KISZ Központi Bizottsága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A KISZ emblémája
Hámori Csaba[1] Kispesten

A KISZ Központi Bizottsága a KISZ legfőbb vezető testület volt két KISZ-Kongresszus között. Tagjaiból választotta meg az Intéző Bizottságot és a Titkárságot. A KB a KISZ központi apparátusának irányítására első titkárt és általában 6 titkárt választott.

A KISZ KB 1981-ben választott titkárai: Fejti György első titkár; Juhász András, Kovács Jenő, Köpf Lászlóné, Nagy Sándor, Nyitrai István, Varga László.

A KISZ KB 1986-ban megválasztott titkárai: Hámori Csaba első titkár; Domonkos László, Emőd Péter, Nagy Imre, Szandtner Iván, Szórádi Sándor, Varga-Sabján László.

a KISZ pozíciója szemmel láthatóan romlik, amik felmerültek, csak válaszkísérletek. (…) Minden válaszkísérletünk azt a reakciót vonja maga után, hogy jé, ezek a kommunisták újra praktikáznak valamit, újra taktikai gúnyt űznek belőlünk, most engednek, mert engedniük kell, de holnap, hogyha megerősödnek, vissza fognak vágni.
Gyurcsány Ferenc KISZ KB értekezlet, 1989. február[2]

1989. április 22-én a KISZ XII. többnapos kongresszusán a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség átnevezte magát Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséggé.[3] Ketten indultak az elnöki posztért, Nagy Imre és Gyurcsány Ferenc. Nagy Imre legyőzte Gyurcsányt és elnök lett. Gyurcsányt a szervezet alelnökévé – második emberévé – választották.[4] 1989. április 22-én megszűnt a KISZ, és még ugyanezen a napon a XII. kongresszus résztvevőiből a KISZ jogutódjaként megalakult a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ), amelynek a KISZ átadta vagyonát.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség X. kongresszusa (Budapest, 1981)
  • A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség XI. kongresszusa (Budapest, 1986)
  • Gergely Ferenc: KISZ. A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség története 1957-1989. Holnap Kiadó Budapest, 2008., ISBN 9789633468357

További információk[szerkesztés]