Kanyó Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanyó Sándor
Született1932. március 4.
Kecel
Elhunyt2016. október 9. (84 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Kanyó Sándor (Kecel, 1932. március 4. – Budapest, 2016. október 9.[forrás?]) magyar fizikus, csillagász.

Életrajz[szerkesztés]

Az országos matematikai verseny nyerteseként felvételi nélkül jutott be a csongrádi Szent Imre gimnáziumba. Később Baján folytatta a III. Béla Gimnáziumban, majd a Kecskeméti Katona József gimnáziumban fejezte be a középiskolai tanulmányait. Itt érettségizett 1952-ben. Az ELTE Természettudományi karán fizikusként szerzett diplomát 1957-ben. A BME-n az MTA Elméleti fizikai kutatócsoportjában (Gombás tanszék) kezdte pályafutását. 1959-től 1992-ig az MTA Csillagvizsgáló Intézetének munkatársa, majd főmunkatársa és osztályvezetője. Nyugdíjazása után még évekig tudományos tanácsadóként dolgozott az intézetben. 2016. október 9.-én családja körében hunyt el Budapesten.

Felesége Málnás Marián, fia Kanyó Péter.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Kezdettől fogva az RR Lyrae típusú változócsillagok egy különösen érdekes típusával foglalkozott, amelyek fényváltozása periodikus, de maga a periódus is periodikusan ingadozik. Ezt az úgynevezett Blazsko-effektust a magyar csillagászok folyamatosan, évtizedekig nagy erővel kutatták, mivel a jelenség oka ismeretlen, ugyanakkor vizsgálatához nincs szükség óriástávcsövekre, csak kitartó munkára. 1971-ben az RV UMa, 1972-ben az SZ Hyd és az RV UMa megfigyelését végezte részben a svábhegyi távcsövekkel, részben a szicíliai Etna hegy oldalán lévő olasz csillagvizsgálóban. 1974-ben az RV Capricornii különlegesen hosszú periódusú változócsillagot vizsgálta. Ebben az évben védte meg kandidátusi disszertációját szintén az RR Lyrae csillagok Blazsko-effektusáról. Később foglalkozott az RV Cap, illetve az RN Sepentis fényváltozásával is. Eredményeit az MTA Csillagvizsgáló Intézetének Közleményeiben publikálta, valamint Magyarországon és külföldön is szakmai előadásokban ismertette. Később, az 1980-as években foglalkozott az RS Bootis fényváltozásaival is.

Az Akadémiai Kiadó 1988-ban adta ki Tittel Pálról, egy XIX. századi magyar csillagászról, …csillagkoronák éjféli barátja. Tittel Pál élete és működése címmel Vargha Domokosnéval közösen írt könyvét.[1]

A hetvenes években megbízott előadó volt az ELTE Csillagászati Tanszékén. 1977-től a TIT Országos Csillagászati és Űrkutatási Választmányának titkára. Tagja volt az MTA Csillagászati Bizottságának is.

Emlékezete[szerkesztés]

Nevét viseli az 567010 Kanyósándor kisbolygó.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vargha Domokosné–Kanyó Sándor: …csillagkoronák éjféli barátja Moly.hu
  2. (2023. február 27.) WGSBN Bulletin 3, #3 (angol nyelven) (PDF) 3 (3), Kiadó: Nemzetközi Csillagászati Unió. (Hozzáférés: 2023. május 2.)  

Források[szerkesztés]