Körülmetélés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A körülmetélés a külső nemi szervek egészségügyi, vallási okok vagy egyéb meggyőződés miatt végrehajtott részleges eltávolítása. Egyes kultúrákban a hagyománytisztelők már csecsemőkorban végrehajtják a körülmetélést, ám mindenképp a pubertás kor előtt.

A férfi körülmetélések százalékos elterjedtségének becslése a 2007-ben.

Férfi körülmetélés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hímvessző kórházi körülmetélése
Hagyományos zsidó körülmetélés előkészítése

Orvosi körülmetélés során a fitymát sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett teljesen eltávolítják, így az nyugalmi esetben sem borítja a fityma a makkot.

A világon a felnőtt férfiak mintegy negyede körülmetélt, de a statisztika országonként nagyon eltérő képet mutat. Az amerikai férfiak több mint 85%-ánál elvégezték, elsősorban megelőző egészségügyi beavatkozásként. A brit férfiaknak mintegy 20%-a körülmetélt, és ennél nagyobb az arány Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ez a szabály a legtöbb afrikai törzsnél, szigorú vallásos előírás a zsidó férfiak számára, akiknél szertartásként végzik el a születés utáni nyolcadik napon, és szokás a muzulmánok között, akik a serdülés előtt különböző életkorokban végeztetik el. A dél-európaiak, a dél-amerikaiak, skandinávok és a nem muzulmán ázsiaiak körében ritka a körülmetélés.

Zsidó körülmetélés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zsidó vallású férfiak számára kötelező a körülmetélés, akiknél szertartásként végzik el a születés utáni nyolcadik napon.[1] Ez a brit milá, melynek szó szerinti jelentése: a körülmetélés szövetsége. Ennek eredete Mózes első könyvében található: Isten Ábrahámmal kötötte meg a szövetséget, egyúttal felkérte: magát és családja férfi tagjait metélje körül. A beavató szertartásra, melyen a fiú a nevét is megkapja nem szokás meghívót küldeni, ugyanis ez akkora megtiszteltetés, amit nem szabad visszautasítani - így inkább kihirdetik azt. A beavatkozást végző személy a mohél, a kisgyereket a szándák - koma - tartja. Szokás egy széket szabadon hagyni, hogy lélekben Élijáhu (Illés próféta) is ott lehessen. Ezután családi ünneppel zárják az eseményt.

Női körülmetélés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A női körülmetélések százalékos elterjedtségének becslése a 2010-es években Afrikában. Forrás: Afrol news

A női körülmetélés egy ősi afrikai eredetű szokás. Különböző tévhitek kapcsolódnak hozzá - például hogy szükséges a szüléshez, megszépíti az arcot, a folytonos szexuális vágyat elhárítja - azonban az eljárás a nők alárendelésének egyik kegyetlen eszközéül szolgál.[2] Gyakran megtagadják az olyan nő feleségül vételét aki nem esett át ezen a beavatkozáson.

Vallási hagyományok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az iszlámban a női körülmetélés nem vallási előírás,[3][4][5] mégis az iszlám államok többségében a mai napig elterjedt hagyomány. Az 1990-es években évente kétmillióra, összesen 80-130 millióra becsülték az iszlám vallású körülmetéltetett nők számát[6]

A modernista muszlimok a népi vallásosság és babona barbárságot idéző maradványának tartják, illetve nem végzik Iránban, Jordániában, Líbiában és Szaúd-Arábiában.

Női körülmetélés fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nő nemiszerv-csonkításának három formája van. A legkisebb beavatkozás az úgynevezett Sunna-műtét, ilyenkor a csikló fitymáját távolítják el. Ez felel meg a fiúk körülmetélésének. A közepes beavatkozást egyszerűen "kivágás"-nak nevezik, mivel a csikló teljes és a kisajkak részleges eltávolítását jelenti. A legsúlyosabb beavatkozás az úgynevezett infibuláció, amikor a csiklót, a kisajkakat és a nagyajkak középső részét vágják ki, sőt a hüvely nyílását össze is varrják. Ilyenkor csak minimális nyílás marad a vizelésre, s majd később a havivérzésre.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hayim Halevy Donin: Zsidónak lenni.... (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
  2. Simon Róbert Iszlám kulturális lexikon, i. m. 1 fejezet, 263. old.
  3. Danielle Robinson, i. m. 90. old.
  4. A nő esetében elítélendő és tilos is egyben az a fajta »körülmetélés«, amit afrikai vagy fáraói körülmetélésnek neveznek, mert ez csonkítás és semmi köze nincs az Iszlámhoz
  5. A női körülmetélésről, www.iszlámweb.hu. (Hozzáférés: 2009. április 30.)
  6. Infibuláció - a nők körülmetélése, genitális csonkítása, Terebess Ázsia Lexikon. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Körülmetélés témájú médiaállományokat.