Kallio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kallio
Közigazgatás
TelepülésKallio district
Népesség
Teljes népesség19 363 fő (2015. jan. 1.)[1]
Népsűrűség17 764,22 fő/km²
Terület1,09 km²
Elhelyezkedése
Kallio (Finnország)
Kallio
Kallio
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 11′ 03″, k. h. 24° 56′ 57″Koordináták: é. sz. 60° 11′ 03″, k. h. 24° 56′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kallio témájú médiaállományokat.
Kallio elhelyezkedése Helsinkin belül
Kallio a Linnanmäki felől

Kallio (svédül Berghäll) Helsinki városrésze, annak 11. kerülete a Belváros keleti részén, Pitkäsiltától északra és a Töölöi öböltől keletre. Kalliohoz tartozik még a tőle délre elhelyezkedő Sörnäinen (sv. Sörnäs) is. A „kallio” finnül sziklát jelent, a kerület több sziklás kiemelkedésre épült. Területe 16 494/km², ez az egyik legsűrűbben lakott terület Finnországban.

Helsinki új városközpontjának 19. századi kialakításakor a város északabbra tolódott. Kallióba gyárak költöztek. A kerület főképp munkásnegyed volt. Bár erről volt híres, mégis sok fiatal és idős is költözött ide. Finnország más területérő ha valaki Helsinkibe költözött, általában először Kallióba költözött. A legtöbb lakás itt kicsi, a bérleti díj is alacsonyabb, mint máshol. A kerület nagyon népszerű a diákok körében ezek miatt.

Kallio és a szomszédos Harju (amit gyakran – tévesen – Kallio részének tekintnek) a bohém élet központja. Ezenfelül híres arról, hogy nagyon sok itt az alkoholista az utcákon, még nappal is. A 90-es években az utcai prostitúció központja volt Helsinkiben.

Utcanevek[szerkesztés]

A délnyugat-északkelet irányú utcák híres finn tudósokról vannak elnevezve:

Híres kallioiak[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]