Közösség által támogatott mezőgazdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A közösség által támogatott mezőgazdaság (community-supported agriculture, CSA) az alternatív termelési és alternatív élelmiszer hálózatok egy formája, a mezőgazdasági termelés és a termények elosztásának egy szocio-ekonomikus modellje. A CSA kistermelők és fogyasztók közösségére alapul, amely együtt vállalja a termelés kockázatát, illetve együtt osztozik a nyereségen.

A CSA rendszere[szerkesztés]

A CSA-k általában kis méretű, független, sok kézi munkát igénylő családi farmok. A fogyasztói közösség évente előre fizetett tagsági díjjal garantálja a felvevőpiacot és finanszírozza a gazdaság működtetését.[1] A gazdaságot működtető kistermelők így egyrészt a minőségre tudnak koncentrálni, másrészt versenyképesek tudnak maradni egy olyan élelmiszerpiacon, amely alapvetően a nagyméretű, iparosított rendszert támogatja a helyi gazdaságokkal szemben.[2]

A CSA tagok a farmon megtermett terményeket veszik meg (általában előre kifizetik a láda árát és átadáskor derül ki, hogy mit kapnak a pénzükért), és bizonyos mértékig osztoznak a termelés kockázatában.[3] Például ha a földieper termés nem volt sikeres egy adott idényben, a tagok annyiban osztoznak a kárban, hogy kevesebb, rosszabb minőségű földiepret kapnak.[2]

A tagok rendszerint heti házhozszállítással vagy átvevőhelyen való felvétellel jutnak hozzá gyümölcshöz, zöldséghez, esetleg tejtermékhez, húsáruhoz.

Környezetvédelmi vonatkozások[szerkesztés]

A CSA környezetbarát, hiszen minimális szállítási igénnyel és ezzel sokkal kevesebb széndioxid kibocsátással jár. Ezen kívül a legtöbb CSA termelő nem használ gyomirtót, műtrágyát, így a termelés a lehető legtermészetesebb úton történik, minimális káros anyagot juttatva a környezetbe.

CSA közösségek[szerkesztés]

Az egyik legnagyobb CSA közösség a több mint 13 ezer taggal rendelkező kaliforniai Farm Fresh To You.

CSA közösségek Magyarországon[szerkesztés]

  • Bio éléskamra[4]
  • Biokert[5]
  • Birs közösség[6]
  • Cékla Klub KomáromForráshivatkozás-hiba: Egy <ref> tag lezáró </ref> része hiányzik
  • Évkerék ökotanya[7]
  • Három kaptár[8]
  • Magyar Ökotársulás Közösség[9]
  • Nyíregyházi Kosár Közösség[10]
  • Szatyor[11]

A CSA a médiában[szerkesztés]

A The Real Dirt on Farmer John című dokumentumfilm[12] arról szól, hogyan alakul át egy családi farm CSA modellű farmmá.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]