Kameruni juh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kameruni juhcsalád

A kameruni juh a házijuh egyik afrikai fajtája.

Megjelenése[szerkesztés]

Egy kos a schönkircheni állatparkban

A nyugat-afrikai fajta kis termetű, ellenálló, igénytelen birka. Inkább a kecskééhez (Capra aegagrus hircus) hasonló sűrű szőre van, mint gyapja. Nyírást nem igényel. Farka rövid, vágni nem szükséges. Feje hosszú, fülei rövidek. A kosok sarlószerű szarvat és nyakukon sörényt növesztenek; a nőstények szarvatlanok. Télre vastagabb aljszőrzetet növeszt ami a melegebb időjárás beköszöntével kihullik. Színe általában gesztenyebarna, lábai belső része, hasa és álla fekete, de ismertek olyan változatai amely színösszeállítása ennek a fordítottja: fekete és barna hasú. Létezik teljesen fekete és fehér alapszínű fekete foltos verziója is. Az egyéves kosok súlya 30–35 kg, a felnőtteké 30–40 kg; marmagasságuk 60–70 cm. Az anyajuhok 58–65 cm magasak.

Szaporodása[szerkesztés]

Szapora állatok, ivarérettségüket öt hónaposan érik el és évente akár kétszer is ellenek. Vemhességi ideje 147-150 nap. Szaporodása nem kötött évszakhoz. Egy kameruni anyajuh évente átlagosan 2-3 bárányt nevel fel. Élettartamuk 10-12 év.

Többnyire húsbirkának tartják. A vágási kort 5-8 hónaposan érik el, ekkor 10–16 kg hús nyerhető belőle. Húsa vörös és íze inkább a vadhúsra emlékeztet, mint a hagyományos birkahúsra.

Eredete[szerkesztés]

Kameruni bárány

A kameruni juh a nyugat-afrikai törpejuhtól (más néven Djallonké juh) származik, amely Nyugat- és Közép-Afrikában, Szenegáltól Botswanáig elterjedt birkafajta. A gesztenyebarna a nyugat-afrikai juh egyik színváltozata. A törpejuhok valamivel kisebbek mint a kameruni juhok, valamint jellegzetességük hogy ellenállnak az állattenyésztést Afrikában erősen korlátozó álomkórnak.

A kameruni juhhoz nagyon hasonlít a szarvatlan barbadosi feketehasú juh, amelynek őseit feltehetően még a rabszolgákkal együtt szállították Afrikából a karibi térségbe.

Források[szerkesztés]

  • The Breeding Aim for German Kamerun (Cameroon) Sheep, Nolana-Network Germany
  • Fitzhugh und Bradford (eds.): Hairsheep of West Africa and the Americas. A genetic resource for the tropics. 1983
  • R.M. Njwe und Y. Manjeli: Milk yield of Cameroon dwarf blackbelly sheep - Production laitière de moutons Djallonké au Cameroun. In: Small ruminant research and development in Africa - Réseau africain de recherche sur les petits ruminants. ILCA Research Report - 2, 1982, X5520/B

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamerunschaf című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cameroon sheep
A Wikimédia Commons tartalmaz Kameruni juh témájú médiaállományokat.