Kambodzsai–vietnami háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kambodzsai–vietnami háború
Dátum 1975. május1989. december
Helyszín Kambodzsa, Vietnam, Thaiföld
Eredmény

Vietnami győzelem

Harcoló felek
 Vietnam
Kambodzsai Népköztársaság Kambodzsai Egységes Front a Nemzeti Megváltásért

Támogatók:
 Szovjetunió
 Thaiföld
Demokratikus Kambodzsa Demokratikus Kambodzsa

Támogatók:
 Kína
 Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
Flag of BAJARAKA.svg BAJARAKA
Parancsnokok
Vietnam Lê Đức Anh
Kambodzsai Népköztársaság Heng Szamrin
Kambodzsai Népköztársaság Hun Szen
Demokratikus Kambodzsa Pol Pot
Demokratikus Kambodzsa Khieu Szamphan
Khmer Köztársaság Dien Del
Khmer Köztársaság Szon Szann
Flag of BAJARAKA.svg Y-Ghok Niê Krieng
Royal Standard of the King of Cambodia.svg Norodom Szihanuk
Haderő
150 000+ reguláris katona, 20 000 Kambodzsai támogató 23 hadosztály, 90 000 katona
Veszteségek
10 000 halott,
20 000 sebesült[1]
90 000 halott és sebesült,
56 000 hadifogoly
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kambodzsai–vietnami háború témájú médiaállományokat.

A kambodzsai-vietnami háború 1978-tól 1989-ig zajlott Kambodzsa és Vietnam között. Az 1975-ben Kambodzsában hatalomra került Vörös Khmerek határ menti támadásai miatt Vietnam 1978-ban bevonult Kambodzsába, ahol véget vetettek a Vörös Khmer rémuralomnak és népirtásnak. Kína az invázió miatt megtámadta Vietnam északi tartományait, de a körülbelül egy hónapig tartó összetűzés végén visszavonta csapatait. Vietnam egészen 1989-ig Kambodzsában maradt, de a megcsappant szovjet gazdasági és katonai támogatás miatt végül kivonult Kambodzsából.

Előzmények[szerkesztés]

A két ország között a konfliktus akkor éleződött ki, amikor Kambodzsában 1975-ben hatalomra kerültek a Kína által támogatott, Pol Pot által vezetett Vörös Khmerek. Kikiáltották a Demokratikus Kambodzsát, majd megkezdődött az értelmiségiek és a veszélyesnek ítélt emberek összegyűjtése és kivégzése. Az évek során a Vörös Khmerek több alkalommal is fegyveres összetűzésbe kerültek az 1975-ben egyesült szomszéd országgal, Vietnammal. Kambodzsa igényt tartott egyes határ menti területekre, és gyakran katonákkal támadta Vietnam területét.

1975 tavaszán megtámadták a Ho Si Minh-várostól 250 km-re nyugatra található Phú Quốc szigetet, Vietnam legnagyobb szigetét. Vietnam gyors ellentámadással visszafoglalta a szigetet, sőt, rövid időre megszállta a Kambodzsához tartozó Poulo Wai apró szigetét is. A Kambodzsában élő vietnami kisebbséghez tartozók ezrei menekültek át Vietnamba. Phnompen 1976-ban tárgyalásokat kezdeményezett Hanoival, de Vietnam hűvösen fogadta a békülési szándékot, mivel Kambodzsa továbbra is területi követelésekkel állt elő.

Pol Pot folytatta országon belüli ellenségeinek felkutatását, az üldözöttek emiatt gyakran Vietnam területére menekültek. 1977 áprilisában emiatt Kambodzsa támadást indított Vietnam középső területe ellen, és 10 kilométer mélyen benyomult az országba. Ősszel egy újabb támadás során még mélyebbre hatoltak Vietnam területére. Később kiderült, hogy az akció során a kambodzsai katonák egy vietnami határvárosban – Châu Đốcban – több ezer embert végeztek ki. A beszámíthatatlan Pol Pot olyan terveket szövögetett, hogy a teljes vietnami népet ki fogja irtani.

