Kanizsai Dorottya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kanizsai Dorottya
Kanizsai Dorottyabis.png
Született 1490
nem ismert
Elhunyt 1532 (41-42 évesen)
Állampolgársága magyar
Házastársa Perényi Imre
Foglalkozása arisztokrata
A Wikimédia Commons tartalmaz Kanizsai Dorottya témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Orlai Petrich Soma: Perényiné Kanizsai Dorottya a mohácsi csata után összeszedi a halottakat
Kanizsai Dorottya címere

Kanizsai Dorottya (1490-1532 után) a 15. és 16. században élt magyar főúrnő, Kanizsai Miklós soproni ispán leánya. Születésének és halálának körülményei ismeretlenek. A források utoljára 1532-ben említik.

Élete[szerkesztés]

Előbb Geréb Péter nádorhoz ment férjhez, majd annak halála után a szintén nádor Perényi Imre felesége, Perényi Ferenc püspök (†1526) és Perényi Péter mostohaanyja lett.

Nyilvános iskola híján a nemesi családok leányaikat híres főúri asszonyokhoz adták nevelőbe – Kanizsai Dorottya háza messze földön ismertté lett. A lányok nemcsak a korabeli tudnivalókat sajátították el, hanem emberségre, helytállásra is nevelte a nagyasszony példája őket. Második férje halála (1519 februárja) után visszavonultan töltötte az életét. A szegények és elesettek támogatója volt.

A mohácsi csata (1526. augusztus 29.) után Perényi Ferenc holttestét keresve, a környék papjai és 400 jobbágya segítségével közös sírba tétette az elesett hősöket, megadva a végtisztességet nekik. Utolsó éveit Sárváron töltötte testvére gyermekének nevelésével.

Emléke[szerkesztés]

Nevét viseli ma

Babits Mihály verset írt róla.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]