Kós Károly Egyesülés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Kós Károly Egyesülés 1989. december 10-én alakult meg Kaposváron. Tágabb értelemben előzményének tekinthető a századforduló és századelő magyarországi és közép-európai szellemi-építészeti-társadalmi mozgalmainak egy része – szecesszió, antropozófia, Fiatalok építészcsoport, gödöllői művésztelep, Lechner Ödön – egészen a múlt századig, a 20. század folyamán ezek továbbérlelődése és mindenekelőtt Kós Károly élete és működése. Mindezek a felsorolt szellemi-építészeti csoportosulások – mozgalmak – személyek saját szellemi forrásterületüket részben a középkori európai kultúrában, részben annak keresztény eredetében, részben – elsősorban Magyarországon – az ősrégi, keleti eredetű, s az azt őrző magyar népi kultúrában jelölték meg, ezért elvileg mindeme forrásterületet is az Egyesülés előzményének lehet tekinteni, végtelenül kitágítva az előzmény, a történeti források fogalmát és határait.

2015-ben a Somogy Megyei Építészkamara emléktáblát avatott a kaposvári Dózsa György utca 21-es ház homlokzatán arra emlékezve, hogy 1989-ben itt alakult meg a Kós Károly Egyesülés.[1]

A Kós Károly Alapítvány[szerkesztés]

1990-ben alapította a Kós Károly Egyesülés. Az első két évben a külső támogatásokat szervezte, majd felvállalta az Egyesülés intézményeinek működtetését is. Az Alapítvány a kiadója és terjesztője az Országépítő című folyóiratnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emléktábla az építész tiszteletére. Kaposvár Most, 2015. december 14. (Hozzáférés: 2015. december 14.)

További információk[szerkesztés]