Közönséges vörös mangrove

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Közönséges vörös mangrove
A növény légzőgyökerei
A növény légzőgyökerei
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Malpighiales
Család: Rhizophoraceae
Nemzetség: Rhizophora
L.
Faj: R. mangle
Tudományos név
Rhizophora mangle
L.
Szinonimák
  • Bruguiera decangulata Griff.
  • Rhizophora americana Nutt.
  • Rhizophora mangle var. samoensis Hochr.
  • Rhizophora samoensis (Hochr.) Salvoza
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges vörös mangrove témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges vörös mangrove témájú médiaállományokat és Közönséges vörös mangrove témájú kategóriát.

A közönséges vörös mangrove (Rhizophora mangle) a Malpighiales rend Rhizophoraceae családjának névadó faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Föld mindkét felén megtalálható kb. a 28-as szélességi körökig, tehát a szubtrópusokon és trópusokon is.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Erős gyökerei jól belekapaszkodnak a homokos vagy agyagos talajba azért, hogy a hullámok ne sodorják el. Az árapályöv lakójaként gyökerei naponta több óráig a víz alatt vannak. A mangrovék jellegzetes képét ezért az elöntés szintje felett növő légzőgyökerek adják. Ezek akadályozzák meg, hogy a fa a dagálytól megfulladjon.

Ha megfelelő az élőhelye, a vörös mangrove 24 méter magasra is megnőhet, azonban átlagos magassága csak 6,1 méter. Kérge vastag és szürkésbarna. Elliptikus levelei 7,6-13 centiméter hosszúak és 2,5-5,1 centiméter szélesek; a szélük sima. A levél felfelé forduló része sötétebb zöld, mint fonáka. Világossárga virágai tavasszal nyílnak.

Életmódja[szerkesztés]

A legfőbb élőhelyei a brakkvizes és sós mocsarak. Ezt csak kevés növény viseli el, így a vörös mangrove egy sajátos ökoszisztéma, az úgynevezett mangroveerdő egyik karakterfaja. Leggyakrabban az alábbi fajokkal társul:

Ez a növény igen fontos faja Florida, Louisiana és Texas államok tengerparti ökoszisztémáinak. A Schinus terebinthifolius nevű növényfaj térhódítása veszélyezteti a vörös mangrovét éppen úgy, ahogy a vörös mangrove veszélyezteti a Hawaii őshonos tengerparti növényeit. Hawaiiban egyfajú, sűrű erdőket alkot.[1] A vörös mangroveerdők ívó-, fészkelő-, de vadászhelyei egyes halaknak, madaraknak és krokodiloknak.

Szaporodása[szerkesztés]

Sarjadzással szaporodik. Sarjadzáskor az anyasejten egy dudor ("bimbó") keletkezik, amelybe az anyasejt citoplazmájának egy része és a kettévált sejtmag egyik fele átvándorol. Amint a bimbó egy bizonyos nagyságot elér, leválik az anyasejtről és önálló életet kezd. Miután az „új fa” levált az anyafáról, beesik a vízbe, amely addig sodorja, amíg el nem ér egy sekély vizű iszapos tengerparti vagy torkolati részt. Az „új fa” egy tokszerű képződményben „utazik.” Az „utazás” több, mint egy évet is tarthat. A kis fának nincs „gyermekkora”; még mielőtt leszakadt volna az anyafáról, úgy élt, mint egy kifejlett fa, csak kisebb méretben. A növény kétnemű és képes akár magát is megtermékenyíteni, vagy a szél segítségével más fákkal szaporodik.

Érdekességek[szerkesztés]

A közönséges vörös mangrove a venezuelai Delta Amacuro szövetségi állam címerfája. Tongában ebből a növényből festéket nyernek ki, amellyel a hagyományos, kéregből készült ruhákat festik meg.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Allen, J.A., 1998. Mangroves as Alien Species: The Case of Hawaii. Global Ecology and Biogeographical Letters 7:61-71

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhizophora mangle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]