Kórház utcai stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kórház utcai Stadion szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kórház utcai stadion
Korhaz utcai stadion lelato.jpg
A stadion adatai
Elhelyezkedés Békéscsaba, Kórház utca 4-6.

Megnyitás ideje 1974. augusztus 31.

Felület füves, 105 m × 70 m
Befogadóképesség 13 000
Tulajdoni viszonyok
Tulajdonos Békéscsaba önkormányzata
Bérlő Békéscsaba 1912 Előre
UFC Békéscsaba
Elhelyezkedése
Kórház utcai stadion (Magyarország)
Kórház utcai stadion
Kórház utcai stadion
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 41′ 10″, k. h. 21° 06′ 18″Koordináták: é. sz. 46° 41′ 10″, k. h. 21° 06′ 18″

A Kórház utcai stadion egy Békéscsabán található labdarúgóstadion, ami a Békéscsaba 1912 Előre és elődjeinek otthona volt a múltban és a jelenben egyaránt.

Fekvése[szerkesztés]

Békéscsaba belvárosának keleti részén, a körgát és a Széchenyi liget között épült fel, a VI. kerületben, egy aránylag mélyen fekvő, régebben lápos részen. Esős időben régebben gondot jelentett, hogy a mély fekvés miatt gyakran meggyűlt a víz mind a centerpályán, mind a gyakorlótelepeken. Tájolása szerint nyugat-kelet irányú, az állólelátó (párhuzamosan a Kórház utcával) déli, az északi, fedett ülőhely északi fekvésű.

Története[szerkesztés]

Az idők folyamán a Békéscsabai Előrének több helyen is volt futballpályája, az első a Csányi utcában, majd Kórház utca, Kazinczy utca, aztán ismét Kórház utca. Sokáig igen kicsi, fejletlen pálya volt, csupán egy oldalon fedett, ülőlelátóval. A növekvő igények, de döntően az 1974-es NB I-be kerülés miatt szükségessé vált a stadiont felújítani, jelentősen kibővíteni. Ezekben az időkben Békéscsabán valóságos futballáz tört ki, a szurkolók sorban álltak a bérletekért. Így igen gyors tempóban, állami és tanácsi segítséggel alig 4 hónap alatt elkészült a Kórház utcai fedetlen állólelátó, megduplázva az eredeti kapacitást. Ezután éveken át nem végeztek felújítást, az állaga erősen leromlott. 1988-ban az UEFA-kupa küzdelmeinek idejére felszerelték az eredményjelző táblát is. Az 1990-es U18-as labdarúgó-Európa-bajnokság során több mérkőzést is játszottak, valamint a döntő helyszíne is itt volt, ahol a Szovjetunió 3000 néző előtt verte meg az akkor Luís Figóval felálló Portugáliát. Ezután a '90-es évek közepén újították fel, megerősítve a tartóoszlopokat, cementtel erősítették a kritikus részleteket. 2005-ben az MLSZ felhívása miatt ki kellett építeni a reflektorokat, ami sikerült is 4 hónapi munkával. Azóta esti mérkőzések lebonyolítására is alkalmas a stadion. 2006 után az atlétikapályát felszámolták, a pálya szélességét megnövelték, illetve lebontották a kerítéseket, alacsony, 120 cm-es szabvánnyal helyettesítve. A hátsó pálya helyén korszerű, minden igényt kielégítő műfüves pálya épült, villanyvilágítással. Ekkor átfestettek több részt is, kicserélték a centerpálya fűszőnyegét. 2007 őszén kezdődött a város felőli nyugati oldalon egy új lelátórész építése, a tervek szerint fedett ülőhellyel, mintegy 500 fős befogadóképességgel.
2014 nyarán a korábban állóhelyi lelátó szinte teljes egészében be lett székezve így a lelátó befogadó képessége 2400 főre apadt.
2014 októberében az edzőpályák felújítása után a centerpályát is korszerűsítették.[1] Az első ütem során a pályát 5 méterrel tolják az egykor álló lelátó felé. A játéktér fűthető és alácsövezett lesz, illetve egy automata öntözőberendezéssel látták el.[2]

Megközelíthetősége[szerkesztés]

Megközelíteni nem túlzottan nehéz, a város vasúti pályaudvaráról egyenesen kell elindulni az Andrássy úton, majd a főtérre érkezvén balra fordulni, és az Evangélikus nagytemplomnál jobbra, innen egyenesen visz az út a stadionig. Az autóval érkezők (Budapest, Debrecen, Szeged) irányból a békési elágazásnál kell jobbra tartani, majd az előbb említett templomnál balra fordulni. Gyula-Doboz felől a kórház előtt kell jobbra fordulni és onnan már csak pár száz méter.

Megközelítés tömegközlekedéssel: két buszjárattal, a jaminai Veres Péter utcától érkező 3V busszal és a Szarvasi úti Tesco Hipermarket felől érkező 8V busszal közelíthető meg. A megállóhely a lelátók után nem sokkal található, "Előre pálya" néven.

Rekordok[szerkesztés]

  • Hivatalos nézőcsúcs: Bp. Honvéd ellen, 21 000 néző
  • Nem hivatalos nézőcsúcs: 22 000 néző, 1975 tavaszán az FTC ellen.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Machalek István: A Békéscsabai Előre 75 év krónikája, Békéscsaba, 1986.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]