Kőgazdag ázsiaiak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőgazdag ázsiaiak
(Crazy Rich Asians)
2018-as amerikai film
RendezőJon Chu
ProducerNina Jacobson
AlapműCrazy Rich Asians
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Adele Lim
  • Pete Chiarelli
FőszerepbenConstance Wu
Henry Golding
Michelle Yeoh
Gemma Chan
Lisa Lu
Awkwafina
Harry Shum
Ken Jeong
ZeneBrian Tyler
OperatőrVanja Cernjul
VágóMyron Kerstein
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő121 perc[1]
Költségvetés30 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2018. augusztus 17.
  • 2018. augusztus 23. (Németország)[3]
  • 2018. augusztus 31. (Lengyelország)[4]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25075/2019)
Bevétel238,5 millió amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőgazdag ázsiaiak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kőgazdag ázsiaiak (eredeti cím: Crazy Rich Asians) 2018-ban bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, melyet Peter Chiarelli és Adele Lim forgatókönyvéből Jon M. Chu rendezett, Kevin Kwan 2013-ban megjelent azonos című regénye alapján. A főszerepben Constance Wu, Henry Golding, Gemma Chan, Lisa Lu, Awkwafina, Ken Jeong és Michelle Yeoh látható.

A filmet 2013 augusztusában jelentették be, miután megvásárolták a könyv jogait. A szereplők közül sokan 2017 tavaszán szerződtek le, a forgatás pedig az év áprilisától júniusáig zajlott Szingapúr, Malajzia és New York egyes részein. Az 1993-as Mennyei örömök klubja óta ez az első olyan nagy hollywoodi stúdió által készített film, amelyben kínai származású színészeket mutatnak be modern környezetben. A dicséretek ellenére a filmet némi kritika is érte, amiért bizonyos szerepekben a teljesen kínai etnikumú színészek helyett vegyes bőrszínű színészeket szerepeltetett. További kritikák érték a filmet amiatt, hogy nem szerepeltettek benne nem kínai szingapúri etnikumú közösségeket - például maláj és indiai színészeket - mint szereplőket.

A film premierje 2018. augusztus 7-én volt a Los Angeles-i TCL Chinese Theatre-ben, a Warner Bros. Pictures pedig 2018. augusztus 15-én mutatta be az Amerikai Egyesült Államokban. A film jelentős kritikai és kereskedelmi sikert aratott, 30 millió dolláros költségvetésből több mint 238 millió dolláros bevételt hozott, ezzel a 2010-es évek legnagyobb bevételt hozó romantikus vígjátéka lett, és nagy elismerésben részesült a szereplők (különösen Wu és Yeoh) alakításaiért, a forgatókönyvért és a produkciós tervezésért. A film számos elismerést kapott, többek között a 76. Golden Globe-díjra jelölték Wu-t a legjobb film - musical vagy vígjáték és a legjobb színésznő - filmvígjáték vagy musical kategóriában. Az 50. NAACP Image Awardson a Kiváló film kategóriában jelölték. A 24. Critics' Choice Awards-on négy jelölést is kapott, egyet a legjobb vígjáték kategóriában.

A regény alapján két folytatás készül, Kőgazdag barátnő és Kőgazdagok problémái címen.

Egy kínai-amerikai professzor elutazik Szingapúrba, hogy találkozzon a barátja családjával, és meglepődve tapasztalja, hogy ők a leggazdagabbak közé tartoznak.

Cselekmény[szerkesztés]

Nick Young és barátnője, Rachel Chu, a New York-i Egyetem közgazdászprofesszora és New York szülötte Szingapúrba utazik legjobb barátja, Colin esküvőjére. Szingapúrban Rachel meglátogatja egyetemi szobatársát, Peik Lint és annak családját, akik megdöbbennek, amikor elmondja nekik, hogy kivel randizik: Peik Lin elárulja, hogy Nick családja rendkívül gazdag (ők a címadó „őrült gazdag ázsiaiak”) és a felső tízezer híres tagjai.

A Young-birtokon rendezett vacsoraesten Nick bemutatja Rachelt az édesanyjának, Eleanornak, míg unokatestvére, Astrid felfedezi, hogy a Youngéknál szerényebb körülmények közül származó férje, Michael viszonyba keveredett. Rachel érzi, hogy Eleanor nem kedveli őt.

