Kanofer (herceg)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kanofer szócikkből átirányítva)

Kanofer ókori egyiptomi herceg és vezír volt a IV. vagy az V. dinasztia idején.[1][2] Emellett viselte többek között „a hadsereg tábornoka” és „a királyi íjászok vezetője” címeket is.[3] Nevének jelentése „szép/jó lélek”[forrás?]

Rainer Stadelmann és Michael Haase szerint lehet, hogy Sznofru fia volt, mert sírja tipikusan a IV. dinasztia elejére jellemző vonásokat mutat.[4] Wolfgang Helck és Peter Der Manuelian szerint azonban valószínűbb, hogy Kanofer a IV. dinasztia végén vagy az V. dinasztia elején élt, mert sírja szokatlanul távol található Sznofru Vörös piramisától, a fáraó családtagjainak nekropoliszán kívül.[3]

Sírja a dahsúri DAM 15 masztabasír, melyben megtalálták egy sztéléje töredékes darabjait. A sztélén említik feleségét, akinek neve nem maradt fenn, de nemes hölgy és Hathor papnője volt.[3] Három gyermekük ismert, Kawab, Kanofer és Mereszanh.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dodson, Aidan, Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson (2004). ISBN 0-500-05128-3 , p. 58.
  2. Edwards, et al., The Cambridge Ancient History: Early History of the Middle East. Cambridge University Press. 1971. Google Books.
  3. a b c Peter Der Manuelian: Slab Stelae of the Giza Necropolis (= Publications of the Pennsylvania-Yale Expedition to Egypt, Volume 7). Peabody Museum of Natural History of Yale University. New Haven/ Philadelphia 2003, ISBN 0974002518, p. 42–44; obj. No. 55b.
  4. Michael Haase: Das Feld der Tränen. König Snofru und die Pyramiden von Dahschur. Ullstein, München 2000, ISBN 3-550-07141-8, p. 217–219.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kanefer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.