KS Cracovia Kraków

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cracovia Kraków
Csapatadatok
Teljes csapatnév Klub Sportowy Cracovia
Székhely Krakkó, Lengyelország
Alapítva 1906. június 13.
Klubszínek piros-fehér
Stadion Stadion Cracovii im. Józefa Piłsudskiego
(15 114 férőhely)
Vezetőedző lengyel Michał Probierz
Elnök lengyel Janusz Filipiak
Bajnokság Ekstraklasa
Nemzeti sikerek
lengyel Bajnok 5 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Cracovia Kraków honlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cracovia Kraków témájú médiaállományokat.

A KS Cracovia Kraków egy lengyel labdarúgócsapat, melynek székhelye Krakkóban, Lengyelországban található. A Cracovia a legidősebb lengyel klub, melyet 1906 június 13-án alapítottak. Ugyan Lwówban már voltak pár évvel idősebb csapatok, de Lwów városát 1939. szeptemberében a szovjetek megszállták és elfoglalták. Ma Ukrajnához tartozik.

Ötszörös lengyel bajnok: (1921, 1930, 1932, 1937, 1948).

Története[szerkesztés]

Cracovia 1921

A krakkói futball korai éveiben összekapcsolódott Henryk Jordan nevével, aki a Nagy-Britanniában eltöltött idő után visszatért szülővárosába és az ott élő fiatalságnak bemutatta a labdarúgást. Jordan nagy támogatója volt mindenféle sporttevékenységnek. 1889. március 12-én megalapította a Krakkói Játékok Parkját, amit a fiatalság csak Jordan Parkjának hívott. Később adottságaik szerint szakosztályokra választotta szét a fiatalokat, így teremtve meg a profi labdarúgás alapjait.

Azonban nem Krakkó volt a lengyel labdarúgás táptalaja. 1894. július 14-én Lwowban Lwow és Krakkó játszott egymás ellen és a hazai csapat bizonyult jobbnak, aki 1-0-ra nyert Wlodzimierz Chomicki góljával.

A következő pár évben kiderült, hogy a futball itt is lassan felemelkedik az elismert sportágak közé. A labdarúgás hamar közkedvelt sportággá vált az egyetemisták körében és 1903-ban egy csoport klubot alapított Slawa Lwow néven (a nevet később Czarni Lwowra változtatták). Így alakult meg az első lengyel futballklub.

1904-ben lwowi egyetemisták egy csoportja egyidőben Eugeniusz Piasecki professzorral Krakkóba utazott bemutatójátékot játszani. A meccs vége 0-4 lett a krakkóiak javára és ez messzemenő következtetésekre adott okot a krakkói fiatalok ügyességét illetően.

1906. június 4-e döntő fontosságú dátum a krakkói futball történetében. Ezen a napon két osztályozó mérkőzést játszottak az egyetemi csapatok. Ezeket a meccseket még az újságokban is meghirdették. A 'Czarni Lwow' legyőzte a 'Bialo-Czerwoni' csapatát, és a 'IV Gymnasium' legyőzte az 'Akademicy't. A krakkói szurkolók nagyon meglepődtek, mert először láttak valódi futballfelszerelést, amikben a Lwow játékosai érkeztek Krakkóba. Eldöntötték, hogy ők is profi felszereléssel, profi szinten űzik ezt a sportágat. 1907-ben megalapították a Cracoviát.

Sikerek[szerkesztés]

Ekstraklasa:

Lengyel kupa:

  • Elődöntős: (2) 1962, 2007

Lengyel Ligakupa:

  • Döntős: (1) 1952

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Stadion[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz KS Cracovia Kraków témájú médiaállományokat.