Közönséges ördögcérna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges ördögcérna
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Ördögcérna (Lycium)
Faj: L. barbarum
Tudományos név
Lycium barbarum
L.
Szinonimák
  • L. halimifolium Mill.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges ördögcérna témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges ördögcérna témájú médiaállományokat és Közönséges ördögcérna témájú kategóriát.

A közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Közép-Kínából származik, de Európában sokfelé meghonosodott. Termése goji bogyó néven is ismert (ami a kínai ördögcérna termését is egyaránt jelenti),[1] a hagyományos kínai gyógyászat alkalmazza, valamint a világ más tájain kivonataiból étrendkiegészítők készülnek.[2] Kínában nagy mennyiségben termesztik a terméséért.

Élőhelye[szerkesztés]

Szárazságtűrő, szívósnak tekinthető növény. Elviseli a szennyezett levegőt és a köves, törmelékes vagy szikes talajt. Mivel tarackol, alkalmas rézsűk megkötésére. Igényes díszkertbe azonban nem ajánlott.[2]

Leírása[szerkesztés]

2–3 m magasra nő, tövises ágai ívesen lehajlanak. Lándzsás vagy keskeny hosszúkás levelei nyélbe keskenyedők, kopaszok, 2–10 cm hosszúak. Virágai kezdetben kékeslilák, majd világosbarnák. Májustól szeptemberig folyamatosan virágzik. Termése 1–2 cm-es hosszúkás vörös bogyó, lombhullás után is díszít.[2]

Kórokozói, kártevői[szerkesztés]

Megjelenhet rajta lisztharmat (Microsphaera mougeotii), és zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae).[2] Ez utóbbi a vadon növő példányokról átkerülhet a gyümölcsültetvények növényeire.

Felhasználása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]