Kairói nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kairói nemzetközi repülőtér
مطار القاهرة الدولي

Maṭār al-Qāhirah al-Duwaliyy
IATA: CAI  ICAO: HECA
Adatok
ElhelyezkedésKairó, Héliopolisz
Egyiptom
Kiszolgált városKairó
ÜzemeltetőCairo Airport Company
NévadóKairó (főváros)
Tszf. magasság116 m
Utasforgalom14 711 500 (2012)[1]
Gépmozgás142 624[2]
Futópályák
IrányHosszBurkolat
05L/23R3301 maszfalt
05C/23C3999 maszfalt
05R/23L4000 maszfalt
Elhelyezkedése
Kairói nemzetközi repülőtér (Egyiptom)
Kairói nemzetközi repülőtér
Kairói nemzetközi repülőtér
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 30° 07′ 19″, k. h. 31° 24′ 20″Koordináták: é. sz. 30° 07′ 19″, k. h. 31° 24′ 20″
Térkép
A Kairói nemzetközi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kairói nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kairói nemzetközi repülőtér (IATA: CAI, ICAO: HECA) (arabul: مطار القاهرة الدولي; Maṭār al-Qāhirah al-Duwaliyy) Kairó nemzetközi repülőtere, Egyiptom legnagyobb és Afrika második legnagyobb forgalmú repülőtere (a johannesburgi O. R. Tambo nemzetközi repülőtér után); az EgyptAir és több más légitársaság (Air Cairo, AMC Airlines, EgyptAir Express, Nesma Airlines, Nile Air, Air Go Express) elsődleges bázisa. Az egyiptomi légiforgalom 44%-át adja (2012-es adat).[2]

A repülőtér a város északkeleti részén, Héliopolisz negyedben található, területe körülbelül 37 km².

Története[szerkesztés]

A repülőteret a II. világháború alatt építette az Egyesült Államok Légiereje a szövetséges erők használatára, Payne repülőtér néven; a város korábbi repterét, az öt kilométerrel arrébb fekvő Almaza repülőteret nem használták. A Payne a háború alatt jelentős bázisként szolgált mind utas-, mind teherszállítás terén; a nyugatra lévő Bengázi repülőtérrel (amelyet a háború alatt Soluch repülőtérnek hívtak) és az algíri repülőtérrel együtt az észak-afrikai útvonalon feküdt, amely a Francia Nyugat-Afrikában lévő dakari repülőtérig tartott. További járatok indultak az iraki RAF Habbaniya bázisra a Kairó–Karacsi-útvonalon; a Brit Palesztinában található lyddai repülőtérre, Dzsiddába a libériai Roberts légibázis felé tartó közép-afrikai útvonalon (1941–1943) és később, a háború befejeztével az athéni Ellinikon nemzetközi repülőtérre, valamint más, európai városokba.[3]

Mikor a háború végén az amerikai erők távoztak, a létesítményt a polgári légügyi hatóság vette át, hogy a nemzetközi polgári repülés érdekében hasznosítsa. 1963-ban a kairói nemzetközi repülőtér átvette a régi héliopoliszi repülőtér szerepét, amely Kairótól keletre feküdt.[4]

A repülőteret az Egyptian Holding Company for Airports and Air Navigation kezeli. 2004-ben a Fraport AG nyerte el a reptér üzemeltetésének lehetőségét a következő nyolc évre, két, egyéves hosszabbítási lehetőséggel.[5]

A két futópályát keresztező pályát felváltó harmadik párhuzamos futópályát 2010-ben adták át.[6] A 05L/23R futópálya 3301 méter hosszú, a 05C/23C hossza 4000 m, az új, 05R/23L futópályáé 3999 m.

Terminálok[szerkesztés]

A repülőtér négy terminállal rendelkezik. A legnagyobb, a 3-as terminál 2009-ben nyílt meg, a szezonális járatok terminálja pedig 2011-ben. A 2-es terminált 2010 áprilisában nagyobb átalakítási munkálatok miatt lezárták, és 2016-ban nyitották meg újra. Új, teherszállító gépek fogadására tervezett terminál is épül.

