Környezetbarát konyha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A környezetbarát konyha, más néven ökokonyha elnevezés egy olyan fogalmat takar, ami segít abban, hogy a háztartások is a fenntartható fejlődés elve szerint működjenek. Mivel a mai életben rendkívül fontos a helyes táplálkozás, a minőségi tápanyagok fogyasztása és az ételek elkészítésének minél kevesebb energiát igénylő folyamata, az is lényeges, hogy ez az otthonokban hogyan valósul meg. A környezetbarát konyha fogalma hamarosan kiegészülhet a távvezérelt konyha fogalmával. A 21. századi technikai fejlődés következtében ugyanis az egyes berendezések informatikai működtetése ma már nem álom, hanem valóság.[1]

Modern konyha
Korszerű mosogató és villanytűzhely

Működtetése[szerkesztés]

A konyha a lakások egyik legenergiaigényesebb területe, ezért fontos néhány szabályt betartani, hogy minél kevesebb gáz és villanyt felhasználására kerüljön sor. Ezért már a berendezésénél is fontos, hogy olyan gépek, eszközök kerüljenek bele, amelyek segítenek ennek a célnak a megvalósításában. Néhány javaslat a helyes és célszerű berendezéshez.

 • Lényeges szempont a tervezés, a család létszámához kell viszonyítani, hogy mekkora hűtőszekrényre, fagyasztószekrényre van szükség és a kiválasztásnál ügyelni kell arra, hogy a berendezés kis fogyasztású és jó minőségű termék legyen. Érdemes az árakat jól megnézni és összehasonlítani, mert sok pénzt lehet ezzel a módszerrel megtakarítani. A fő szempont az legyen, hogy a minél kevesebb üzemeltetési költségű készülék kerüljön a konyhába az energiafogyasztás alapján.[2][3]A készülékek burkolatán egy embléma jelzi az energiafelhasználás mértékét. A legjobb minősítésű berendezések energiafogyasztás szempontjából az A++. vagy A+, és A , jelűek, léteznek még egyedi ökocímkék is, amelyek a gyártó országban minősítik a terméket.[4]
 • Mivel a vízfogyasztás a konyhában a legnagyobb a mosogatás következtében, ezért érdemes meggondolni a mosogatógép használatát. Olyan konyhai kisegítő eszközökre van szükség, amelyeket könnyű tisztítani és kevés víz kell a mosogatásukhoz.[5]
 • Az energiatakarékosság egyik fontos eleme a fogyasztói kezelés, használat. Csak a szükséges mértékben melegítsünk, ne tegyünk a készülékekbe nagyobb mennyiséget a kelleténél, ügyeljünk a megfelelő, kezelési leírás szerinti használatukra.

Tűzhelyek[szerkesztés]

Három csoportot különböztethetünk meg a tűzhelyek témakörében aszerint, hogy vegyes tüzelési, vagy gáz tüzelésű, vagy villanytüzelésű készülékekről van-e szó.

 • Vegyes tüzelésű készülékek. Ma már kevésbé használatosak, de mivel még előfordulnak, érdemes megemlíteni őket. Előnyeik közé tartozik, hogy a fa és a szén mellett akár szárított kerti fahulladékot is el lehet égetni bennük, hátrányuk, hogy nagy terjedelmük és a nagy hőkisugárzás miatt nem használhatók minden lakásban. Hátrányuk még, hogy az égés során korom és füst keletkezhet, ami tovább szennyezi a környezetet.
 • Gáztűzhelyek: a felhasznált gáznemű tüzelőanyag szerint PB- és földgáztüzelésű készülékeket különböztetünk meg. Az energiát jó hatásfokkal hasznosítják, hátrányuk, hogy a készülék kikapcsolásakor megszűnik a hőkisugárzás. Lánghőmérsékletük elérheti az 1000-1500 Celsius-fokot is, ezért az ételekhez esetenként több zsiradékot kell adni, ami fokozott gőzképződést okoz. A gáz égése fogyasztja a helyiség levegőjét, ezért szükséges a gáztűzhelyek fölé külső térbe vezető páraelszívót, és levegőbevezetőt szereltetni a jó levegőért, és a penészesedés elkerülése érdekében.
 • Villanytűzhelyek: mivel nincs nyílt láng, ezért a tűzveszély kisebb, mint más készülékeknél. Kezelésük egyszerű, beállítható a sütés-főzés ideje, így szabályozni lehet az energiafelhasználást. A főzést mindig nagyobb fokozaton kell kezdeni, majd csökkenteni, mert a kezdeti nagy energiafelvétel után már alacsonyabb fokon is megfő az étel, kisebb energiafelhasználás mellett. Külső térbe elszívó nem szükséges, de belső szagmentesítő elszívó javítja a levegőminőséget.
Környezetbarát anyagok felhasználásával épült konyha

Mikrohullámú sütők[szerkesztés]

A felhasznált energiamennyiség és a tisztaság szempontjából nagyon hasznosak, de az egészségre gyakorolt hatásuk miatt folyamatos használatuk, ill. közel tartózkodás nem javasolt, mert az elektroszmogot növelik. Ételek gyors felmelegítésére, kiolvasztására nagyon hasznosak.

Hűtőszekrények[szerkesztés]

Használatuk rendkívül fontos, hiszen a különböző klimatikus viszonyok mellett az ételeket szükséges megfelelő fokon tárolni, ezért lényeges, hogy itt is, hogy figyeljük az energiaosztályokat. A nanotechnológiás készülékek antibakteriális öntisztító bevonattal vannak ellátva, leengedni sem szükséges őket. A háztartás elektromos fogyasztásának nagy részét tehetik ki, ezért beállításuk, tisztántartásuk, és ajtajuk jó zárása jelentős.

Páramentesítők[szerkesztés]

A páraelszívók feladata a konyhában a légkör páramentesítése és a szagelszívás. A párelszívás hatékonysága növelhető az elszívóhoz speciálisan illeszkedő szagstop fóliával, ezzel egyben az elszívó zajszintje és villanyfogyasztás is csökken. Általában a tűzhely elszívójával van kapcsolatban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. IP ma és holnap
 2. Energiafogyasztás számításának módszerei
 3. Háztartási gépek
 4. Antal Orsolya - Vadovics Edina: Környezet és energiatudatos háztartások, tanulmány.
 5. Környezetbarát tisztítószerek

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]