Köprülü Musztafa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Köprülü Musztafa
Született 1637[1]
Vezirköprü
Meghalt 1691. augusztus 19. (53-54 évesen)[1]
Zalánkemén
Állampolgársága oszmán
Csatái A Szent Liga háborúja
Halál oka csatában elesett
Gyermekei
  • Köprülüzade Damat Numan Paixà
  • Köprülü Abdullah Pasha
Szülei Köprülü Mehmed

Köprülü Musztafa (? 1630 után – Zalánkemén, 1691. augusztus 19.) török nagyvezír.

Életrajza[szerkesztés]

Apja Köprülü Mehmed, török nagyvezír volt, ki egy Köpriben (Kis-Ázsiában) megtelepedett szegény albán-kivándorolt fiaként született, és kit Kara Musztafa nagyvezír tett meg főlovászmesterévé.

Köprülü Musztafa a IV, Mehmed ellen kitört forradalom idején kajmakám volt, és a szultán öccsének, Szulejmánnak megmentette életét. Ezért Szolimán trónra jutva 1689-ben Köprülü Musztafát hálából nagyvezírré tette, aki azután a birodalom hatalma és virágzása körül sok érdemet szerzett.

Köprülü Musztafa magas állására a Magyarországon szenvedett nagy vereségek és hanyatlás korában került, mikor Lotaringiai Károly és Lajos badeni őrgróf már Nándorfehérvárt, sőt Boszniát és Szerbiát is visszahódították a törököktől. Köprülü azonban a helyzetet rövid idő alatt megváltoztatta. Rávette a szultánt, hogy pénzzel és haddal Thökölyt Erdélyig Szerbia és Bosznia déli részéből szorította ki a császáriakat és Vidin, Nissza, Galambóc és 1690. szeptember 25-én Szendrő elfoglalása után Nándorfehérvár ormára is feltűzte újra a félholdat, mire 1690 végén diadalmenetben vonult be Konstantinápolyba.

1691-ben II. Ahmed trónralépése után, folytatta a harcot. Ekkor azonban balsors üldözte: augusztus 19-én Zalánkeménnél csatába bocsátkozott Lajos badeni őrgróffal, és seregének nagyrészével ő maga is elesett.

Források[szerkesztés]

  • Köprülü Musztafa. In: Pallas Nagy Lexikona. Arcanum. 1998. A hozzáférés ideje: 2017. január 16.

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)