Kóra-Korber Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Kóra-Korber Nándor (Nagyszentmiklós, 1897. június 6. - Bécs, 1953. március 12.) grafikus, illusztrátor, festő, iparművész.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Tanítóképzőt végzett, művészi szakképzést a budapesti Szépművészeti Akadémián nyert. Az első világháború után rövid ideig a székelykeresztúri tanítóképző rajztanára, majd Temesváron telepedett le. Több sikeres kiállítás után modern plakátjai, színházi díszletei, templomi freskói tették ismertté nevét. Erdély és a Bánság legtöbbet foglalkoztatott lap- és könyvillusztrátora volt.

Szívem szerenádja c. verseskötetével (Nagyszentmiklós, 1920) jelentkezett, majd expresszionista rajzaival az irodalmi avantgárd művészi kiegészítőjévé vált. A Fajankó c. élclap kiadója és az Esti Lloyd gazdaságpolitikai napilap illusztrátora. Rajzaival jelent meg Szántó György A kék lovas c. novella- és versgyűjteménye (1924) és Schumannal a Carneválban c. versciklusa (1925). A Törekvés című hetilap, a Periszkop című folyóirat állandó művész-munkatársa (1925-26). Fedőlapokat tervezett, rajzokat készített bánsági szerzők könyveihez és a Morawetz Zeneműkiadó kottafüzeteihez; a Párizsból hazatért Varga Alberttel együtt 1926-ban művészképző szabadiskolát nyitott Temesvárt. 1928-ban Bécsbe költözött, ahol napilapok és könyvkiadó vállalatok illusztrátora s egy Herr Haslinger c. karikatúragyűjtemény szerzője.

Kötete[szerkesztés]

  • Pán-Optikum (karikatúrák, a Pán-Könyvtár 16. számú kiadványa, Temesvár, 1923).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Periszkop : 1925-1926 : antológia. Összeállította és bev. Kovács János. 1979. 454.