1-es terminál[szerkesztés]

1-es terminál, indulási oldal

Az 1-es terminált eredetileg az EgyptAir és több más közel-keleti légitársaság használta, 2006-ban azonban több más külföldi légitársaság, köztük az Air France és a KLM is áthelyezte ide a járatait a 2-es terminálról. 2009 májusában az EgyptAir, valamint a repülőtérre érkező többi Star Alliance-tag légitársaság minden járatát áthelyezte az újonnan épült 3-as terminálra. 2010 márciusában a 2-es terminált nagyobb átalakítási munkálatok miatt lezárták, így minden nagyobb, nem-Star Alliance-tag légitársaság áthelyezte járatait az 1-esre.

Az 1-es terminálra érkező és induló minden légitársaság az 1-es csarnokot használja, kivéve a Saudiát, mely nagy forgalma miatt a 2-es csarnok egyedüli használója (2009-ben a 2-es terminál forgalmának 65%-áért ők feleltek). A legtöbb külföldi légitársaság a 3-as csarnokot használja. A 2. csarnokot nemrég újra megnyitották, nemzetközi és belföldi forgalmat is kiszolgál.

A 4-es csarnok magángépek használatára rendezkedett be, a Közel-Keleten az egyik legsikeresebb ilyen létesítmény. Bár az 1-es terminálhoz tartozik, a kereskedelmi járatok utastermináljától függetlenül üzemel. A Smart Aviation Company székhelye ebben az épületben volt 2007-től 2010-ig, amikor átköltözött egy szomszédos épületbe.

A Cairo Airport Company szolgáltatások és szórakozási lehetőségek széles skáláját akarja nyújtani az utazók, látogatók és a nagyközönség számára, ennek keretén belül az 1-es terminál 3-as csarnoka közelében megnyílt az AirMall nevű bevásárlóközpont.

Az 1-es terminál 12 beszállítókapuval rendelkezik.

2-es terminál[szerkesztés]

A forgalmi előtér

A 2-es terminált 1986-ban nyitották meg, 7 beszállítókapuval.[7] Főleg európai, Öböl-beli és kelet-ázsiai légitársaságok használták. A terminált 2010 áprilisában bezárták, mert kialakítása korlátozta további bővítését, így teljes lezárásra volt szükség az átépítéshez. Az átalakítási munkálatok 2012-ben kezdődtek és 36 hónapon át tartottak, költségük körülbelül 400 millió dollár volt.

2010 februárjában a Világbank igazgatótanácsa jóváhagyott egy 387 dolláros kölcsönt a kairói repülőtér fejlesztésére a terminál átalakítása érdekében. A fennmaradó összeget bankok fizették. A modernizálásra kiírt tendert a török Limak Holding nyerte el 2011 augusztusában. A projekt keretén belül a húszéves épületet felhozták ugyanarra a szintre, mint az újabb 3-as terminál, befogadóképessége évi hárommillióról évi hét és félmillió utasra nőtt (a teljes repülőtéré ezzel 24 millióra), a korábbi 7 beszállítókapu helyett 14-gyel rendelkezik, és kapui képesek a nagy méretű Airbus A380 géptípus fogadására is. A kereskedelmi egységek szintén bővültek. A terminál 2016-ban nyílt meg.

3-as terminál[szerkesztés]

A 3-as terminál
Felülnézetből

A repülőtér forgalmának növekedésére tett előrejelzések és a 2-es terminál bővíthetőségének korlátozott volta miatt az Egyiptomi Civil Légügyi Hatóság 2004-ben megkezdte a 3-as terminál építését. Az új terminált 2008. december 18-án avatta fel Hoszni Mubarak akkori egyiptomi elnök, és 2009. április 27-én vették használatba. A terminál kétszer akkora, mint a reptér első két terminálja együttvéve, és évente összesen 11 millió utas fogadására alkalmas (6 millió nemzetközi és 5 millió belföldi). A 3-as terminál a 2-es terminál mellett áll, és híd köti össze őket.

2009. április 27-e és június 15-e között a repteret bázisaként használó EgyptAir minden belföldi és nemzetközi járatával átköltözött a modern új terminálra. A Star Alliance „Költözés egy tető alá” koncepciójának megfelelően 2009. augusztus 1-jéig a Star Alliance légiszövetség többi tagja is átköltözött erre a terminálra.

