Kabul (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kabul
Közigazgatás
Országok Afganisztán, Pakisztán
Földrajzi adatok
Hossz700 km
Vízgyűjtő terület75 000 km²
Forrás Hindukus-hegység, Maidan Wardak tartomány, Afganisztán
é. sz. 34° 21′ 25″, k. h. 68° 50′ 21″
Torkolat Indus
é. sz. 33° 55′ 00″, k. h. 72° 13′ 56″Koordináták: é. sz. 33° 55′ 00″, k. h. 72° 13′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kabul témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kabul (perzsául: دریای کابل) 700 kilométer hosszú folyó, Afganisztán keleti részének fő folyója. Az afganisztáni Maidan Wardak tartományban, a Hindukus-hegységben ered, és az Unai-hágónál különül el a Helmand folyó vízgyűjtőjétől. A folyó Pakisztánban, Attok közelében ömlik az Indusba.

Leírása[szerkesztés]

A Kabul folyó térképen
A Kabul és az Indus folyók találkozása Pakisztánban légi felvételen

A Kubhā szó, amely a folyó ősi neve, mind szanszkrit, mind avesztai szó, mely később Kābul-ra változott. A folyó adta a nevét később Kabul régiónak és Kabul településnek is.

A 700 km hosszúságú folyó Afganisztánban, a Hindukus-hegységben, Maidan Wardak tartományban ered 2400 méter tengerszint feletti magasságban, majd Pakisztánban a pandzsábi Attok környékén az Indus folyóba torkollik.

A Kabul folyó Afganisztánban áthalad Kabul, Surobi és Dzsalálábád városokon, majd a Durand-vonalon át Pakisztánba, Haibar-Pahtúnhva tartományba ér. Ebben a tartományban a folyó Pesavar, Charsadda és Nowshera városokon folyik keresztül.

Fő mellékfolyói[szerkesztés]

A Kabul fő mellékfolyói a Logar, a Panjshir, az Alingar, a Surkab, a Kunar, a Bara és a Swat folyók.

Hidrológia[szerkesztés]

A Kabul az év nagy részén csak szivárog, de nyáron vize megduzzad a Hindukus hóolvadása miatt. Legnagyobb mellékfolyója a Kunar, amely a a pakisztáni Chitralban, a Brughil-völgyben található Chiantar-gleccerből eredő Mastuj folyóból indul ki, majd ezután délre, Afganisztánba ömlik és a Nurisztánból érkező Bashgal folyóval is találkozik. A Kunar és a Kabul Dzsalálábád közelében folynak össze. Annak ellenére, hogy a Kunar a bővizűbb, a folyó Kabul néven folytatja útját a név politikai és történelmi jelentősége miatt.

Gátak a folyón[szerkesztés]

A Kabul folyón több gát is található. A Naghlu-, Surobi- és Darunta-gátak Afganisztánban, Kabul és Nangarhar tartományokban, míg a Warsak-gát Pakisztánban a Pesavari-völgyben található, Pesavar városától kb. 20 km-re északnyugatra.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kabul River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Kabul River
A Wikimédia Commons tartalmaz Kabul témájú médiaállományokat.
  • Enciklopedia Iranica
  • Cawthorne, Nigel (2004). Alexander the Great. Haus Publishing. ISBN 1-904341-56-X.