Kacusika Hokuszai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kacusika Hokuszai
Hokusai portrait.jpg
Született
1760. október 31.
Edo
Elhunyt
1849. május 10. (88 évesen)
Aszakusza
Állampolgársága japán
Foglalkozása festő

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kacusika Hokuszai témájú médiaállományokat.
A Fudzsi
A nagy hullám Kanagavánál (1830 körül), egy ukijo-e A Fudzsi 36 képéből

Kacusika Hokuszai (葛飾 北斎, Hepburn-átírással: Katsushika Hokusai) (Hondzso, Kacusika [ma Tokió része], Japán, 1760. október 21. – Aszakusza, Edo [ma Tokió], Japán, 1849. május 10.) japán képzőművész, fametsző, festő.

Gyermekkorában könyvkereskedésben dolgozott, ezután egy műhelyben elsajátította a fametszés mesterségét. 1786-tól önállóan dolgozott. Mintegy harminc művésznevet használt, 1797-től kezdve már csak a Hokuszait. Hetven éves pályafutása során 40 000 körüli rajzot, metszetet és festményt készített, ennek ellenére szinte nyomorban élt. Körülbelül 500 könyvet illusztrált. Maga is írt népszerű regényeket, amelyek saját rajzaival, metszeteivel jelentek meg. 1796-ban megtanulta az európai perspektivikus szabályokat is.

Művészete eljutott a korabeli Európába és népszerűvé vált, szerepe volt a Japán iránti érdeklődés felélénkülésében. Művészetének egyes jellegzetességei csodálatot keltettek Európában: a természet alapos megfigyelése, virtuóz rajzkészsége, a képeit jellemző rendkívüli finomság. A nyugati kritikának is köszönhető, hogy munkásságát a huszadik századra hazájában is méltóképpen elismerték.

Egyik műve, amely ma a Monet egykori házában kialakított múzeumban látható, közvetlenül inspirálta az impresszionista festőt a Kert Sainte-Adresse-ben című képe megfestésére.

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon II. (F–K). Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kacusika Hokuszai témájú médiaállományokat.