Közönséges lágybogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges lágybogár
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Elateriformia
Öregcsalád: Elateroidea
Család: Lágybogárfélék (Cantharidae)
Nem: Cantharis
Faj: C. fusca
Tudományos név
Cantharis fusca
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges lágybogár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges lágybogár témájú médiaállományokat és Közönséges lágybogár témájú kategóriát.

A közönséges lágybogár (Cantharis fusca) egy gyakori európai bogárfaj, amely mezőgazdasági szempontból hasznos, hiszen mind lárvaként, mind kifejlett állapotban kártevőket fogyaszt. A Kárpát-medencében az Alföldön és a hegyvidékeken egyaránt megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

A karcsú, hosszúkás alkatú bogár kifejlett állapotban 12-17 milliméter hosszú. Előtora és a potroha narancsvörös, bár az előbbin fekete folt látható. A bogár feje, hosszú, vékony lábai és puha szárnyfedői is feketék, hasonlóan a szőrös, féregszerű lárvák színezetéhez. A kifejlett állat nagyon hasonlít a suszterbogárra (Cantharis rustica, nem összekeverendő a verőköltő bodobáccsal).

Életciklusa[szerkesztés]

Párzó lágybogarak (Cantharis fusca)

A közönséges lágybogár teljes átalakulással fejlődik. Az imágók április vége és június között rajzanak, ezt követően rakják le petéiket. A kikelő lárvák a kifejlett állatokhoz hasonlóan ízeltlábúakkal és egyéb apró állatokkal táplálkoznak (más lárvák, férgek, levéltetvek), a talajon rothadó növényzetben, avarban vadásznak. A telet elrejtőzve töltik valamilyen repedésben vagy lyukban. Az olvadás gyakran tömegesen mossa ki a lárvákat búvóhelyeikről, innen ered népies nevük: hóféreg. A rózsaszín bábok végül a talajban kelnek ki. A kifejlett állatok napsütéses időben előszeretettel sütkéreznek virágokon és fákon. Jól repülnek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]