Kørsel med Grønlandske Hunde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kørsel med Grønlandske Hunde
(Kørsel med grønlandske Hunde)
1897-es dán rövidfilm

RendezőPeter Elfelt
ProducerPeter Elfelt
Műfajnémafilm
FőszerepbenJohan Carl Joensen
OperatőrPeter Elfelt
Gyártás
OrszágDánia
Nyelvnincs
Forgatási helyszínFælledparken
Játékidőkevesebb mint egy perc
Képarány4:3
Forgalmazás
Bemutató1897.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kørsel med Grønlandske Hunde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kørsel med Grønlandske Hunde egy dán fekete-fehér némafilm, amelyet 1897-ben Peter Elfelt fotográfus készített. Ez volt sorrendileg az első Dániában forgatott filmfelvétel.[1] Az egy percnél rövidebb idejű film Johan Carl Joensen dán kolóniamenedzsert mutatja be, ahogy a Koppenhágában lévő parkban, a Fælledparkenen keresztül hajt egy szánt, melyet grönlandi kutyák húztak.

Kutyaszán közeledik a kamera felé egy lapos, hóval borított tájon, majd eltűnik a képből. Pár másodperc múlva hátulról jelenik meg, miközben a fogathajtó fut a szán után.

Elfelt a felvételt olyan kamerával forgatta, melyet részletes tervek alapján készített el, utóbbiakat Jules Carpentier francia feltalálótól kapta.[2]

Amerikában a némafilm Traveling with Greenlandic Dogs címmel volt látható (Utazás grönlandi kutyákkal).

Háttérinformációk[szerkesztés]

A dán némafilmet később újra felhasználták az Eventyret om dansk film 1: Filmen kommer til Danmark – 1896-1909 dokumentumfilmhez.

Peter Elfelt 1897–1907 között több mint 30 filmet készített.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tyberg, Casper 100 Års Dansk Film, Rosinante, (2001). ISBN 87-621-0157-9
  2. Peter Elfelt - Danmark Nationalfilmografi. [2007. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kørsel med Grønlandske Hunde című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kørsel med Grønlandske Hunde című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]