Közönséges dajkabéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Közönséges dajkabéka
Az állat közelről
Az állat közelről
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Archaeobatrachia
Család: Alytidae
Nem: Alytes
Faj: A. obstetricans
Tudományos név
Alytes obstetricans
(Laurenti, 1768)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges dajkabéka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges dajkabéka témájú médiaállományokat és Közönséges dajkabéka témájú kategóriát.

A közönséges dajkabéka vagy bábabéka (Alytes obstetricans) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a békák (Anura) rendjébe, ezen belül a korongnyelvűbéka-félék (Discoglossidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges dajkabéka Közép-Európa nyugati részén, Franciaországban és az Ibériai-félszigeten fordul elő. Az állomány csökken, mivel az ember tönkreteszi a dajkabéka élőhelyét és a kifejlődéséhez szükséges pocsolyákat. Egyes vidékeken fogságban tenyésztik a dajkabékákat, hogy azután megfelelő helyeken szabadon bocsássák őket.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett közönséges dajkabéka hossza 4-7 centiméter. A béka bőrének színe szürkés-sárgás, és alig sötétebb foltok díszítik. A dajkabéka hátát mérges szemölcsök borítják, amelyek a petéket védelmezik. A dajkabéka nyelve – sok egyéb kétéltű hosszú, vékony nyelvével ellentétben – kerek és lapos.

Életmódja[szerkesztés]

Hím dajkabéka a hátsó lábaira tekert petezsínórokkal
Tartósított kifejlett közönséges dajkabékák petékkel, egy londoni múzeumban

Az állat magányos vagy kis csoportokban él. Közép-Európában dermedtségben vészeli át a telet. Tápláléka kis rovarokból áll. A közönséges dajkabéka legkevesebb 5 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 12-18 hónapos korban éri el. A párzási időszak április–november között van. A nőstény több, egyenként 60 petéből álló fürtöt rak. A peték hosszú szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. E szálakat a hím hátsó lábaira tekeri. Ha már kifejlődtek az ebihalak, és képesek gondoskodni magukról, a hím a vízbe engedi őket. Mintegy 8 hónap, vagy valamivel rövidebb idő telik el, mire a petéből az ebihalon keresztül béka lesz.

Források[szerkesztés]