Az új terminál a következőkkel rendelkezik:

  • Két, bővíthető kapacitású utasmóló beszállítókapukkal a belföldi és nemzetközi járatok kiszolgálására, utashidas és buszos beszállításhoz. A főépületet az utasmólókkal csarnokok kötik össze. Egy harmadik utasmóló építését is tervbe vették. A terminál 23 beszállítókapuval rendelkezik (ebből 2 képes az A380 géptípus fogadására is).
  • Hat sornyi, összesen 110 checkin-pult (plusz tíz mobil pult és tíz checkinautomata), 76 útlevélellenőrző-pont (plusz 5 biometrikus kapu), 52 állóhely repülőknek utashidas és buszos beszállításhoz, 425 járatinformációs kijelző különféle Windows-hibaüzenetekkel, 15 információs pont, hét poggyászfutószalag, 63 lift, 50 mozgójárda és 51 mozgólépcső.
  • A kereskedelmi részleg több mint 5000 m²-en terül el, ebből 4034 m²-en az EgyptAir turisztikai és vámmentes üzletei.
  • Ételudvar közel-keleti, ázsiai és nyugati éttermekkel.
  • Utak és felüljárók a terminált megközelítő forgalom számára; felszíni autóparkolók (többszintes parkolóépület több mint 3000 autónak elég férőhellyel), új összekötő út a repülőtér és a kairói körgyűrű közt.
  • 350 szobás, ötcsillagos Le Méridien luxusszálloda, amely 2013 decemberében nyílt meg a terminál előtt, és 230 m hosszú, mozgójárdával is felszerelt híd köti össze vele. A szálloda öt étteremmel, fitneszközponttal, masszázshelyiségekkel, úszómedencével és ajándékbolttal is rendelkezik.

Szezonális járatok terminálja[szerkesztés]

2011. szeptember 20-án Saraf miniszterelnök avatta fel az új, szezonális járatok fogadására épített terminált, amely a 3-as termináltól nyugatra helyezkedik el. A terminál azzal a céllal épült, hogy a mekkai zarándoklat idején levegye a plusz terhet a többi terminálról.[8] Évente 3,2 millió utast képes kiszolgálni, huszonhét bejelentkező pultja és hét beszállítókapuja van, melyek közös bejárattal és biztonsági ellenőrzéssel rendelkeznek, a kairói reptéren elsőként. A terminál óránként 1200 utast képes kiszolgálni, az utasokat busszal viszik a 3-as terminál körül álló repülőkhöz.

Megközelítése[szerkesztés]

A buszpályaudvar az 1-es terminálnál

Limuzin és repülőtéri busz[szerkesztés]

Érkezéskor több módon is el lehet hagyni a kairói repülőteret. Számos limuzinszolgálat jelen van a reptéren, az árakat az úti cél és az autó kategóriája szabja meg. Az „A” kategóriába luxuslimuzinok tartoznak (pl. Mercedes-Benz E-Class), a „B” kategóriába maximum hét utast szállító mikrobuszok, a „C”-be átlagos személyautók (pl. Mitsubishi Lancer), a „D”-be pedig a TX4 (London Taxi).[9]

Taxi[szerkesztés]

A régi, fekete-fehér taxikban általában nincs taxióra, az árat előzetesen kell kialkudni, az újabb, fehér taxikban van taxióra.

Autó[szerkesztés]

A repülőteret Héliopolisz felől az Oroba úton vagy az új, a 3-as terminált a Ring Road / Suez Road kereszteződésével összekötő úton lehet megközelíteni. A repülőtéri útra való behajtás díjköteles.

Tömegközlekedés[szerkesztés]

Az 1-es terminálnál található buszpályaudvar az ingyenes reptéri busszal közelíthető meg a 3-as terminálról. A kairói tömegközlekedés nagyon olcsó, de külföldieknek nehezen kiismerhető.

Fejlesztési tervek[szerkesztés]

Az EgyptAir Airbus A321-231 és Boeing 777-300ER gépe a kairói repülőtéren
Az EgyptAir Express Embraer 170 gépe a kairói repülőtéren

Az ország nemzeti légitársasága, az EgyptAir és az egyiptomi hatóságok fontos közel-keleti és afrikai légiközlekedési csomóponttá akarják fejleszteni a repülőteret, amelyen így folyamatos fejlesztések zajlanak. Jelenleg is több projekt van folyamatban, közte:

  • Többszintes parkolóház építése a 3-as terminál közelében.
  • A kairói metró bővítése a repülőtérig. A 3-as metró kelettől nyugatig szeli majd át Nagy-Kairót, egyik végállomása a repülőtér lesz, a másik Mohandesszin városrész. Várhatóan 2019-re készül el.
  • Az Aerocity nevű szórakoztató park létrehozása a repülőtér befektetési zónájában. A 3 km² területen zajló, kb. 183 dollárba kerülő építkezés első fázisában egy üzleti központ, a másodikban pedig egy Disney Worldre hasonlító vidámpark jön létre, emellett mesterséges tavat, sportpályákat, víziparkot, 18 mozit és számos éttermet is terveznek.

