KBC Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
KBC Group NV
KBC-bankkantoor in Wakken.jpg
Típus Nyílt körűen működő részvénytársaság
Alapítva 1998.
Székhely Belgium, Brüsszel
Vezetők Jan Huyghebaert, Jan Vanhevel
Iparág pénzügyi szolgáltatások
Tulajdonos KBC Group
Forma Naamloze vennootschap
Termékek banki és biztosítási termékek
Árbevétel 12,556 milliárd
Alkalmazottak száma 50 000
Anyavállalata KBC Group
Leányvállalatai

A KBC Group NV weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz KBC Group NV témájú médiaállományokat.

A KBC Bank NV egy belga univerzális bank, melynek fő célközönsége a lakossági ügyfelek, valamint a kis- és középvállalkozások. A lakossági bankszolgáltatások mellett foglalkozik biztosítással és portfóliókezeléssel is. (Utóbbiakban együttműködik leányvállalataival, a KBC Insurance NV-vel és a K0BC Asset Management NV-vel.) A KBC Bank ezeken felül kiszolgálja a vállalatok igényeit is, s ezen felül befektetési részlege is van.

A KBC Group NV anyavállalat Belgium egyik legnagyobb cége, és Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója is. Összesen több mint 51 000 embert foglalkoztatnak, és 11 millió ügyfél igényeit elégítik ki.

Története[szerkesztés]

A katolikus Volksbank van Leuvent, a KBC Bank legrégebbi elődjét 1899-ben alapították. 1935-ben az Algemeene Bankvereeniging és a Volksbank van Leuven egyesült a Bank voor Handel en Nijverheiddel, és így jött létre a Kredietbank. A Kredietbank volt az egyetlen olyan, Belgiumban működő, flamand irányítású bank, mely átvészelte az 1930-as években a nagy gazdasági világválság okozta pénzügyi krízist. Fernand Collin, a bank 1938-as elnöke hozta létre azt a gazdasági stratégiát, melynek következtében a cég a bank elkezdett fejlődni, növekedni. A Kredietbankot független bankként határozta meg, mely egyértelműen a flamand vonásokat viszi tovább, ami a flamand gazdaság egy további növekedésének egyik eszköze lehetett.

A második világháború alatt a bank tovább szélesítette aktivitását, és növelte a flamand középosztálytól származó betéteket. A háború után az újjáépítések miatt a Kredietbank – ami ekkor Belgium harmadik legnagyobb bankja volt – tovább tudta bővíteni fiókhálózatát Flandriában. A bank háború utáni növekedési stratégiája elsősorban a külföldi terjeszkedés és a befektetők számára biztosított portfóliókezelés kibővítése volt. A bank 1949-ben kezdett el külföldön terjeszkedni, mikor megvette a luxemburgi Kredietbank S.A. Luxembourgeoise-t, majd a következő piacnyerés Vallóniában történt meg, ahol a bank 1961-ben megalapította a Crédit Général de Belgique-et. A Kredietbank további terjeszkedései közé tartozik a Belga Kongóban, Leopoldville-ben, Bukavuban, Elizabethville-ben és Stanleyville-ben alapított bankfiókok is. A Kongó függetlendését követő események miatt a bank 1966-ban abbahagyta itteni tevékenységét.

A hatvanas években a növekvő verseny miatt a bank fiókhálózatának bővítésén és szolgáltatásainak javításán dolgozott. 1966-ban elkezdett egy külföldi érdekeltségű hálózatot kialakítani, így fiókot nyitott New Yorkban, Londonban, a Kajmán-szigeteken, és létrehozta genfi leányvállalatát, a Kredietbank (Suisse) S.A.-t. 1970-ben, hat másik, nagy európai intézménnyel közösen létrehozták a Inter-Alpha Group of Banks-t.

1998-ban a Kredietbank felvásárolt két másik pénzügyi szolgáltató intézményt, a Boerenbond biztosítót és a CERA Bankot, s így jött létre a 'KBC Bank and Insurance Holding Company'. Azóta a csoport jelentősen bővítette piacát, elsősorban Közép- és Kelet-Európában. 2005-ben a KBC újabb nagy lépést tett, mikor összeolvadt az Almanijjal, és ezt követően lett a csoport neve KBC Group NV.

A csoportot a nagy részvényesekből álló szindikátus irányítja, azonban a cég részvényeinek 47%-a közkézen forog. Piaci kapitalizációja 2005 novemberében 27 milliárd euró volt. Részvényeivel az Euronexten (Bloomberg L.P. – KBC BB & Reuters – KBKBT BR) és a Luxembourgi Értéktőzsdén lehet kereskedni.

Struktúrája és legfontosabb leányvállalatai[szerkesztés]

KBC Group NV is the direct parent company of:

  • KBC Bank NV
  • KBC Insurance NV
  • KBC Asset Management NV
  • Kredietbank SA Luxembourgeoise
  • Value Source Technologies INDIA

Az összes többi KBC-intézmény ezek közvetlen vagy közvetett leányvállalata

KBC Bank NV[szerkesztés]

A legnagyobb leányvállalat a KBC Bank. Elsődleges piaca Belgium, ahol 20-25%-os piaci részesedésével és 3 millió ügyfelével egyike a három legnagyobb banknak. Második legfontosabb piaca Közép-Európa, amit leányvállalatain keresztül ér el. Itt Csehországban (Československá obchodní banka), Szlovákiában (ČSOB), Magyarországon (K&H Bank), Lengyelországban (Kredyt Bank) és Szlovéniában (Nova Ljubljanska Banka) van jelen. Lényegében az összes KBC Bank bent van országának a három legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankja között. Ezeken kívül még Írországban van intézete, az IIB Bank, mely mind a magánszektorban, mind a vállalati szektorban piacvezető. A KBC Banknak világszerte 30 országban van érdekeltsége.

A KBC Bank üzemeltet hálózatokat Európában, Ázsiában és az USA-ban is. Egy külön részleg, a KBC Financial Products foglalkozik elsősorban a világ több részén átváltoztatható kötvényekkel. Egy másik részleg, a KBC Securities Japan a másodlagos piacokon történő kereskedelemmel foglalkozik.

Kredietbank SA Luxembourgeoise (KBL)[szerkesztés]

A luxemburgi KBL egyénre szabott banki szolgáltatásokat kínál nyugat-európai ügyfeleinek, saját hálózatán keresztül.

Jelenleg a csoporthoz tartozik a Puilaetco Dewaay (Belgium), a Michaux Gestion SA (Franciaország), a Merck Finck & Co. (Németország), a Brown, Shipley & Co. (Egyesült királyság), a Banca KBL Fumagalli Soldan Spa (Olaszország), a Theodoor Gilissen Bankiers NV (Hollandia) és a Kredietbank Suisse SA (Svájc). A Banco Urquijo SA (Spanyolország) 2006 májusáig a csoport tagja volt, ekkor azonban eladták a Banco Sabadellnek.

Források[szerkesztés]

  • Van der Wee, Herman and Van der Wee-Verbreyt, Monique, People Make History: The Kredietbank and the Economic Rise of Flanders, 1935-1985, Brussels, Kredietbank, 1985.

További információk[szerkesztés]