Közönséges holdszarvú-ganajtúró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges holdszarvú-ganajtúró
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Család: Ganajtúrófélék (Scarabaeidae)
Nem: Copris
Tudományos név
Copris lunaris
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges holdszarvú-ganajtúró témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges holdszarvú-ganajtúró témájú médiaállományokat és Közönséges holdszarvú-ganajtúró témájú kategóriát.

A közönséges holdszarvú-ganajtúró (Copris lunaris) a ganajtúrófélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, legelőkön, réteken élő bogárfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A közönséges holdszarvú-ganajtúró testhossza 16-24 mm. Testalkata robusztus, szárnyfedői erősen domborúak. Jól látható a szexuális dimorfizmus: a hímek fején hosszú, kissé ívelő, hegyesedő végű szarv látható, amitől külseje az orrszarvúhoz hasonlít. A nőstények szarva rövid, kétcsúcsú. Egész teste fényes fekete. Feje a szemek előtt hirtelen kiszélesedik és lapátszerűen ellaposodik. Előháta (tora) sűrűn, és viszonylag erősen pontozott; alakja a nőstények esetében domború, a hímeknél elöl meredeken emelkedő, két oldalsó csücsökkel. Szárnyfedői simák, fényesek, 5-5 egyenletes távolságban lévő, hosszanti rovátkával; ezek közei enyhén domborúak. A szárnyfedők közötti pajzsocskája (scutellum) egészen kicsi, alig látható. Lábai hosszúak és nagyon robusztusak, kiálló sarkantyúval vannak ellátva, az első lábak ásólábakká vastagodtak.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában, valamint Nyugat- és Közép-Ázsiában honos a Brit-szigetektől Kis-Ázsián és Iránon keresztül egészen Dél-Szibériáig és Kínáig. Európában inkább a kontinens déli részein gyakori, de ritkán még Dél-Skandináviában is előfordul.

Életmódja[szerkesztés]

A sík- és dombvidékeket preferálja. A napsütötte homokos-meszes, löszös talajú rétek, legelők, sztyepprétek lakója (délen bozótosokban, erdőkben is gyakori), ahol sok tehén- és lótrágyát (vagy más patás állat trágyáját) talál. Az imágók áttelelnek és némi erőgyűjtés után tavasz végén, nyár elején rajzanak és párosodnak. A nőstény 10-20 cm mély járatot ás a talajba, míg a hím egy közelben levű trágyarakásból galacsinokat formál és odagurítja a nőstények. A járatoknak 7-8 oldalkamrája van, amelyekbe a nőstény egy-egy galacsint helyez, majd azokba egy-egy petét rak. A hím és a nőstény együtt őrzi a lárvákat és elűzi a járatba betévedő rovarokat. A nőstény nyár végéig gondozza a lárvákat, kijavítja a galacsinokat vagy a kamrák falát és csak akkor hagyja ott őket, amikor az új generáció kibújik a bábból.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Magyarország védett állatai

Források[szerkesztés]