Közönséges sárga cserebogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Közönséges sárga cserebogár
Kifejlett példány
Kifejlett példány
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Scarabaeiformia
Öregcsalád: Scarabaeoidea
Család: Ganajtúrófélék (Scarabaeidae)
Alcsalád: Cserebogárformák (Melolonthinae)
Nemzetség: Melolonthini
Alnemzetség: Rhizotrogina
Nem: Amphimallon
Lepeletier & Serville, 1825
Faj: A. solstitiale
Tudományos név
Amphimallon solstitiale
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Scarabaeus solstitialis Linnaeus, 1758
  • Rhyzotrogus solstitialis (Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges sárga cserebogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges sárga cserebogár témájú médiaállományokat és Közönséges sárga cserebogár témájú kategóriát.

A közönséges sárga cserebogár (Amphimallon solstitiale) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges sárga cserebogár egész Európában és csaknem egész Ázsiában honos, a szubtrópusi és trópusi területeket kivéve. Az alföldektől a hegyvidékekig megtaláljuk. Rendszeresen előfordul és gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

E cserebogárfaj 1,4-2 centiméter hosszú, sűrűn szőrös, közép- vagy világosbarna színű, sárgás árnyalatokkal. A szárnyfedők, az előtor és a fej azonos színűek; azonban egy - egy szárnyfedőn 3-4 világosabb, a bogár hossztengelyével közel párhuzamos csíkkal. Hátoldala kevésbé, hasa dúsabban szőrözött. A hímet szélesebb és nagyobb csáplegyezőiről ismerhetjük fel.

Életmódja[szerkesztés]

A közönséges sárga cserebogár élőhelye nyílt tájak, vagyis réteken, kertekben, útszéleken és mezsgyéken mindenütt megtalálható, amennyiben ott nem végeznek vegyszeres rovarirtást, amely a sárga cserebogár lárváit elpusztítja. Középkötött és laza talajokon fordul elő. Az imágók júniustól egészen július végéig láthatók kertekben mezőkön. Egész Európában június és július hónapokban közönséges a mezőkön. Pajorjai az őszi vetésekben pusztítanak. A faj kártétele néha nagyon jelentős is lehet.

Szaporodása[szerkesztés]

A rovarfaj szaporodása megegyezik a májusi cserebogáréval (Melolontha melolontha). A sárga cserebogarak meleg júniusi szélcsendes estéken nagy tömegekben rajzanak a fák körül egészen be sötétedésig. A párosodás és peterakás néhány nap alatt lezajlik. A teljes fejlődési idő 2-3 év. A lárvák a talajban fejlődnek, és ott bábozódnak be tavasszal. Néhány héttel később a bábból kibújik a bogár.

Az imágó kártétele minimális.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Endrődi Sebő: Lemezescsápú bogarak - Lamellicornia in Magyarország Állatvilága. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1956.
  • Linnaeus, C. 1758: Systema Naturae per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis, Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiæ: impensis direct. Laurentii Salvii. i–ii, 1–824 pp doi: 10.5962/bhl.title.542: page 351.
  • Rhyzotrogus solstitialis (Linnaeus, 1758) - scanography by Oleg Berlov
  • Minden, amit a cserebogarakról tudni kell | Agrotrend.hu, Kertészet/Kártevők/Cserebogár – Wikikönyvek, cserebogár.