Köznevelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Közoktatás szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search

A közoktatás egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az óvodai nevelést, az iskolai nevelést és oktatást, valamint a kollégiumi nevelést.[1]

Közoktatás Magyarországon[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

1918-as megfogalmazás szerint[2]" A közoktatás új rendszere az egyenlőség elvén alapuló a társadalmi osztályok közötti különbség megszüntetésére törekszik. Tiszteletben tartja az egyéni szabadságot, de az állampolgári erények és köztudat kialakulását legfőbb feladatának tartja. A műveltséget közvagyonnak tekinti, amelyből meríteni és minél magasabb színvonalat elérni joga van minden állampolgárnak, de az állam általános műveltségi színvonalának elérése nemcsak jog, hanem állampolgári kötelezettség is. Az ép és egészséges polgárnak művelt polgárnak is kell lennie."

Az 1993. évi törvény[szerkesztés]

A közoktatásról szóló[3] 1993. évi LXXIX. törvény bevezetője szerint:" A Magyar Köztársaság Alkotmányában meghatározott művelődéshez való jog esélyegyenlőség alapján való gyakorlása, a lelkiismereti meggyőződés szabadságára és a vallásszabadság, a hazaszeretetre nevelés érvényesülése, a nemzeti és etnikai kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogának megvalósulása, a tanszabadság és a tanítás szabadságának érvényesülése."

A fogalom cseréje köznevelésre[szerkesztés]

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény a közoktatás helyett a köznevelés kifejezést alkalmazza.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források, jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bíró Endre:Jogi szótár 392. old.
  2. http://www.koznev.hu/cikk.php?rov=18&uid=2680
  3. többször módosított