Kamouraska (Quebec)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamouraska
Kamouraska címere
Kamouraska címere
Közigazgatási adatok
Ország Kanada
TartományQuébec
Rangközség
PolgármesterClaude Langlais
Népesség
Népesség607 fő (2021)[1]
Népsűrűség14,87 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület40,81 km²
Elhelyezkedése
Kamouraska (Kanada)
Kamouraska
Kamouraska
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 47° 34′ 00″, ny. h. 69° 51′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 00″, ny. h. 69° 51′ 58″
Kamouraska weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamouraska témájú médiaállományokat.

Kamouraska egy település a Szent Lőrinc-folyó déli partján a Bas-Saint-Laurent régióban, Québec szövetségi államban, Kanadában. Kamouraska Regionális megye része. A Québec Legszebb Falvai Szervezet szerint benne van a húsz legszebb Québec állam területén lévő településben.

Története[szerkesztés]

A területen legelőször a 17. században jött létre település. Az angolnahalászatnak hosszú múltra visszatekintő hagyományai vannak a vidéken, sőt egyenesen a környék angolnahalászási központja. Kamouraska Kanada szempontjából több fontos személynek is otthont adott. Itt élt a kanadai himnusz, az "O Canadada "második, francia változatának szerzője, Basile-Adophe Routhier 1864-től 1891-ig. Az antikatolikus Charles Chiniquy is itt született 1809-ben. A Québec Legislative Assembly for Kamouraska tagja René Chaloult(1901-1978)volt, aki az egyetlen jelentősebb lobbista volt abban az ügyben, hogy Québec állam a saját zászlaját, a fleur-de-lis-t használhassa, melyet 1948-ban Maurice Duplessis kormánya fogadott el.

Szintén Kamouraska adott otthont Louis-Pascal-Achille Taché meggyilkolásának is. Az eset inspirálta Anne Hébert írónőt Kamouraska című 1970-es novellájának megírására is, melyből 1973-ban Claude Jutra filmet is készített.

Szintén Kamouraska volt az otthona Marie-Louise Meilleur-nak is, aki 1997 és 98 közt a világ legidősebb embere címet viselhette 117 életévével a háta mögött.

Élővilága[szerkesztés]

A folyó mentén egy sós mocsár található és a falu mellett pedig egy ökológiai rezervátum helyezkedik el. A mocsár kiváló fészkelőhelyet biztosít a vándormadarak számára. A folyó sziklái remek fészkelőhelyet kínálnak a Perigen sólymok, a kormoránok és a Nagy kékgémek számára.

Gyakran fókák is felbukkannak a környéken. Az év bizonyos szakában a mocsárból előrajzó szúnyogok rendkívül agresszívek tudnak lenni.

Infrastruktúra[szerkesztés]

A település elérhető a 20-as autóúton keresztül és a 132-es út is keresztülvág a községen.

Kamouraska nevének jelentése algonquin nyelven annyit tesz, mint: ahol bokrok nőnek a víz szélén.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamouraska, Québec című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]