Könyvesház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Könyvesház
Singer House SPB 01.jpg
Település Szentpétervár
Építési adatok
Építés éve 1902–1904
Megnyitás 1904
Rekonstrukciók évei 2004–2006
Építési stílus modern
Tervező Pável Szjuzor
Építész(ek) Pavel Suzor
Tulajdonos VK
Elhelyezkedése
Könyvesház (Szentpétervár)
Könyvesház
Könyvesház
Pozíció Szentpétervár térképén
é. sz. 59° 56′ 09″, k. h. 30° 19′ 32″Koordináták: é. sz. 59° 56′ 09″, k. h. 30° 19′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Könyvesház témájú médiaállományokat.
A Könyvesház

A Singer társaság háza („Könyvesház” néven is ismert) épület a Néva sugárút 28. szám alatt helyezkedik el Szentpéterváron, szövetségi jelentőségű építészeti emlékmű; állami tulajdonban van.

Története[szerkesztés]

Ötemeletes épület tetőtérrel, az épület modern stílusban készült, kb. 7000 m² alapterülettel, 19021904 között épült Pável Szjuzor építész tervei alapján a Singer Részvénytársaság részére Oroszországban. A terv újító jellegű volt, nem csak a technikai kivitelezés és építészeti stílus tekintetében, hanem rendeltetésében is. A varrógépeket gyártó Singer társaság vezetése eredetileg felhőkarcolót szeretett volna építeni, hasonlót ahhoz az épülethez, amelyet a társaság ekkortájt New Yorkban építtetett (Singer Building): egy sokemeletes épületet tele irodákkal.[1] De az épületek párkánymagassága Pétervár központjában nem haladhatta meg a 23,5 métert. Az építész remekül hidalta át ezt az ellentmondást: a hat szint és a tetőtér fölé egy szép tornyot építtetett, amelynek a tetején egy üvegföldgömb található. Éppen ez a magasba törő toronyrész az, ami a magasság benyomását kelti, de a könnyedsége folytán nem homályosítja el a Néva-sugárút fölé emelkedő Kazany-székesegyház és a Vérző Megváltó-templom kupoláit.

A megépítés során számos technikai újdonságot alkalmaztak, Oroszországban ekkor használtak először fém-vázszerkezetet. Újdonságot jelentettek Szentpétervár építészetében az átriumok is: az üvegtetővel fedett belső udvarok. Az épületet az akkori idők leghaladóbb technológiai újításaival szerelték fel, kezdve a liftektől a tetőkön alkalmazott automatikus hóeltakarításig.

Az épület modern stílusban készült. A díszítésben az indás növényeket imitáló vonalak dominálnak, a belső teret kovácsolt bronzból készült növényminták díszítik. A homlokzaton Amandus Henrich Adamson szobrai találhatók, melyek a haladást és a varróipart, a Singer-cég fő profilját szimbolizálják. Az épület a modern építészeti irányzat ragyogó példája.

1917-ig az épület Singer társaság tulajdona volt. 1919 decemberétől az épületben volt a "Petrogoszizdat" (1938-tól a "Lenizdat") könyvkiadó vállalat, az 1920-30-as években más kiadók is, az épületben könyvkereskedés is folyt, 1938-tól pedig itt található a "Könyvesház".

2004-től 2006 szeptemberéig az épületen felújítási munkálatok zajlottak, amit a "Roszohrankultura" (A szövetségi kulturális örökségvédelmi felügyelet) és a "KGIOP" (Szentpétervár történelmi és kulturális emlékeinek állami felügyeletével foglalkozó önkormányzati szerv) egyezménye alapján a Pétervári ingatlanügynökség Zrt. végzett el, amely a Vagyonkezelő Bizottsággal hosszútávú bérleti szerződést kötött az épület használatára. 2006 novemberétől az épületben újra működik a Könyvesház, amely az épület egy részét foglalja el, míg a másik részét a Pétervári Ingatlanügynökség Zrt. bérbe adja.[2]

Fényképek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]