Légitársaságok és úti célok[szerkesztés]

Utasszállító[szerkesztés]

LégitársaságCélállomásokTerminál
Aegean AirlinesAthén[10]3
AeroflotMoszkva-Seremetyjevó (felfüggesztve)1
African Express AirwaysBerbera, Hargeisza1
Afriqiyah AirwaysMiszráta, Tripoli1
Air AlgérieAlgír1
Air ArabiaRász el-Haima, Sardzsa1
Air CairoAmmán, Dzsidda1
Air FrancePárizs-Charles de Gaulle1
Air LeisureCharter: Asszuán, Athén, Peking-Főváros, Csengdu, Csungking, Denpasar/Bali, Hongkong, Hurghada, Sanghaj-Putung, Sencsen, Tiencsin, Vuhan[11]1
Alexandria AirlinesCharter: Alexandria, Aqaba, Luxor1
AlMasria Universal AirlinesBahrein, Bergamo, Burajda, Dzsidda, Kuvait, Tabuk, Ta'if, Yanbu1
Austrian AirlinesBécs3
Badr AirlinesKartúm1
British AirwaysLondon-Heathrow1
EgyptAirAbha, Abidjan,[12] Abu Dzabi, Abuja, Accra, Addisz-Abeba, Alexandria-Borg el Arab, Algír, Amman-Alia királyné, Amszterdam, Ankara, Aszmara, Aszjút, Asszuán, Athén, Bagdad, Bahrein, Bangkok-Suvarnabhumi, Barcelona, Peking-Főváros, Bejrút, Berlin-Schönefeld, Brüsszel-Zaventem, Casablanca, Kopenhága, Dammam, Dar es Salaam, Doha, Dubai-nemzetközi, Entebbe, Erbil, Frankfurt, Gassim,[12] Genf, Guangzhou, Hurghada, Isztambul-Atatürk, Jakarta-Soekarno-Hatta,[13] Dzsidda, Johannesburg-OR Tambo, Juba, Kano, Kartúm, Kuala Lumpur–nemzetközi,[13] Kuvait, Lagos, London-Heathrow, Luxor, Madrid, Medina, Milánó-Malpensa, Moszkva-Domogyedovó (felfüggesztve), Mumbai, München, Muscat, Nairobi-Jomo Kenyatta, N'Djamena,[14] New York-JFK, Párizs-Charles de Gaulle, Rijád, Róma-Fiumicino, Sardzsa, Sarm es-Sejk, Toronto-Pearson, Tunisz, Bécs3
EgyptAir
üzemeltető: Air Sinai
Tel Aviv-Ben Gurion3
EgyptAir
üzemeltető: EgyptAir Express
Abu Szimbel, Alexandria-Borg el Arab, Asszuán, Athén, Budapest, Hurghada, Lárnaka, Luxor, Marsza Alam, Sarm es-Sejk, Szohág
Szezonális: Marsza Matrúh
3
EmiratesDubai-nemzetközi, Manila1
Eritrean AirlinesKartúm, Milánó-Malpensa[15]1
Ethiopian AirlinesAddisz-Abeba3
Etihad AirwaysAbu Dzabi1
FlynasDzsidda, Rijád[16]1
Gulf AirBahrein1
ITA AirwaysRóma-Fiumicino1
Iraqi AirwaysBagdad, Szuleimánijja[17]1
Jazeera AirwaysKuvait2
Kenya AirwaysNairobi-Jomo Kenyatta1
Korean AirSzöul-Incheon1
KLMAmszterdam (2017. január 6-áig)[18]1
Kuwait AirwaysKuvait2
Libyan AirlinesBengázi, Miszráta, Sebha, Tripoli1
LufthansaFrankfurt, München3
MeridianaMilánó-Malpensa1
Middle East AirlinesBejrút1
Nesma AirlinesAbha, Al-Jawf, Hail, Dzsidda, Nejran, Qassim, Tabuk, Ta'if, Yanbu1
Nile AirAbha, Al Ain, Al-Jawf, Bagdad, Baszra, Burajda, Hofuf, Hurghada,[19] Isztambul-Sabiha Gökçen, Dzsidda, Jizan, Kuvait, Port Szudán, Sarm es-Sejk,[19] Tabuk, Ta'if, Yanbu1
Oman AirMuscat1
Palestinian AirlinesEl Arís[20]1
Petroleum Air ServicesEl Kharga, Hurghada, Luxor, Port Szaid, Rasz Sokeir, Sarm es-Sejk, Sark Al-Owainat[21]
Charter: Antalya, Baszra, Mykonos, Páfos[22]
1
Qatar AirwaysDoha1
Royal Air MarocCasablanca1
Royal FalconAmman-Alia királyné1
Royal JordanianAmman-Alia királyné1
SaudiaAbha, Dammam, Dzsidda, Medina, Rijád, Tabuk[23]1
Sudan AirwaysKartúm, Port Szudán1
Sun AirKartúm1
Syrian AirDamaszkusz, Latakia1
Swiss International Air LinesZürich3
Tarco AirlinesKartúm[24]1
TunisairTunisz1
Turkish AirlinesIsztambul-Atatürk3
YemeniaSana'aSablon:Ref1
Megjegyzések
  • 1 1 A Yemenia járatai a bishai belföldi repülőtéren át közlekednek.[25] A Yemeniának azonban nincs jogosultsága csak a Kairó és Bisha közti útvonalon szállítani utasokat.

