Kamocsay Ákos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamocsay Ákos Imre
Született1946. június 21.
Veszprém
Gyermekeikét gyermek:
Kamocsay Ákos, Kamocsay Anikó
Foglalkozásaborász
IskoláiBorgazdasági Technikum (Budafok), Kertészeti Egyetem (Budapest)
KitüntetéseiMagyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

SablonWikidataSegítség

Kamocsay Ákos Imre (Veszprém, 1946. június 21. –) borász, a neszmélyi Hilltop egyik alapítója és vezetője, a borvidék elismert, ikonikus szakembere.

Sikerei között tarthatjuk számon az Angliában 1997-ben elnyert Év borásza címet, az 1998-as londoni Wine Challenge-n[1] az Év fehérbora díjat, amit Cserszegijével ért el. 1999-ben Magyarországon az Év bortermelője díjjal ismerték el munkásságát, majd néhány szürettel később, 2004-ben a Hilltop lett az Év pincészete.[2] 2005-ben megkapta A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. Pályáját végigkísérik a hazai és nemzetközi elismerések, melyek közül az egyik legrangosabb szakmai díj a Les Citadelles du Vin[3] 2015-ben elnyert aranyérme, amit a Kamocsay prémium olaszrizling[4] 2013-mal érdemelt ki Bordeaux-ban.

Diplomaszerzés előtt az egyetem Irodalmi Színpadának tagjaként részt vett a Ki mit tud? televíziós vetélkedőn, ahol társulatuk első helyezést ér el.

Művészet- és irodalomkedvelő, gyakorlott teniszező, a 2000-es években vitorlázni kezdett. Nevéhez fűződik a balatoni Magyar Borregatta 2011-es megalapítása,[5] melynek nem csupán ötletgazdája, de versenyzője is.

Jegyzetek[szerkesztés]