A menyasszony, Araminta leánybúcsúján Rachel találkozik Amandával, aki elárulja, hogy ő Nick korábbi barátnője, és megerősíti, hogy Rachelnek szerény származása miatt elutasítással kell szembenéznie a Youngoknál. Rachel a hotelszobáját megrongálva találja a többi lány által, akik „aranyásó”-nak nevezik (olyan személy, aki csak a vagyon miatt akar házasodni), de Astrid megvigasztalja. Ezzel párhuzamosan Nick részt vesz Colin legénybúcsúján, és felfedi Colinnak a tervét, hogy megkéri Rachel kezét. Colin aggodalmát fejezi ki az ebből adódó lehetséges konfliktusok miatt: osztálykülönbségük mellett Nicknek Szingapúrban kell maradnia és vezetnie a családi vállalatot, míg Rachel imádja a New York-i munkáját.

A partik után Nick bocsánatot kér Racheltől, amiért korábban nem mondta el neki, ki is ő valójában. Elviszi őt a családjával jiaozi gombócokat készíteni. Eleanor elmeséli, ő milyen áldozatokat hozott annak idején, hogy a Young család tagja lehessen, és szúrós megjegyzéseket tesz Rachelnek az amerikai származása miatt, külön kiemelve, hogy az amerikaiak nem hajlandóak a családot saját maguk fölé helyezni. Rachel megdicséri Eleanor smaragdzöld eljegyzési gyűrűjét; később Eleanor bizalmasan elmeséli, hogy Nick apjának azért kellett megszereznie, mert Nick nagyanyja helytelenítette Eleanort, és nem volt hajlandó neki adni a családi gyűrűt. Elmondja Rachelnek, hogy soha nem lesz elég Nicknek vagy a családjának. Peik Lin meggyőzi Rachelt, hogy álljon ki Eleanorral szemben, és érdemelje ki a tiszteletét.

Az esküvő napján Astrid szembesíti Michaelt a viszonyával, csakhogy megtudja, hogy a férfi a boldogtalanságát és a kettejük közötti anyagi különbséget a nőre fogta. Az esküvői fogadáson Eleanor és Nick nagymamája négyszemközt szembesítik Rachelt és Nicket. Egy magánnyomozó eredményeit felhasználva Eleanor felfedi, hogy Rachel apja él, és Rachel egy házasságon kívüli viszony révén fogant, ami után az anyja, Kerry elhagyta a férjét, és az Egyesült Államokba menekült. Követelik, hogy Nick ne találkozzon többet Rachellel, mert félnek, hogy egy ilyen botrányhoz kötődjenek. Ez megdöbbenti Rachelt, hiszen Kerry azt mondta neki, hogy az apja meghalt. Peik Lin otthonába menekül, és depressziós kábulatában az ágyban marad. Kerry megérkezik, és elmagyarázza, hogy a férje bántalmazta őt, és hogy egy régi osztálytárs vigaszából szerelem és egy meglepetésszerű terhesség lett. A kis Rachellel együtt elmenekült, mert attól félt, hogy a férje megöli őket. Kerry elárulja, hogy Nick volt az, aki Szingapúrba hívta, és sürgeti Rachelt, hogy beszéljen vele. Amikor találkoznak, Nick bocsánatot kér, és megkéri Rachel kezét, mondván, hogy hajlandó feladni a családját, a pozícióját és a vagyonát, hogy vele lehessen.

Rachel megbeszéli, hogy Eleanorral egy mahjong szalonban találkozik. Miközben játszanak, a lány elárulja, hogy visszautasította Nick lánykérését. Rámutat, hogy Eleanor nyerhetetlen helyzetbe hozta a családot: Nick elhagyhatja Rachelt, és maradhat kötelességtudó, de sértődött, vagy elhagyhatja a családját a szerelemért. Ezután tisztázza, hogy azért utasította vissza a lánykérést, hogy ne kelljen vesztes-vesztes döntést hoznia; ezzel egyidejűleg átadja Eleanornak a mahjong-lapkát, amellyel az idősebb nő nyerhet, majd elárulja, hogy megtarthatta volna magának az említett lapkát, és győzelmet arathatott volna. Miután ezzel bebizonyította, hogy hajlandó a családot saját maga fölé helyezni, Kerryvel együtt távozik. Közben Astrid elköltözik, és elmondja Michaelnek, hogy az egója és a bizonytalanságai miatt ment tönkre a házasságuk.