Teherszállítás[szerkesztés]

LégitársaságCélállomások
Air France CargoPárizs-Charles de Gaulle, Reunion
CargoluxBejrút, Luxemburg
DHL International Aviation MEBahrein
EgyptAir CargoChateauroux-Centre, Köln–Bonn, Isztambul-Atatürk, Juba, Milánó-Malpensa, N'Djamena, Oostende–Brugge, Rász el-Haima
Emirates SkyCargoDubai-Al Maktoum[26]
Ethiopian Airlines CargoAddisz-Abeba, Bejrút, Liège[27]
Kalitta AirCharleston
Lufthansa CargoFrankfurt, Hongkong, Milánó-Malpensa, Sardzsa
MartinairAmszterdam[28]
Qatar Airways CargoDoha
RAM CargoCasablanca
Royal Jordanian CargoAmman-Alia királyné, Maastricht/Aachen
Turkish Airlines CargoIsztambul-Atatürk[29]

Forgalom[szerkesztés]

Az utasforgalom az elmúlt években az alábbi módon változott:

Utasforgalom
Utasok száma
7 035 002
7 116 026
8 318 643
9 534 069
12 577 524
16 148 480
13 773 560
16 467 844
14 449 425
20 009 439
1995199820012004200720102013201620192022
Adatok: Wikidata

Balesetek[szerkesztés]

  • 1956. február 20-án a Transports Aériens Intercontinentaux Douglas DC-6B gépe, mely menetrend szerinti járatként üzemelt a Saigon–Karacsi–Kairó–Párizs útvonalon, leszállás közben lezuhant a kairói repülőtéren. A fedélzeten lévő 63 emberből 52-en életüket vesztették.
  • 1965. március 19-én az Iraqi Airways Vickers Viscount típusú, YI-ACU lajstromjelű gépe a hidraulikus rendszer hibája következtében jelzőlámpáknak ütközött és olyan mértékben károsodott, hogy javítása nem lett volna gazdaságos.[30]
  • 1965. május 20-án a PIA 705-ös járata, egy Boeing 720–040B leszállás közben lezuhant a 34-es kifutón, a katasztrófának 121 halálos áldozata volt.
  • 1966. március 18-án az United Arab Airlines 749-es járata lezuhant, miközben leszállást kísérelt meg a kairói repülőtéren. A fedélzeten tartózkodó 30 személy mind életét vesztette.
  • 1968. január 15-én az United Arab Airlines Douglas DC-3 típusú, SU-AJG lajstromjelű gépe menetrend szerinti teherszállító járatként indult a bejrúti nemzetközi repülőtérre, amikor jegesedés miatt a személyzet úgy döntött, visszafordulnak. A repülő ezek után a levegőben kettétört és Zifta közelében lezuhant, a fedélzeten tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. A balesetben szerepet játszhatott a rakomány elmozdulása menet közben és az is, hogy a repülő 500 kilogrammal túl volt terhelve.[31]
  • 1970. szeptember 6-án a Pan Am 93-as járatát, amely Amszterdamból tartott New Yorkba, eltérítették és Kairóban szállt le, miután Bejrútban felvett egy másik gépeltérítőt. A Boeing 747-100 gépet felrobbantották, miután mindenki kiszállt. Az eltérítőket letartóztatták.

