Kampánycsend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kampánycsendnek a magyar választójogban a választást megelőző azon időszakot nevezzük, amely alatt tilos a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. A kampánycsend gyakorlati haszna, hogy a szavazók befolyásolása ne történhessen meg közvetlenül a szavazás előtt. Számos ország választási törvényei nem ismerik a kampánycsend intézményét.

Fogalma[szerkesztés]

A magyar választási rendszerben 2010. évi LX. törvény 40. § (2) bek. szerint a szavazás napján 0 órától 19 óráig választási kampányt folytatni tilos. A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. [40. § (1) bek.]. (A korábbi szabályozás szerint a kampánycsend a szavazást megelőző nap 0.00 órájától a szavazóhelyiségek bezárásáig tartott.)

Az választási eljárásról szóló új törvény (2013. évi XXXVI. törvény) főszabályként megszüntette a kampánycsend intézményét. A kampányolás teljes tilalmát jelentő kampánycsend csak a szavazóhelyiségek közvetlen környezetében érvényesül: tilos bármilyen választási kampánytevékenységet folytatni a szavazás napján a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül (relatív területi kampánytilalom).

A kampánycsend megsértése[szerkesztés]

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton. [1997. évi C. törvény 41. §]

Eljárás a kampánycsend megsértése tárgyában[szerkesztés]

Magyarországon a kisebb kampánycsendsértéseket a helyi pártküldöttekből és jogászokból álló választási bizottságok vizsgálják ki. A bonyolultabb estekben az Országos Választási Bizottság (OVB) dönt.

Kritikák[szerkesztés]

Sokan kritizálják a kampánycsend intézményét, arra hivatkozva, hogy az új média, különösen az internet elterjedése miatt a kampánycsend értelmét vesztette, mivel ellenőrizhetetlen.

Források[szerkesztés]

  • 1997. évi C. törvény a választási eljárásról
  • 2010. évi LX. törvény az 1997. évi C. törvény módosításáról

Külső hivatkozások[szerkesztés]