Kambodzsa megszállása[szerkesztés]

1978-ban újra betörtek a Vörös Khmerek Vietnam területére, emiatt 1978 végén Hanoi megalapította a kambodzsai ellenállókból és menekültekből álló Kambodzsai Nemzeti Egységfront a Nemzet Megmentéséért nevű szervezetet. A vietnami vezetés ezzel felkészült Kambodzsa megszállására, mivel ezt a szervezetet szánták a Vörös Khmerek legyőzése utáni új politikai vezetők bázisául. Az invázió 1978. december 25-én indult meg. A vietnami hadsereg gyorsan haladt előre, a Vörös Khmerek nem tudtak hatékony ellenállást kifejteni. Január 7-én a vietnami haderő elfoglalta a kambodzsai fővárost, Phnompent. A Vörös Khmerek a thai határ környéki hegyekbe szorultak vissza, ahol gerilla-hadviselésre rendezkedtek be.

Kínai beavatkozás[szerkesztés]

Kína rossz szemmel nézte Vietnam akcióját a pártfogása alatt álló Kambodzsa ellen, de az még jobban zavarta, hogy Vietnam főleg a Szovjetunióval szándékozott szoros kapcsolatot kiépíteni. A pekingi vezetés úgy döntött katonai erővel próbál nyomást gyakorolni Vietnamra (és közvetve a Szovjetunióra), ezért 1979 februárjában katonái behatoltak Vietnam északi részére. Kína túlerőben lévő csapatait a helyi vietnami milícia állította meg, így elkerülhetővé vált, hogy Kambodzsából visszavonják a vietnami reguláris erőket. Kína, hogy győztesként állítsa be magát, gyorsan visszavonta csapatait, és bejelentette, hogy győzelmet ért el.[2][3]

Újjáépítés[szerkesztés]

Vietnam az invázió után egy teljesen lepusztult országot talált Kambodzsában: Pol Pot uralma miatt a gazdaság romokban hevert, megszüntették a pénzt, a földek állami tulajdonba kerültek, ahol kitelepített embereket dolgoztattak. Nem volt szervezett államigazgatás. Családokat szakítottak szét, becslések szerint több millió ember halt meg. Vietnami támogatással felállt az új kormány, és kikiáltották a Kambodzsai Népköztársaságot.

A megszállás után anarchia tört ki az országban, vidékről menekültáradat indult Thaiföld felé. A szervezetlenség és az aszály miatt két évig tartó éhínség tört ki, amely rengeteg ember halálát okozta. A vietnami vezetés és az új kambodzsai bábkormány kezdetben elutasított minden humanitárius segítséget, végül engedve a nemzetközi nyomásnak, beengedték az országba a segélyszállítmányokat.

Szovjet gazdasági támogatással lassan megkezdődött az ország újjáépítése. Vietnam körülbelül 150 000 katonát állomásoztatott Kambodzsában, akik folyamatos gerillaharcot folytattak a hegyekben bujkáló Vörös Khmerekkel.

Vietnam kivonulása[szerkesztés]

Az 1980-as évek közepére a Szovjetunió számára egyre nagyobb terhet jelentett Vietnam és Kambodzsa anyagi támogatása. 1989 februárjában Gorbacsov és Teng Hsziao-ping tárgyalásokba kezdett Kambodzsa ügyében. Megállapodás született a vietnami haderő teljes kivonásáról Kambodzsa területéről. Szeptemberben Vietnam bejelentette, hogy megkezdte csapatai kivonását, amit az év végéig be is fejezett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hài cốt của 163 binh sĩ Việt Nam tử thương trong cuộc chiến Kampuchia được đưa về nước. - 2004-07-12 | VOA Tiếng Việt | VOA Tiếng Việt. Voanews.com. [2012. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 12.)
  2. 1979: Kína lerohanja Vietnamot (magyar nyelven). Index, 2011. február 17. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
  3. Terry McCarthy: A Nervous China Invades Vietnam. Time Asia, 1999. szeptember 27. (Hozzáférés: 2011. március 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Kádas, Csaba. „Kína Kambodzsában”. EU WORKING PAPERS 2009 (3), 74–92. o. (Hozzáférés ideje: 2011. január 21.)