Kaktuszfüge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kaktuszfügék a mexikói Zacatecas piacán

A kaktuszfüge, lófüge vagy tuna a fügekaktusz (Opuntia sp.) termése. Többnyire élénk- vagy bíborvörös, ritkábban sárgás árnyalatú.

Legismertebb alfaja a közönséges fügekaktusz tuna néven kerül világszerte a piacra. A hosszúkás, ovális, ritkábban gömbölyű vagy körte alakú, 5-7 cm-es, ősszel érő termések a szártagok peremén ülnek, mintha sok kis színes madár telepedett volna rájuk. A zöldes alapszín mellett sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, lilásbordó és gesztenyebarna színben pompázhatnak.

A kaktuszfügének három színváltozata ismertebb: a fehér, a sárga és a bordó húsú. A hús lédús, fényesen áttetsző, kellemesen savanykás ízű, de nem illatos. Üdítő hatású gyümölcs, gyakori kísérője a mediterrán étkezéseknek. A friss fogyasztás mellett szárítva (aszalva), sörbetnek és leveknek, befőtteknek dolgozzák fel. Mexikóban a kukorica és tequila agave mellett alapvető táplálék. Tunatermelő régiók: Mexikó, Szicília, Chile, Brazília és Észak-Afrika. A gyümölcsről gondosan letakarítják a horgasszőröket és a töviseket, majd nyersen vagy szárítva fogyasztják. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztet, állaga kocsonyás. Kemény, fekete magjai nem ehetők.

Fajtái[szerkesztés]

Közönséges fügekaktusz[szerkesztés]

A közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) gyümölcsa tuna néven kerül világszerte a piacra. A hosszúkás, ovális, ritkábban gömbölyű vagy körte alakú, 5-7 cm-es, ősszel érő termések a szártagok peremén ülnek, mintha sok kis színes madár telepedett volna rájuk. A zöldes alapszín mellett sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, lilásbordó és gesztenyebarna színben pompázhatnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]