Kővári Rudolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kővári-Vágner Rudolf (született: Kővári Rudolf Várpalota, 1980. szeptember 5. – ) AFIAP nemzetközi fotóművészeti diplomás magyar fotóművész.

Életpályája[szerkesztés]

Várpalotán született 1980-ban, édesapja Kővári Rudolf, édesanyja Végh Ilona. Várpalotán élt 4 éves koráig, majd 1984-ben szüleivel a szomszédos Ősi községbe költöztek. Itt végezte el az általános iskolai tanulmányait kitűnő eredménnyel. 1994-től Győrben volt kollégista, a Jedlik Ányos Informatikai Szakközépiskola tanulójaként. Egyetemi éveit a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatika szakán töltötte. Fotózással már a 80-as években megismerkedett a család Smena M8-as kamerája segítségével. A 90-es években használt még szintén filmes Olympust, de az évezred végén az akkor megjelenő digitális kompakt Canon kamerákat is kipróbálta. Komolyabban a 2000-es évek végétől fordult a fotózás felé, ekkor már tükörreflexes Canon fényképezőket kezdett el használni, majd Budapesten elvégezte a fotós iskolát is. Itt tanult többek között Újvári Sándortól, és Patrus Dórától is.

Beleszeretett a művészettörténetbe, és minden energiáját arra fordította, hogy mindent megtanuljon a szakmájáról. Megalapította az első műtermét Várpalotán, majd Székesfehérváron is nyitott egyet. 2019-ben megrendezte első önálló kiállítását Székesfehérváron, "360" címmel. A témaválasztás során - a sokrétű munkássága miatt – igyekezett megmutatni, hogy miként látja a világot. A körforgás számára a 360 fokot jelenti, innen is ered a névválasztás. Körbenézhettünk térben, és időben is. Minden területen, az életben, a művészetben is visszaköszön ez a téma. A kiállítás egyik része az életünkön keresztül, a születéstől a halálig mutatott be állomásokat, míg a másik része az építészetben, a környezetünkben található köröket, illetve látásmódot hozta közelebb a szemlélőkhöz.

A MAFOSZ-on keresztül elkezdte a FIAP diplomamunkáját, ahol már az első pályázatokon is jelentős sikereket ért el. Számos díjat nyert, többek között a PSA aranymedálját is. A 2019-es járvány miatt online térben kezdett el oktatni, ahol a képalkotás, kompozíciós technikák tökéletesítését tűzte ki célul. Rendszeres előadássorozatán számos érdeklődő vett részt, s olyan sikereket ért el, hogy a teljesen kezdő tanulói mára művész értékű alkotásokat tudhatnak magukénak. 2019-ben a fejér megyei Jenő településen találta meg otthonát. Itt számos művész otthonában egy civil kezdeményezés keretében felkérték a helyi fotópályázat Archiválva 2021. július 22-i dátummal a Wayback Machine-ben zsűrijébe. 2021-től az Inotai Hőerőmű még megmaradt helyszíneit bemutató fotóstúra vezetője.

Díjai, elismerései, munkássága[szerkesztés]

Kiadványok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]