Kanada Josinori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kanada Josinori (金田 伊功)
(金田伊功)
Született 1952. február 5.
Nara prefektúra,  Japán
Elhunyt 2009. július 21. (57 évesen)
Állampolgársága japán
Nemzetisége japán
Foglalkozása animátor
Halál okaszívinfarktus

Kanada Josinori (金田 伊功1952. február 5. – 2009. július 21.HepburnYoshinori Kanada?) egy nagy hatású japán animátor volt, aki Nara prektúrában született, Japánban. Egyik legismertebb munkája az 1984-ben megjelent Birth című anime, mely egyike volt a világ első OVA filmjeniek. Habár nem volt túl sok sajátos karakterdizájnja, híres volt animációs technikáiról. Ő dolgozott a Macumoto Leidzsi mangájából készült Ginga Tecudó 999 (nyugaton Galaxy Express 999 címen terjedt el) című kultikus, 1979-es animeadaptációján, valamint a Harmagedon: Genma taiszen című 1983-as, szintén nagyon sikeres sci-fi animén. Ez a két anime az elkövetkezendő japán animátorok generációra óriási hatást gyakorolt. Részben ezen animék ihlették meg Murakami Takasi superflat nevű grafikai mozgalmát is. Az 1980-as és 1990-es években Kanada együtt dolgozott a szintén híres Mijazaki Hajaóval, akivel közösen több filmet is készítettek. Ezek közé tartozik a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, A Kiki – A boszorkányfutár, A vadon hercegnője, a Porco Rosso – A mesterpilóta és a Totoro – A varázserdő titka.

Kanada úttörőnek számított az animációs igazgatók között is. Megengedte alkalmazottainak, hogy a saját stílusukat vigyék bele az animációk elkészítésébe, így járulva hozzá a tehetséges rajzolók művészi szabadságához. Ötvenhét évesen hunyt el, szívroham végzett vele 2009. július 21-én.[1]

Munkái és közreműködései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Animator Yoshinori Kanada Reportedly Passes Away. Anime News Network, 2009. július 22. (Hozzáférés: 2009. július 22.)

További információk[szerkesztés]