Kaleb akszúmi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaleb
Kaleb pénzérméi
Kaleb pénzérméi

Ragadványneve Szent Elesbaan, Ella Atsbeha
Akszúmi Királyság
Uralkodási ideje
520 k. 540 k.
Elődje Ousas
Utódja Alla Amidas
Született 5. század
Akszúmi Királyság
Elhunyt 540
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaleb témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kaleb (uralkodói nevén: Ella Atsbeha, egyházi nevén: Szent Elesbaan) az Akszúmi Királyság uralkodója volt a 6. század közepén. Kaleb a legjobban dokumentált akszúmi uralkodó: pénzérméi, feliratai, az etióp királylisták, valamint egykorú antik szerzők (Prokopiosz, Efézusi János) és későbbi arab történetírók (Ibn Isham, Ibn, Ishaq, Muhammad ibn Jarir al-Tabari) is megemlékeznek róla.

Uralkodása[szerkesztés]

Uralkodása alatt az Akszúmi Királyság második fénykorát élte. 518-ban vagy 523-ban a mai Jemen területén fekvő Himjarita királyság zsidó vallásra áttért uralkodója Yusuf Asar Yathar (más néven Dhu Nuwas) elfogta a Zafar városában élő keresztényeket, majd az akszúmiak kezén lévő Najran városa ellen indult, ahol egyes források szerint húszezer keresztényt mészárolt le. Büntetésül 520-ban vagy 525-ben Kaleb csapatai átkeltek a Vörös-tengeren, legyőzték Yusufot (aki vagy a csatában esett el, vagy menekülés közben lett öngyilkos), megdöntötték a hatszáz éve fennálló himjarita államot, majd Kaleb Sumuafa' Ashawa' személyében alkirályt nevezett ki a délarab területek élére.

Néhány év múlva az alkirályt Abraha ('Abraha al-Ashram) elmozdította és önmagát tette meg a jemeni területek királyává. Kaleb többszöri próbálkozás után sem tudta visszaszerezni tengerentúli tartományát, csak utódainak sikerült Abrehával elismertetni az Akszúmi Királyság uralmát és adófizetésre kényszeríteniük.

Lemondása[szerkesztés]

Az etióp hagyományok szerint Kaleb lemondott a trónról és szerzetesként élt a jeruzsálemi Szent Sír Templomban.

Sírja[szerkesztés]

Feltételezett sírja Akszúmban található, mellette egyik fia Gabra Masqal sírjával (másik fia, Izrael vélhetően azonos az ezen a néven 590 körül uralkodó akszúmi királlyal). A sírt a 19. század elején Henry Salt kutatta, majd 1906-ban a Német Akszúm Expedíció tárta és térképezte fel. 1973-ban a Brit Kelet-Afrika Intézet végzett itt ásatásokat.

Szentté avatás[szerkesztés]

A keresztények védelméért harcoló Kalebet Cesare Baronio (1538–1607) a római katolikus szentek közé sorolta, annak ellenére hogy az akszúmi uralkodó és egész birodalma a kereszténységnek a Róma által eretnekségnek tekintett miafizita irányzatát vallotta. Ünnepe az Etióp Ortodox Egyházban október 24., ami a Gergely-naptár szerinti római katolikus egyházban november 8-ra esik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kaleb of Axum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.