Közép-amerikai Labdarúgó-unió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közép-amerikai Labdarúgó-unió
Unión Centroamericana de Fútbol (UNCAF)

Alapítva 1991
Típus sportszervezet
Székhely Guatemalaváros
Tagság 7 tagország
Nyelvek spanyol, angol
Elnök GUA Rafael Tinoco

A Közép-amerikai Labdarúgó-unió
Unión Centroamericana de Fútbol (UNCAF) weboldala

A Közép-amerikai Labdarúgó-unió (spanyolul: Unión Centroamericana de Fútbol, angolul: Central American Football Union), vagy rövidebb és ismertebb nevén az UNCAF a közép-amerikai nemzetek labdarúgásának névleges vezető szervezete, melynek minden tagállama egyben tagja a Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának, a CONCACAF-nak is.

A sportszervezet legrangosabb versenye a kétévenként megrendezett Copa Centroamericana (korábban UNCAF-nemzetek kupája), azaz a közép-amerikai kupa. A torna legsikeresebb csapata Costa Rica, mely eddig hat alkalommal hódította el a legjobb közép-amerikai nemzeti tizenegynek járó trófeát. A Copa Centroamericana számos alkalommal képezte a konföderáció legrangosabb megmérettetésének, a CONCACAF-aranykupának selejtezőjét.

Az UNCAF szervezése és irányítása alatt áll a klubcsapatok számára rendezett UNCAF-klubcsapatok kupája is, amelyen a nemzeti bajnokságok arany és ezüstérmesei indulhatnak. Hasonlóan a Copa Centroamericanához, a klubok közötti versengés három legjobb csapata a konföderáció legrangosabb tornáján, a CONCACAF-bajnokok ligáján indulhat.

Tagországok[szerkesztés]

Az UNCAF tagnemzetei (narancssárga), CONCACAF-tagok (tevesárga)


Tornák[szerkesztés]

Nemzeti labdarúgó-válogatottak számára[szerkesztés]

  • Copa Centroamericana (korábban UNCAF-nemzetek kupája) – A közép-amerikai nemzetek számára rendezett nemzetközi torna, melynek első öt helyezettje jogosult a CONCACAF-aranykupán indulni.
  • UNCAF U16-os torna

Klubcsapatok számára[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]