Kabul-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kabul-folyó
MG 2110.JPG
Közigazgatás
Országok Afganisztán, Pakisztán
Földrajzi adatok
Hossz700 km
Vízgyűjtő terület75 000 km²
Forrás Hindukus-hegység, Maidan Wardak tartomány, Afganisztán
é. sz. 34° 21′ 25″, k. h. 68° 50′ 21″
Torkolat Indus
é. sz. 33° 55′ 00″, k. h. 72° 13′ 56″Koordináták: é. sz. 33° 55′ 00″, k. h. 72° 13′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kabul-folyó témájú médiaállományokat.

A Kabul-folyó (perzsa nyelven: دریای کابل), egy 700 kilométer hosszú folyó, amely Maidan Wardak tartományban, a Hindukus-hegységben, Afganisztánban ered, és az Unai-hágónál elkülönül a Helmand-folyó vízgyűjtőjétől. A folyó Pakisztánban ömlik az Indus-folyóba, Attock közelében. Ez Afganisztán keleti részének fő folyója.

Leírása[szerkesztés]

A Kabul-folyó a térképen
A Kabul és az Indus folyók Pakisztánban légifelvételen

A 700 km hosszúságú folyó Afganisztánban, a Hindukus-hegységben, Maidan Wardak tartományban ered, 2400 méter tengerszint feletti magasságban, majd Pakisztán az Indus folyóba torkollik Attock, Punjab környékén. Medencéjének mérete 66 000 km² (25 000 négyzetmérföld)

A Kabul-folyó Afganisztánban áthalad Kabul, Surobi és Dzsalálábád városain, mielőtt Pakisztánban Khyber Pakhtunkhába áramolna mintegy 25 kilométerre északra a Durand Line határátkelőn, Torkhamban. Khyber Pakhtunkhwában a folyó Pesavar, Charsadda és Nowshera városain folyik át.

Fő mellékfolyói[szerkesztés]

A Kabul-folyó fő mellékfolyói a Logar, Panjshir, Alingar, Surkab, Kunar, Bara és Swat folyók.

Hidrológia[szerkesztés]

Híd a folyón Kabulnál

A Kabul-folyó az év nagy részén csak szivárog, de nyáron vize megduzzad a Hindukus tartomány hóolvadása miatt. Legnagyobb mellékfolyója a Kunar-folyó, amely a Mastuj-folyóból indul ki, a Chitral-i völgyben, Chitralban, Pakisztánban, majd Afganisztánban délre áramlik, ezután a Nuresztan-ból folyó Bashgal-folyóval találkozik. A Kunar a Kabullal Dzsalálábád közelében találkozik.

Gátak a folyón[szerkesztés]

A Kabul-folyón több gát is található. A Naghlu-, Surobi- és Darunta- gátak Afganisztán Kabul és Nangarhar tartományaiban találhatók. A Warsak-gát Pakisztánban a Pesavari-völgyben található, Pesavar városától kb. 20 km-re északnyugatra.

A Kubhā szó, amely a folyó ősi neve, mind szanszkrit, mind avesztai szó, mely később Kābul-ra változott. A folyó később a régiónak és Kabul településének is nevet adott.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Kabul River
A Wikimédia Commons tartalmaz Kabul témájú médiaállományokat.
  • Enciklopedia Iranica
  • Cawthorne, Nigel (2004). Alexander the Great. Haus Publishing. ISBN 1-904341-56-X.