Eleanor találkozik Nickkel, akit érzelmileg megvisel a Rachellel folytatott szóváltása. Eközben Rachel és Kerry a Szingapúr-Changi repülőtéren felszállnak a New Yorkba induló gépre. Megzavarja őket Nick, aki ismét megkéri a kezét - ezúttal Eleanor smaragdgyűrűjével, amely az áldását jelképezi. Rachel könnyek között elfogadja, és Szingapúrban maradnak az eljegyzési partira, ahol Eleanor elismerően bólogat Rachel felé, mivel Rachel végre kiérdemelte a tiszteletét.

A stáblista közben Astrid és volt barátja, Charlie Wu észreveszik egymást egy partin; Astrid diszkréten elmosolyodik.

Szereplők[szerkesztés]

Constance Wu (2015)
Constance Wu (2015)
Henry Golding (2014)
Henry Golding (2014)
Michelle Yeoh (2017)
Michelle Yeoh (2017)
Constance Wu, Henry Golding és Michelle Yeoh játsszák Rachel Chu, Nick Young, illetve Eleanor Sung-Young szerepét

Kevin Kwan, a Kőgazdag ázsiaiak szerzője cameoszerepben tűnik fel a Radio One Asia adásában. Kina Grannis énekesnő Colin és Araminta esküvői énekesnőjeként jelenik meg az esküvős jelenetben, Harry Shum Jr. pedig Astrid volt vőlegényeként, Charlie Wu-ként látható egy rövid jelenetben a stáblista leforgása alatt.[25][26]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Rotten Tomatoes90%[27]
Metacritic74/100[28]
IMDb6.9/10 (2021)[29]
PORT.hu6.4/10 (2021)[30]


A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő weboldalon a film 351 kritika alapján 90%-os minősítést aratott, 7,65/10-es átlagértékeléssel. A weboldal kritikusainak véleménye szerint: „A fantasztikus szereposztással és a vizuális káprázatban bővelkedő Kőgazdag ázsiaiak kielégítő lépést tesz előre a filmvásznon való megjelenítés terén, miközben ügyesen merít ihletet a klasszikus - és még mindig hatékony - romantikus komédia formájából.” A Metacritic-en a film átlagpontszáma 50 kritikus alapján 74 a 100-ból, ami „általánosságban kedvező kritikát” jelent. A CinemaScore által megkérdezett közönség átlagosan „A” osztályzatot adott a filmnek egy A+-tól F-ig terjedő skálán, míg a PostTrak szerint a filmnézők 85%-ban pozitívan értékelték a filmet, és 65%-ban „kifejezetten ajánlják”. A Douban kínai közösségi oldalon a film 10-ből 6,2 pontot kapott, amit a Variety „közepes” értékelésnek nevezett.

Folytatás[szerkesztés]

Adele Lim mosolyog
Adele Lim forgatókönyvíró otthagyta a Kőgazdag ázsiaiak két folytatásának forgatását egy fizetési vita miatt, amely szerinte rasszizmuson és szexizmuson alapult.

A film bemutatása előtt Jon M. Chu azt mondta, hogy szívesen rendezne folytatást, ha az első film sikeres lesz, és kijelentette: „Vannak más történetek is a Kőgazdag ázsiaiak világán kívül, amelyek készen állnak arra, hogy elmeséljük őket, olyan filmesektől és elbeszélőktől, akiknek a történetét még nem mesélték el”. 2018. augusztus 22-én, a film sikeres nyitása után a Warner Bros. Pictures megerősítette, hogy készül a folytatás, amelynek forgatókönyvét Chiarelli és Lim ismét a könyv folytatása, a Kőgazdag barátnő alapján írja. Chu és a színészek, Wu, Golding és Yeoh mindannyian rendelkeznek lehetőséggel a folytatásra, bár a kulcsszereplők közül többen 2020-ig más projektekkel kötelezték el magukat.[31][32] Nina Jacobson producer később bejelentette, hogy a Kőgazdag barátnő és a Kwan-trilógia utolsó részének, a Kőgazdagok problémái című filmnek az adaptációját 2020-ban egymás után fogják forgatni, hogy csökkentsék a két film közötti várakozási időt.[33]

