Kai ken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kai ken (Tigris kutya)
Fajtagazda országJapán
Osztályozás
CsoportÁzsiai spiccek és rokon fajták
A Wikimédia Commons tartalmaz Kai ken témájú médiaállományokat.

A Kai Ken (japán:甲斐犬, kai ken), vagy más néven Tora Inu illetve tigris kutya, egy őshonos kutyafajta Japánban. Igazi jelképnek számít, már évszázadok óta tenyésztik. Rendkívül ritka, még az őshonos területein is. Kapcsolatban áll a japán spiccel.

Megjelenés[szerkesztés]

Kitömött Kai Ken,"Kai-kuro-go" a Tokió Nemzeti Múzeumból, Japán.

A Kai Ken közepes termetű kutya, V- alakú fejjel, felfelé álló fülekkel. A hímek magassága 50–56 cm közt mozog, míg a nőstények marmagassága 45–51 cm. A fajtában a hátrakunkorodott, illetve lefelé konyuló farok szintén megengedett. A végtagok és térdek fejlettek, ez a hegyi életmódjuknak köszönhető. Szőrzete durva tapintású, közepesen hosszú, tarka mintázatú (legfőképp tigris csíkos). A rőt szőrű Kai Ken-t Aka tora-nak, a feketét Kuro-tora-nak, e két szín közötti árnyalatút pedig Chu-tora-nak hívják. A kiskutyák egyszínűek, bundájuk mintázata később alakul ki, rendkívüli esetben csak 5 éves korukra fejlődik ki a végleges szőrzetük.

Jellem[szerkesztés]

A Kai Kenekre jellemző hogy intelligensek, fürgék, éberek és hihetetlenül bátrak. Természetükben van a vadászat, de házőrzőként is könnyen alkalmazható, ugyanis tartózkodnak az idegenektől, a gazdáikhoz pedig hűségesek. Barátságosak a gyerekekkel és fajtársaikkal egyaránt, ezért megfelelő családkutya. Szeretnek úszni, vadászat idején bemerészkednek a vízbe, de akár a fákra is felmásznak a zsákmányért.

Kialakulás[szerkesztés]

A Kai Ken múltja az ókorig vezethető vissza, ezért a legtisztább fajtának minősül Japánban. Kai egy elszigetelt területén kezdték el tenyészteni, mint vadászkutyát. Legfőképp nagyvadakra, szarvasra és vaddisznóra vadásztak vele. 1934-ben a Kai Ken kutyafajtát Japán természetes jelképeként könyvelték el.

A köztudatban[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]