KV–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
KV–1
1942-es kivitelű KV–1-es finn jelzéssel
1942-es kivitelű KV–1-es finn jelzéssel

Gyártási darabszám 3230
Általános tulajdonságok
Személyzet 5 fő
Hosszúság 6,75 m
Szélesség 3,35 m
Magasság 2,75 m
Tömeg 48 000 kg
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 30–90 mm
Elsődleges fegyverzet 76,2 mm-es F–34 típusú harckocsiágyú
Másodlagos fegyverzet 3 vagy 4 db 7,62 mm-es DT géppuska
Műszaki adatok
Motor V–2K típusú, V12-es hengerelrendezésű dízelmotor
Teljesítmény 373 kW (600 LE)
Sebesség műúton 37, terepen 15 km/h
Hatótávolság 340 km
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz KV–1 témájú médiaállományokat.

A KV–1 (KV – Kliment Vorosilov) szovjet nehézharckocsi a második világháború időszakából. 1940 márciusa és 1942 augusztusa között gyártották. A KV–2 megjelenéséig a típusjelben nem volt sorszám, csak a KV típusjelet használták. A szovjet–finn téli háborúban és a második világháborúban alkalmazta a Vörös Hadsereg.

Története[szerkesztés]

A Vörös Hadsereg már az 1930-as évek elején csapatszolgálatba kívánt állítani egy korszerű nehézpáncélost, de az ez időben zajló áttörő harckocsik programja csúfos kudarcba fulladt. Az öt toronnyal felszerelt T–35, és a több toronnyal ellátott T–28 és SZMK harckocsik nem tudták teljesíteni a korszerű hadászati elvárásokat, így kénytelenek voltak félredobni a több toronnyal felszerelt, nehéz és lassú "cammogó erődök" koncepcióját, és újjá kellett tervezniük ezt a fegyvernemet. Ezért T-34-es közepes harckocsi tervezésével párhuzamosan megkezdték a KV típusjelű (KV=Kliment Vorosilov) nehézharckocsi-sorozat kifejlesztését is. Valójában a KV-1 Az egy toronnyal felszerelt SZMK volt. A Szovjetunió megtámadásakor még kevés példány állt hadrendben, a gyártás csúcspontja már a háború idejére esik. 1943 után fokozatosan a KV–85-ös modell váltotta fel.

Felépítés[szerkesztés]

Páncéltest[szerkesztés]

A T–34-eshez hasonlóan ezt a modellt is egy toronnyal látták el, a teste pedig vastag, döntött lemezekből készült. A 90 mm-es homloklemezt, a tornyot és a lánctalp feletti oldalt a németek a Barbarossa hadművelet idején saját harckocsijaik lövegeivel nem tudták átütni, ezért a KV–1-es azon kevés szovjet eszközök közé tartozik, amelyek sikerrel vették fel a harcot a német páncélosokkal. A KV–1-est csak a zuhanóbombázók és a FlaK 36-os légvédelmi löveg[1] volt képes leküzdeni. A helyzeten kissé változtatott, amikor a frissen rendszerbe állított PaK 40-es, 7,5 cm-es vontatott löveg 1941. novemberében megérkezett a keleti frontra.

Fegyverzet[szerkesztés]

Az első széria fegyverzete nem volt elegendő a megerősített állások áttörésére, ezért új toronnyal, és fegyverzettel látták el.

Alkalmazás[szerkesztés]

A kis sebesség miatt manőverező képessége gyenge, ezért nyílt ütközetekben – ahol a német páncélosok könnyen megkerülhették – ritkán vetették be. Legnagyobb sikereit beásott védelemben aratta.

Változatai[szerkesztés]

KV-1 harckocsi a finnországi Parola harckocsimúzeumban[2]
  • KV–1SZ: A KV–1 1941 folyamán egyre erősebben páncélozott, ezért egyre nehezebb lett. 1942-re már nem tudták a T–34-esekkel együtt bevetni, mert a mozgékonysága jóval alulmaradt a kívánatosnál. Ezért a gyártás utolsó fázisában könnyítettek rajta, vékonyabb páncélzattal szerelték fel. Ezeket KV–1SZ néven alkalmazták. Az SZ rövidítés az orosz szkorosztnoj (= gyors) szóra utal.
  • KV–2: A tornyot és a főfegyverzetet lecserélték. A KV–2 azonban magas építése és a torony magas, függőleges oldalfalai miatt sokkal sebezhetőbb volt.
  • KV–85:Lényegében a KV–1-es utódjaként készült el, annak tervei alapján. A tornyát már a T–34 változatainak (T–34/85) tapasztalatai alapján tervezték meg és 85 mm-es löveggel szerelték fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FlaK - Flugzeigabwehrkanonen=Légvédelmi ágyúk, németül
  2. Parola Harckocsi Múzeum - Harmeenlinna, Finnország

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz KV–1 témájú médiaállományokat.