Kanada Josinori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanada Josinori
金田 伊功
Született 1952. február 5.
Nara prefektúra,  Japán
Elhunyt 2009. július 21. (57 évesen)
Állampolgársága japán
Nemzetisége japán
Foglalkozása animátor
Halál okaszívinfarktus

SablonWikidataSegítség

Kanada Josinori (金田 伊功; (Nara prefektúra, 1952. február 5.2009. július 21.); Hepburn: Yoshinori Kanada?) nagy hatású japán animátor. Egyik legismertebb munkája az 1984-ben megjelent Birth című anime, mely egyike volt a világ első OVA filmjeniek. Habár nem volt túl sok sajátos karakterdizájnja, híres volt animációs technikáiról. Ő dolgozott a Macumoto Leidzsi mangájából készült Ginga Tecudó 999 (nyugaton Galaxy Express 999 címen terjedt el) című kultikus, 1979-es animeadaptációján, valamint a Harmagedon: Genma taiszen című 1983-as, szintén nagyon sikeres sci-fi animén. Ez a két anime az elkövetkezendő japán animátorok generációra óriási hatást gyakorolt. Részben ezen animék ihlették meg Murakami Takasi superflat nevű grafikai mozgalmát is. Az 1980-as és 1990-es években Kanada együtt dolgozott a szintén híres Mijazaki Hajaóval, akivel közösen több filmet is készítettek. Ezek közé tartozik a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, A Kiki – A boszorkányfutár, A vadon hercegnője, a Porco Rosso – A mesterpilóta és a Totoro – A varázserdő titka.

Kanada úttörőnek számított az animációs igazgatók között is. Megengedte alkalmazottainak, hogy a saját stílusukat vigyék bele az animációk elkészítésébe, így járulva hozzá a tehetséges rajzolók művészi szabadságához. Ötvenhét évesen hunyt el, szívroham végzett vele 2009. július 21-én.[1]

Munkái és közreműködései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Animator Yoshinori Kanada Reportedly Passes Away. Anime News Network, 2009. július 22. (Hozzáférés: 2009. július 22.)

További információk[szerkesztés]