés: 2019. augusztus 26.)
  6. 'Happiest Season': Mary Steenburgen, Victor Garber, Aubrey Plaza, Alison Brie, Dan Levy & More Round Out TriStar Comedy
  7. Stewart, John: Kristen Stewart's 'Happiest Season' Sets November Release. theslanted.com , 2019. május 15. [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 15.)
  8. Couch, Aaron: Tom Holland's 'Uncharted' Moves Back 3 Months to 2021. The Hollywood Reporter , 2020. január 24. (Hozzáférés: 2020. január 24.)
  9. Happiest Season (2020). Rotten Tomatoes . (Hozzáférés: 2020. november 25.)
  10. Happiest Season Reviews. Metacritic . (Hozzáférés: 2020. november 25.)
  11. Greenblatt, Leah: Christmas gets the lesbian romance it deserves in Hulu charmer Happiest Season: Review. Entertainment Weekly , 2020. november 19. (Hozzáférés: 2020. november 20.)
  12. Phillips, Michael: 'Happiest Season' review: a holiday romance, in and out of the closet, with Kristen Stewart. Chicago Tribune , 2020. november 23. (Hozzáférés: 2020. november 25.)

További információk[szerkesztés]