Kahana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Kahana a Lost című amerikai televíziós sorozatban szereplő hajó.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
A Kahana

A Kahana Oceanic Airlines 815-ös járatának lezuhanása után három hónappal megtalálta a szigetet. Utolsó kikötése a Fidzsi-szigeteken történt. A Kahana legénységét Charles Widmore bízta meg. Fedélzetén volt a Kevin Johnson álnevet használó Michael Dawson. Martin Keamy „halott ember ravaszának” működésbe lépése miatt a hajó felrobbant.

A Kahana egy egészen hétköznapi, kőolaj-kitermelésre használt hajó volt, melyhez hasonlókat a Mexikói-öbölben, az Északi-tengeren és Nigériában is használnak. Az ilyen hajókra egy rév segítségével ételt, vizet, különféle készleteket lehet rakodni, az olajfúráshoz pedig szükség van egy emelvényre. A hajó különleges feladatot kapott: a sziget megtalálását. Fedélzetén két helikopter-leszállóhely is volt, de a Naomi által vezetett jármű az óceánba csapódott, a másik pedig (rajta az Oceanic 6-tal, Frankkel és Desmonddal) a sziget elmozdítása után landolási lehetőség és üzemanyag híján szintén a vízbe ütközött.

Helyiségei[szerkesztés]

A kapitány szobája[szerkesztés]

Ez volt a hajó vezetője, Gault által használt szoba. Berendezése: egy könyvespolc, rajta könyvekkel, egy íróasztal, egy tábla, néhány párnázott szék, a falon fotók és feljegyzések egy tengerpartról (valószínűleg a szigetről), egy földgömb a 18. századból, egy doboz, melyben a 815-ös álroncsának fekete doboza volt és egy széf, melyet csak két kulcs együttes használatával lehetett kinyitni, ezek közül egy a kapitánynál, egy pedig Martin Keamynél volt, és amelyben a másodlagos protokoll leírását tartották. A szoba ajtaján egy bika szarva lógott.

Kevin Johnson kabinja[szerkesztés]

Ez volt a „Kevin Johnson” számára kiutalt helyiség. Felszerelése: két emeletes ágy, egy szék, egy szekrény és egy ablak. Michaelt a Többiek építették be a hajó legénységébe. A szekrényen egy szájvizes üveget és egy Walttal közös képet tartott.

A gyengélkedő[szerkesztés]

A gyengélkedőt elsősorban a hajó orvosa, dr. Ray használta. Felszerelése: két emeletes ágy, egy függőágy, egy vizsgálóasztal és egyéb orvosi eszközök. Ide lehet elkülöníteni az embereket a többiektől. Először Minkowskit, később Desmondot és Sayidot is bezárták.

A rádiószoba[szerkesztés]

Ezt főleg a hajó kommunikációért felelős embere, Minkowski használta. Minden egyes szigetről és a külvilágból érkező adást fogott. A jármű rádiója a sziget megtalálása után rövidesen elromlott. A tettes valószínűleg Michael volt, aki Ben utasítására tönkretette a kommunikációs felszerelést.

A fegyverraktár[szerkesztés]

Itt tárolta a hajó zsoldos csapata fegyvereit, lőszerét és robbanóanyagát. Egy fedélzeten volt Michael kabinjával, néhány ajtóval a folyosó vége előtt. Omar segített egy detonátort felszerelni a C-4-esre, mielőtt a csapat másodjára visszament a szigetre. Miután Daniel megkezdte a túlélők Kahanára szállítását, Desmond felfedezte a rádiójelek által aktiválható detonátort.

A gépterem[szerkesztés]

A gépteremben két nagyméretű motor és egyéb eszközök voltak. Röviddel a rádiószoba tönkretevése után Michael a motorokat is elrontotta, de később megjavította őket.

„Csendesebb rész”[szerkesztés]

Desmond és Sayid néhány nappal megérkezésük után a hajó csendesebbik részén kaptak szálláshelyet. A kabinban két emeletes ágy, néhány svábbogár és a falon egy vérfolt volt.

A gumicsónak[szerkesztés]

A hajó gumicsónakja egy kicsi, felfújható, Zodiac márkájú jármű volt. Minkowski és a legénység egy másik tagja, Brandon megpróbáltak közelebb menni vele a szigethez. Két másik személy később ismét meg akarta próbálni, de a kapitány megakadályozta a dezertálást. Gault később Sayidnak adta a hajót, aki visszament vele a szigetre. Daniel ezzel szállított néhány túlélőt a Kahanára. Az utolsó út közben történt meg a sziget elmozdítása, így helyzetük ismeretlen.

Küldetései[szerkesztés]

Naomi azt állította, őt és csapatát Penelope Widmore bízta meg Desmond felkutatásával. Ugyanakkor a zsoldos csapatot Penny apja, Charles Widmore bérelte fel a sziget megtalálására, Ben elfogására és a szigeten tartózkodó többi ember megölésére. A Charlotte Staples Lewis, Daniel Faraday és Miles Straume által alkotott tudományos csapat feladata pedig a Vihar állomásban lévő mérges gáz semlegesítése, ezzel a Többieknek a zsoldosok ellen irányuló támadásának megakadályozása volt. Miután a Barakkok elleni támadás sikertelen volt, a katonák számára életbe lépett a másodlagos protokoll, aminek értelmében el kellett foglalniuk az Orchidea állomást, mert tudták, hogy Ben oda fog menni.

Így négy különböző küldetést különböztethetünk meg:

  • Gault kapitány és Naomi missziója: a sziget megtalálása
  • A Matthew Abaddon által összeszervezett tudományos csapat feladata: a Vihar állomás semlegesítése
  • A zsoldos csapat célja: elfogni Bent és végezni az egyéb szigeten lévőkkel
  • Michael egyszemélyes küldetése: tönkretenni a Kahana kommunikációs eszközeit és megszerezni a hajón lévők adatait.

Tartózkodási helyei[szerkesztés]

  • 2004. december 6. és 10. között Suván, a Fidzsi-szigeteken horgonyzott le.
  • December 14. előtt a hajó lokalizálta a sziget helyzetét. Mikor Naomi megjelent a szigeten, azt állította, a Kahana 80 mérföldre nyugatra van.
  • December 24-én a hajó körülbelül 40 mérföldre lehetett a parttól (húsz perc helikopterrel).
  • December 30-án a Kahana robbanását a szigetről is lehetett látni, tehát legfeljebb 5 mérföldre lehetett tőle.

„Kabinláz” (cabin fever; klausztrofóbia)[szerkesztés]

A Kahana legénységének egy része (valószínűleg a sziget közelsége és a kommunikáció hiánya miatt) a klausztrofóbia egy súlyos válfajában szenvedett: bármi áron el akarták hagyni a hajót. Ketten a Zodiac hajóval próbáltak elmenekülni, egy nő, Regina pedig egyszerűen a vízbe ugrott. A kapitány Keamynek is megemlítette ezt a jelenséget, ezzel is a szigetre való visszatérésről akarta lebeszélni.

A hajó megsemmisülése[szerkesztés]

Keamy egy detonátort csatlakoztatott a hajón lévő C-4-esre, amely az ő pulzusmérőjére volt beállítva; tehát ha meghal, a Kahana is felrobban. Mikor Ben az Orchidea állomáson megölte, működésbe lépett a szerkezet. Michael hűtéssel még késleltette egy kis ideig bekövetkeztét, de végül is a hajó felrobbant, ezzel valószínűleg megölve a rajta tartózkodókat, köztük Jint és magát Michaelt is.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!