Kacziány Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kacziány Nándor
Született1822. október 16.
Mernyik
Elhunyt1908. március 2. (85 évesen)
Budapest
GyermekeiKacziány Ödön
Foglalkozásabíró,
honvédszázados
SablonWikidataSegítség

Kacziány Nándor (Mernyik (Zemplén vármegye), 1822. október 16.Budapest, 1908. március 2.) királyi törvényszéki bíró, 1848-49-es honvédszázados.

Élete[szerkesztés]

Mernyiken született, ahol atyja és nagyatyja ágostai evangélikus lelkészek voltak; első neveltetését és oktatását atyjától nyerte; már nyolcéves korában beszélt magyarul, németül és tótul. Az 1831. évi nagy kolerajárvány idejében kitört parasztlázadáskor atyja megöletvén, özvegy anyjával és négy testvérével Iglóra (Szepes vármegye) anyai nagyanyjához költözött. A gimnáziumot, bölcseletet, jogot és hittant az eperjesi ágostai evangélikus kollégiumban végezte; 14 éves korában Pongrácz Ferenc szépírás- és rajztanár segédje volt. Elvégezvén a jogot, az eperjesi kerületi táblánál feleskették jurátusnak. Özv. Pulszky Károlyné, Pulszky Ferenc édesanyja házánál, Radvánszky Károly és Lajos nevelője volt kevés ideig. Letevén Tiszolcon a papi vizsgát, bátyját Kacziány Gusztávot fölváltotta Geszten és Tisza Domokos tanítója lett, míg kiszemelt nevelője Kovács János külföldön bevégezte tanulmányait. 1846-ban Bécsbe kapott meghívást bölcseleti magántanárnak; emellett az ottani polytechnikumban hallgatta a felsőbb matézist és geometriát. 1847-ben a nagyenyedi református kollégiumhoz német nyelv tanárának hívták meg.

1848 júliusától az első magyar felelős vallás- és közoktatási minisztériumban fogalmazó volt; később a hadügyi minisztériumban foglalkozott hadnagyi rangban; ahonnét a honvédséghez átlépvén, a hadjáratot végig küzdötte, míg Világosnál a fegyvert letevén, orosz útlevéllel Kolozsvárra visszatért, ahol a császári és királyi kerületi biztossághoz fogalmazó napidíjasnak beosztották; később valóságos császári és királyi kerületi fogalmazó lett; majd a nagyenyedi császári és királyi járásbírósághoz nevezték ki albírónak és 1853-ban az osztrák törvényekből a vizsgát letette és ezzel bírói minősítést nyert. Nagyenyeden megtanulván a rumén nyelvet, áthelyezték a gyulafehérvári császári és királyi törvényszékhez, majd 1854-ben a szászvárosihoz jegyzőnek. 1855-ben Aradra nevezték ki a császári és királyi törvényszékhez titkárnak, ahol mint bűnügyi bíró működött. 1858-ban Békésgyulára nevezték ki császári és királyi megye-törvényszéki tanácsosnak; tagja volt báró Wenckheim Krisztina gyámhatósági bizottságának. Mellékesen tanulmányozta a kertészeti irodalmat és kertészettel is foglalkozott. Fiai neveltetése céljából, kérelmére, visszahelyezték az aradi császári és királyi megyetörvényszékhez, ahol 1861-ben rendelkezési állapotba helyezték és ez évben választották meg Marosszék képviselőtestületének tagjául. Újból beosztották az aradi, majd békésgyulai és 1865-ben a szolnoki megyetörvényszékhez. 1867-ben a debreceni kerületi táblához sajtóügyi vizsgáló bírónak nevezték ki. Ugyanezen évben a pesti sajtóbírósághoz helyezték át és a sajtóügyi osztályt vezette. A királyi törvényszékek rendezésével, 1872-ben a budai királyi törvényszékhez bíróvá nevezték ki, ahol leginkább bűnügyekkel foglalkozott. A budai királyi törvényszék megszüntetésével 1875-ben nyugdíjazták. Az 1870-es évek elején tanulmányát az állami pénzjogra fordította és ezen irodalmi téren működött is Budapesten. Elhunyt 1908. március 2-án reggel 3 órakor.

Az 1850-es évek elején több jogtudományi cikket írt egy bécsi szaklapba; cikkei az Alföldben (1861. Ipar- és selyemtenyésztés körüli nézetek, Kell-e Aradon magtárüzlet?, Felhívás a közmagtárak és egy alkotmányos pénztár alakítására, 1867. apró gazdasági czikkek); kertészetgazdászati cikkei vannak a Girókuty által szerkesztett Kertész-Gazdában (1865-69.) és Lukácsy Népkertészében (1865), a Jogtudományi Hetilapban (1866. Az ingatlan zálogbirtok haszonélvezetéről, Az esküdtszékek Magyarországban, A budapesti kereskedelmi kamara emlékirata az osztrák polg. törvk. receptiója tárgyában, 1867. Az osztrák törvényszékek újjá-szervezése, Észrevételek az osztrák biróságok új szervezéséről); a Jogtudományi Közlönyben (1868. Gyakorlati észrevételek esküdtszékeink körül, 1869. Észrevételek a büntetőtörvényre és gyakorlatra vonatkozó némely intézkedésről, 1875. Királyi kegyelem a bűnvádi eljárásban, Jogtörténelmi társulat, 1877. Törvénysértés lehet-e tárgynélküli?) Számos pénzügyi cikke jelent meg külföldi politikai és szaklapokban.

Munkái[szerkesztés]

  1. Alkotmányos életadó, (Ultimatum álnév alatt.) Arad. 1861 (Politikai füzet az Ausztriával való kiegyezésről)
  2. A gyümölcsfa-tenyésztés rendszere. Huszty József műkertész közreműködésével szerkeszté ... Uo. 1865.ó
  3. A magyar népalkotmány vázlata felelős miniszteriummal és megyei önkormányzattal, közjogi szempontból tekintve. Uo. 1867 (névtelenül)
  4. A gyümölcsfanyesés. Debreczen, 1868
  5. Társadalmi észjog. Bpest, 1873. 1. füzet (a többi a kiadónak, Fekete Bernátnak csődbejutása miatt nem jelenhetett meg, kézirata is elveszett).ó
  6. Tantus-Valuta. Wien. 1885 (német röpirat, névtelenül)
  7. Zur Regelung des Geld-, Münz-, Bank- u. Zahlungswesens. Uo. 1889
  8. Tisza – az aranyos – elkésett actiója. Aranyvalutás tanulmány. Bpest, 1890. (Tisza István, Valutánk rendezéséről c. füzetére felelet, melyben az aranyvalutát szédelgésnek, nép- és világcsalásnak bélyegzi)
  9. A világvaluta 12 pontja az állami pénzjog fejlesztésére. Irta Budapesten, 1895. máj. Uo. 1895

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]