Ugrás a tartalomhoz

Köprülü Musztafa pasa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köprülü Musztafa pasa
Született1637[1]
Vezirköprü
Meghalt

Zalánkemén
Állampolgárságaoszmán
Csatáia Szent Liga háborúja
Halál okabevetésben esett el
Gyermekei
  • Köprülüzade Damat Numan Paixà
  • Köprülü Abdullah Pasha
SzüleiKöprülü Mehmed

Köprülü Musztafa, törökül: Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, (? 1630 után – Zalánkemén, 1691. augusztus 19.) török nagyvezír.

Életrajza[szerkesztés]

Apja Köprülü Mehmed oszmán nagyvezír volt, aki egy Köpriben (Kis-Ázsiában) megtelepedett szegény albán-kivándorolt fiaként született, és akit Kara Musztafa nagyvezír tett meg főlovászmesterévé.

Köprülü Musztafa a IV. Mehmed ellen kitört forradalom idején kajmakám volt, és a szultán öccsének, Szulejmánnak megmentette életét. Szulejmán trónra jutva 1689-ben Köprülü Musztafát hálából nagyvezírré tette, ő azután az Oszmán Birodalom hatalma és virágzása érdekében sok érdemet szerzett.

Köprülü Musztafa magas állására a Magyarországon szenvedett nagy vereségek és hanyatlás korában került, miután Lotaringiai Károly és Lajos badeni őrgróf már Nándorfehérvárt, sőt Boszniát és Szerbiát is visszahódították a törököktől. Köprülü azonban a helyzetet rövid idő alatt megváltoztatta. Rávette a szultánt, hogy pénzzel és haddal támogassa Thökölyt Erdély visszaszerzésében, ő maga Szerbia és Bosznia déli részéből szorította ki a császáriakat és Vidin, Nissza, Galambóc és 1690. szeptember 25-én Szendrő elfoglalása után október 8-án Nándorfehérvár ormára is feltűzte újra a félholdat, mire 1690 végén diadalmenetben vonult be Konstantinápolyba.

1691-ben II. Ahmed trónralépése után is folytatta a harcot. Ekkor azonban elhagyta a hadiszerencse: augusztus 19-én Zalánkeménnél csatába bocsátkozott Lajos badeni őrgróffal, és seregének nagyrészével együtt ő maga is elesett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

  • Köprülü Musztafa. In: Pallas Nagy Lexikona. Arcanum. 1998. A hozzáférés ideje: 2017. január 16.


Elődje:
Tekirdaglı Bekri Musztafa pasa
Az Oszmán Birodalom nagyvezíre
1676 – 1683
Az Oszmán Birodalom nagyvezíreinek címere
Utódja:
Bahadirzade Arabacsi Ali pasa