Kövi rák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kövi rák
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Rend: Tízlábú rákok (Decapoda)
Család: Astacidae
Nem: Austropotamobius
Faj: A. torrentium
Tudományos név
Austropotamobius torrentium
(Schrank, 1803)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kövi rák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kövi rák témájú médiaállományokat és Kövi rák témájú kategóriát.

A kövi rák (Austropotamobius torrentium, régebben Astacus torrentium) az ízeltlábúak közé tartozó tízlábú rákok egyik faja. Képviselői kizárólag édesvíziek. Magyarországon védett állatok, természetvédelmi értékük 50 000 Ft.

Jellemzői[szerkesztés]

8–12 cm nagyságú. Az olló zömök, gömbölyded. A fejtoron a szem mögött csak egy pár kitinléc látható (a folyami rákon és a kecskerákon itt két pár kitinléc van). A hosszú, keskeny csőrnyúlványról hiányzik a középső él, szélei többé-kevésbé párhuzamosak. A félkörös nyakbarázda két végén nincs fog. Barnászöld, néha kékes árnyalatú. A tízlábú rákok között ez a legkisebb hazai faj.

Életmódja[szerkesztés]

A kövi rák tiszta vizű, kavicsos vagy köves medrű patakokban, a kövek alatt tartózkodik. Faroklegyezőjének lökésszerű csapásaival és potrohának begörbítésével úszik hátrafelé. Alkonyat után szeret járni. A kövi rák mindenevő, táplálékát főleg férgek, csigák és kagylók alkotják, de egyéb állatokat, sőt dögöt is fogyaszt.

Élőhelye[szerkesztés]

Hegyvidéki patakokban (Magyarországon pl. Pilis, Börzsöny, Kőszegi-hegység, Bükk hegység) él. Előfordul még Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Németországban, Észak-Macedóniában, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Montenegróban, Szlovákiában, Szlovéniában és Svájcban is.

Szaporodása[szerkesztés]

A kövi ráknak nincs szabadon úszó lárvája. A lárvák már a petében szinte teljesen kész rákocskákká fejlődnek, és rövid idő múlva önálló életet kezdenek.

Források[szerkesztés]