Kamisli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamisli
Közigazgatás
Ország Szíria
KormányzóságHaszaka
Alapítás éve1925
Körzethívószám53
Népesség
Teljes népesség184 231 fő (2013)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság455 m
IdőzónaUTC+02:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 03′, k. h. 41° 13′Koordináták: é. sz. 37° 03′, k. h. 41° 13′
Kamisli weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamisli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kamisli (arab: القامشلي, kurd: Qamişlo, angol átírás: Qamishli) város Szíria északkeleti részén, a török határ mellett. Az azonos nevű körzet székhelye a Haszaka kormányzóságban. A 2004-es népszámláláskor 184 ezer fő lakosa volt.[1]

Demográfia[szerkesztés]

Etnikailag túlnyomórészt arabok, kurdok, asszírok és örmények lakják. A polgárháború előtt vallásilag majdnem negyede keresztény volt.

Éghajlat[szerkesztés]

A Köppen éghajlati besorolása: „Csa” (forró nyarú mediterrán éghajlat).

A nyár száraz és forró; míg a tél általában hideg és nedves. Január a leghidegebb hónap, átlagosan 9-10 esős nappal. Ekkor a napi átl. max. hőm. 10,5 °C, az átl. min. hőm. 2,3 °C. Július az év legforróbb hónapja, ekkor a napi átl. max. hőm. 40 °C, az átl. min. hőm. 23 °C.

Május végétől októberig csapadék nagyon ritkán hull. Mintegy 53 esős nap fordul elő egy évben, összesen kb. 440 mm évi csapadékkal. Az évi napsütéses órák száma átlagosan 2970 óra.[2][3]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Szíriai polgárháború

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Qamishli című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.