Közönséges keserűgyökér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges keserűgyökér
Picris hieracioides
Picris hieracioides
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Katángformák (Cichorioideae)
(Juss.) Chev.
Nemzetség: Picris
L.
Faj: P. hieracioides
Tudományos név
Picris hieracioides
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges keserűgyökér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges keserűgyökér témájú médiaállományokat és Közönséges keserűgyökér témájú kategóriát.

A közönséges keserűgyökér vagy az édes keserűgyökér (Picris hieracioides) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, a katángformák (Cichorioideae) alcsaládjába és a keserűgyökerek (Picris) nemzetségébe tartozó növényfaj. A kesrűgyökér (Picris) növénynemzetség típusfaja.

Elterjedése[szerkesztés]

Sárga szirmai

Európában és Ázsiában őshonos gyomnövény. Inváziós faj Afrikában, Ausztráliában és Észak-Amerikában. Leginkább Nagy-Britanniában és Írországban fordulnak elő legtöbbet. Amerikában általában az Új angliai Connecticut-, Maine-, Massachusetts- és Vermont tagállamban láthatóak.[1] Réteken, szántóföldeken és kaszálókon élnek. De kevésbé legeltetett gyepeken, utak és édesvizek (folyó, tó) mellett is előfordulnak. Főleg a meszes talajokat kedveli és nem tolerálja az erős legeltetést, és rossz versenytárs a sűrű növényzetben.

Fogazott levelei
Repülőszőrös magja

Leírása[szerkesztés]

Szára merev, elágazó és szőrös. Levelei hosszúkásak és durván fogazottak.[2] A tőlevelek kocsányosak, a felső levelek kicsik és kocsánytalanok, ezek fogják össze szárat. A szirmok sárgák és körülbelül 20-35 milliméteresek. A viráglevelek lándzsásak, a külső fellevelek rövidebbek és szétterülőbbek.[3] A növény keserű szagú növényi nedvet áraszt. Magvai repülőszőrösek, termése kaszat.[4]

Életmódja[szerkesztés]

Júliusban, augusztusban, szeptemberben és októberben virágzik. Virágzás után a szirmok elszáradnak és repülőszőrös magvak lesznek belőlük. A közönséges keserűgyökér egyben gyógynövény és gyomnövény is, amely lehet kétéves vagy évelő.

Felfedezése[szerkesztés]

A fajt először Carl von Linné írta le 1753-ban a P. echioides, a P. pyrenaica és a P. asplenioides fajokkal együtt. A közönséges keserűgyökeret Hitchcock és Green javasolta típusfajként 1930-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Picris hieracioides — hawkweed oxtongue (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. augusztus 14.)
  2. Közönséges keserűgyökér (magyar nyelven). [2022. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 14.)
  3. Hawkweed oxtongue — Picris hieracioides (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. augusztus 14.)
  4. Közönséges keserűgyökér (Picris hieracioides) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. augusztus 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Picris hieracioides című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]