Díjak[szerkesztés]

  • 2010-ben a Skytrax a kairói repülőteret a három legtöbbet fejlődött repülőtér közé választotta.[32]
  • 2011-ben a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa a kairói repülőteret Afrika második legjobb repülőterévé választotta a szolgáltatás minősége alapján.[33]

További hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cairo International airport – Economic and social impacts. Ecquants. (Hozzáférés: 2013. szeptember 7.)
  2. a b OECD p6
  3. Map of worldwide routes of Air Transport Command, September 1945. Wikimedia Commons, 1945. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  4. Airport History. Cairo International Airport, 2016. [2016. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  5. Fraport AG Wins Management Contract for Cairo Airport in Egypt. Fraport AG, 2004. december 20. [2009. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 10.)
  6. Cairo Airport New Runway. Cairo International Airport. [2016. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  7. Airport History. Cairo International Airport. [2012. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 10.)
  8. State Information Service. sis.gov.eg
  9. Cairo Airport Company (2010): "Limousine Information". Official Brochure
  10. Flights timetables. amadeus.net. (Hozzáférés: 2015. június 3.)
  11. Our Destinations. Air Leisure, 2015. [2016. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  12. a b http://www.egyptair.com/English/News/Pages/EGYPTAIR8aa14ddd-4552-403a-9c1d-b9261a211434.aspx Archiválva 2013. október 29-i dátummal a Wayback Machine-ben
  13. a b Egypt Air S16 SE Asia Service Reductions. routesonline. (Hozzáférés: 2016. július 28.)
  14. http://www.egyptair.com/English/News/Pages/EGYPTAIRbf33a1f3-c93f-4151-8f04-39f3d32c0222.aspx Archiválva 2014. október 15-i dátummal a Wayback Machine-ben
  15. Archivált másolat. [2015. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  16. Flynas adds Riyadh – Cairo Route from late-April 2015. Airline Route, 2015. március 25. (Hozzáférés: 2015. március 25.)
  17. http://www.iq-airways.com/AirqAirways/trips_special.php?w=45 Archiválva 2011. július 13-i dátummal a Wayback Machine-ben
  18. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268914/klm-ends-cairo-service-in-january-2017/
  19. a b Nile Air Schedules Domestic Egypt Service Launch in July 2016. (Hozzáférés: 2016. május 10.)
  20. الخطوط الجوية الفلسطينية (arabic nyelven). palairlines.com. [2014. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 3.)
  21. Petroleum Air Services. softec nemzetközi, 2010. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  22. Cairo nemzetközi repülőtér. cairo-repülőtér.com[halott link]
  23. Saudia Proposes New Service to Cairo / Dubai from Jan 2015. airlineroute. (Hozzáférés: 2015. június 3.)
  24. http://tarcoair.reservaweb.com.br/horariovoos.asp Archiválva 2015. július 6-i dátummal a Wayback Machine-ben
  25. "Schedule Tue 01 Sep 2015". Yemenia Airways, 2015. augusztus 31. Elérés: 2016. március 1.
  26. Emirates SkyCargo Freighter Operations get ready for DWC move. Emirates SkyCargo, 2014. április 2.
  27. Cargo Schedule. Ethiopian Airlines, 2016. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  28. Martinair Cargo. Martinair. [2016. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  29. Winter Schedule 2012/13. Turkish Airlines Cargo. [2013. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 5.)
  30. Accident description. Aviation Safety Network. (Hozzáférés: 2009. október 7.)
  31. SU-AJG Accident description. Aviation Safety Network. (Hozzáférés: 2011. július 24.)
  32. The Most Improved Airports, 2010. október 1. [2010. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 29.)
  33. ASQ Award for Best Airport in Africa. Airports Council International, 2012. február 14. [2012. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cairo International Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]