2019 szeptemberében Adele Lim forgatókönyvíró, aki Peter Chiarellivel közösen írta a Kőgazdag ázsiaiak című filmet, egy fizetési vita miatt elhagyta a film folytatásának forgatását. Limnek állítólag 110 000 dollárt ajánlottak a folytatások megírására, míg Chiarellinek 800 000-1 000 000 dollárt ugyanezért a szerepért.[34] Lim kijelentette, a fizetésbeli különbség a hollywoodi szexizmus és rasszizmus nagyobb problémáját jelenti, mivel az iparág a nőket és a színesbőrűeket „szójaszósznak” tekinti - vagy egyszerűen csak eszköznek, hogy kisebb kulturális részleteket adjanak a forgatókönyvekhez, ahelyett, hogy érdemi írói szerepet biztosítanának.[35] Jon M. Chu rendező egy nyilatkozatban támogatását fejezte ki Lim mellett, kifejtve, bár csalódott, hogy nem tér vissza a folytatásokhoz, de ígéri máshol folytatja a közös munkát vele, és hogy „a beszélgetés, amit ez kiváltott, sokkal fontosabb, mint mi magunk... szóval ki vagyok én, hogy ennek útjába álljak”. Hozzátette, hogy egyetért Lim filmipari kritikáival, és arra kérte az embereket, hogy ne kritizálják Chiarellit, mivel „ő egy jó ember, egy kreatív alkotó, és sok-sok éve profi a szakmában”.[36] A Warner Bros. üzleti ügyekért felelős részlege is válaszlevelet adott, amelyben azt állították, Chiarelli több tapasztalattal rendelkezik a filmeken való munkában, mivel Lim önéletrajza a Kőgazdag ázsiaiak előtt csak televíziós munkákból állt, és hogy „a kivételtől való eltekintés aggasztó precedenst teremtene az üzletágban”.[37] Azt is megjegyezték, hogy Lim számára alternatív ajánlatot tettek, amelyet nem fogadott el. Lim később köszönetet mondott a nyilvánosság támogatásáért, és a Twitteren azt írta: „Azoknak, akik a saját harcukon mennek keresztül - nem vagytok egyedül. Továbbá, csak szeretni tudom Jon M. Chu-t és a Kőgazdag ázsiaiak szereplőit és stábját”.[36]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Crazy Rich Asians (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'CRAZY RICH ASIANS (12A). British Board of Film Classification. [2018. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 16.)
  2. Crazy Rich Asians (2018). Box Office Mojo . [2018. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 24.)
  3. film-dienst (német nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 10.)
  4. https://www.filmweb.pl/film/Bajecznie+bogaci+Azjaci-2018-796540
  5. Ford, Rebecca. „Constance Wu to Star in 'Crazy Rich Asians' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. február 15.. [2017. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 11.) 
  6. Ford, Rebecca. „'Crazy Rich Asians' Lands Its Male Lead (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. március 28.. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 11.) 
  7. Ramachandran, Naman: Henry Golding Talks 'Crazy Rich Asians' and Asian Casting Controversies. [[Variety (magazin)|]], 2017. november 25. [2018. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 5.)
  8. Kroll, Justin. „Gemma Chan to Star With Constance Wu in 'Crazy Rich Asians'”, Variety, 2017. április 4.. [2017. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 11.) 
  9. Reed, Anika. „'Crazy Rich Asians': Everything we know about the movie”, USA Today, 2018. május 25.. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  10. Ford, Rebecca. „'Crazy Rich Asians' Adds Awkwafina”, The Hollywood Reporter, 2017. április 24.. [2017. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 24.) 
  11. Yong, Nicolas. „Here's what we know about Crazy Rich Asians filming in Singapore”, Yahoo! Lifestyle Singapore, 2017. június 29.. [2017. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. július 3.) 
  12. Ford, Rebecca. „'Crazy Rich Asians' Adds Michelle Yeoh (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. március 7.. [2017. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 11.) 
  13. Galuppo, Mia. „'Ex Machina' Actress Sonoya Mizuno Joining 'Crazy Rich Asians' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2017. április 10.. [2017. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 11.) 
  14. 'Crazy Rich Asians' – a movie and a movement”, Ottawa Citizen, 2018. augusztus 17.. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  15. Remember Carmen Soo? She's in 'Crazy Rich Asians,' too”, ABS-CBN News, 2018. augusztus 8.. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 26.) 
  16. Li, Shirley. „Meet the cast and characters of Crazy Rich Asians”, Entertainment Weekly, 2017. november 7.. [2020. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. november 27.) 
  17. Wei Ning, Liu. „Fiona Xie Actually Said No To Kitty Pong Role In Crazy Rich Asians At First”, Elle Singapore. [2018. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. október 1.) 
  18. Manske, Laura. „Crazy Rich Asians: Actress Victoria Loke Reveals Her Top 20 Travel Tips For New York And Singapore”, Forbes, 2018. augusztus 25.. [2020. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  19. Soh, Mary-Ann. „Good girl gone bad: Why Amy Cheng doesn't mind playing the bad guy”, Her World, Singapore Press Holdings, 2018. szeptember 4.. [2018. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  20. Sim, Sherlyn. „Actress Koh Chieng Mun is only cast member in Crazy Rich Asians who speaks full-on Singlish”, Asia One, 2018. augusztus 8.. [2018. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  21. Ting, Jasmine Arielle. „Meet the Entire Cast of "Crazy Rich Asians" and the Characters They Play: Constance Wu, Awkwafina, Henry Golding, and More”, Teen Vogue, 2018. augusztus 1.. [2018. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  22. 'Crazy Rich Asians' -- a movie and a movement”, Ottawa Citizen, 2018. augusztus 17.. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  23. Crazy Rich Asians (2018) - Cast & Crew. The Numbers . [2019. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 11.)
  24. Misheel, B.. „Mongolian actress stars in 'Crazy Rich Asians'”, Montsame, 2018. augusztus 23.. [2020. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 27.) 
  25. Kang, Inkoo. „A Guide to Crazy Rich Asians' Many Cameos, Homages, and Easter Eggs”, Slate, 2018. augusztus 15.. [2020. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 24.) 
  26. Romano, Aja: Crazy Rich Asians' mid-credits scene is brief, but very revealing. Vox, 2018. augusztus 31. [2020. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 27.)
  27. Crazy Rich Asians (2018). Rotten Tomatoes. [2018. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 30.)
  28. Crazy Rich Asians Reviews. Metacritic. [2018. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  29. Crazy Rich Asians (2018). IMDb. (Hozzáférés: 2021. október 1.)
  30. Kőgazdag ázsiaiak. PORT.hu. (Hozzáférés: 2021. október 1.)
  31. D'Alessandro, Anthony: 'Crazy Rich Asians' Sequel In Development At Warner Bros.. Deadline Hollywood , 2018. augusztus 22. [2018. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 22.)
  32. Dumaraog, Ana. „Crazy Rich Asians 2: Everything We Know About The Sequel's Story”, Screen Rant ORIGINALS, 2018. augusztus 28.. [2018. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 30.) 
  33. D'Alessandro, Anthony: Nina Jacobson & Brad Simpson Of Color Force Celebrate Diversity At Globe Noms, Tease 'Crazy Rich Asians' Sequels Details. Deadline Hollywood, 2018. december 6. [2018. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 14.) „the current plan for the Crazy Rich Asians sequels is to shoot them back-to-back”
  34. Tarr, Tanya. „Here's What We Learn From Watching Adele Lim Walk Away From The Pay Gap”, Forbes, 2019. szeptember 16.. [2020. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. december 21.) 
  35. Liu, Jennifer. „The 'Crazy Rich Asians' sequel is delayed amid a pay dispute”, CNBC, 2019. szeptember 6.. [2020. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. december 21.) 
  36. a b Bradley, Laura. „Crazy Rich Asians: Jon M. Chu Responds to Adele Lim's Exit Over Pay Parity”, Vanity Fair, 2019. szeptember 10.. [2020. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. december 21.) 
  37. Sun, Rebecca. „'Crazy Rich Asians' Co-Writer Exits Sequel Amid Pay Disparity Dispute (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2019. szeptember 4.. [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. december 21.) 

További információk[szerkesztés]